Reiser til Umbria

Er du på utkikk etter en destinasjon i Italia hvor du enda ikke har vært, og som kan trollbinde deg like mye som Toscana? Da er det på tide å vurdere en reise til vakre, og noe undervurderte Umbria. Umbria ligger fint mellom Toscana og Lazio i den sentrale delen av Italia og byr på vakker natur, hyggelige byer og god plass. Book din ferie i Umbria i dag!

Fra min første reise til Umbria husker jeg spesielt en samtale som jeg hadde med eieren på et av våre hideaways. Hun er født og oppvokst i Roma, men kjøpte for noen år siden denne gamle eiendommen sammen med sin mann, for så å gå i gang med renovering og innredning. Det er et helt fantastisk sted, hvor paret blant annet har innredet hotellet med gamle møbler av arvgods fra familiens villa i Roma. 

Hun fortalte dette, som jeg på en måte allerede hadde følt på mens jeg kjørte sammen med Marie gjennom det grønne fjellandskapet. Hun fortalte at i Italia sies det at jorden i Umbria utstråler en særegen energi. Denne energien kommer fra det frodige landskapet, som kjennetegnes ved den altoverskyggende vegitasjonen av grønne trær som finnes overalt. Dette er grunnen til at Umbria kalles for Italias grønne hjerte. 

Middelalderarkitektur, natur og gastronomi 

Dette blir et eventyr! Hvor enn du drar, vil du kunne se middelalderbyer plassert på fjell- og bakketopper. De vitner om en tid hvor arkitekturen var til beskyttelse for innbyggerne som bodde bak de tykke bymurene. Disse murene omkranser fremdeles byene, og gjør dem til levende friluftsmuseer. Til tider følte jeg faktisk at vi var havnet midt i et middelaldereventyr, og den historiske fortiden kom helt under huden på meg. 

Riktig god ferie i Umbria med Solfaktor! 

Med vennlig hilsen, 
Mikkel 

Reiser til Umbria med Solfaktor 

Hos Solfaktor kan du reise til Umbria nøyaktig som det passer deg. Velg en av de mange pakkereisene hvor det inngår flyreise, opphold på hotell eller feriehus, samt leiebil, eller bestill en "kjør selv ferie" hvor du selv arrangerer reisen til Umbria. Uansett hva du velger, vil oppholdet alltid være i en av våre håndplukkede feriehus eller hotell i Umbria. Velger du en reise med fly, så benytter vi flyplassene i Roma eller Firenze på våre reiser til Umbria. Les mer under de forskjellige hotellene og feriehusene for å finne ut av hvilken flyplass som ligger nærmest.

Ferie i Umbria med Solfaktor

Nyt solen i nydelige Umbria i Italia, langt vekk fra hverdagens krav og forpliktelser. Trenger du en solreise med avslapning ved bassenget, i en hyggelig atmosfære, hvor det ikke er overfylt med mange turister, så er Umbria det riktige valget.

Uansett om du velger et klassisk hotell eller én av våre ferieleiligheter i Umbria, kan du være sikker på å få en utsøkt ferie, hvor det også er mulig å oppleve de mange lokale historiske stedene. Hotellene er små og intime, og de er ytterst sjarmerende og meget attraktive med sitt autentiske og lokale utseende. Her er det gode muligheter for å lade batteriene i vakre, grønne omgivelser.

Våre ferieboliger i Umbria egner seg ideelt til en varm solreise. De fleste ferieboliger i Umbria ligger naturskjønt til i «Italias grønne hjerte», som Umbria kalles. Alle muligheter er til stede her for å få et solfylt og avslappende opphold, enten du vil solbade dagen lang ved bassenget med en god bok, eller ta et avbrekk med opplevelser i de historiske landsbyene i området. En ferie i Umbria byr også på smakfulle gastronomiske opplevelser. Umbrias kjøkken baserer seg på de fineste råvarene og på et solid og enkel håndverk. Hvis du bestiller en ferie i Umbria i perioden mars til oktober er det størst mulighet for å oppleve fantastisk vær, ettersom at solen ofte varmer dagen lang og naturen står grønnest på denne tiden.

Umbria er en av Italias mest oversette regioner. Kanskje dette skyldes at regionen ligger i den indre delen av landet og uten kystlinje, som er et trekkplaster for mange reisende til Italia. På tross av at Umbria ikke har noen kystlinje å skryte av, har regionen mye å by på i ferien, ikke minst en fantastisk rik kulturhistorie og noen av Italias vakreste og mest frodige landskaper.

Geografi 

Umbria er inndelt i to provinser. Perugia og Terni, hvorav den nordligste provinsen Perugia er den største av dem, både med tanke på areal og befolkning med sine henholdsvis litt over 660.000 innbyggere og sitt areal på 6334 kvadratkilometer. Provinsen Perugia har 59 kommuner og rommer blant annet byene Foligno, Cittá di Castello, Spoleto, Gubbio, Assisi og hovedbyen Bastia Umbra, som både har gitt navn til provinsen, og som er hovedstaden i Umbria. 

Terni har omkring 232.000 innbyggere og et areal som utgjør cirka en tredjedel (2122 kvadratkilometer) av Perugia-provinsens samlede areal. Provinsens hovedby er byen Terni, som har gitt navn til provinsen og har en rik historie som strekker seg helt tilbake til det 7. århundre f.Kr. Byen er blant annet fødested for den mektige romerske keiseren Marcus Claudius Tacitus Augustus, som ledet romerske kriger mot goterne. Derav fikk han tilnavnet Gothicus Maximus.

Terniprovinsen, som har 33 kommuner, rommer blant annet byene Orvieto, Narni, Amelia, Montecastrilli, Acquasparta og San Gemini. De eneste byene i Terniprovinsen som har mer enn 20.000 innbyggere (utenom hovedbyen Terni med rundt 113.000 innbyggere) er Orvieto og Narni med henholdsvis 20.870 innbyggere og 20.250 innbyggere. I hele Umbria bor tilsammen rundt 885.000 mennesker. 

Klima og vær

Klimaet i Umbria er like variert som alle andre steder i Italia og avhenger av hvor i regionen du befinner deg. I de lavtliggende områdene nær Trasimeno-sjøen er det mildt hele året, mens byene som ligger i - eller tett på - fjellkjeden Appenninene opplever snørike vintre og kjølige somre.

Umbria har i gjennomsnitt litt over fem og en halv solskinnstimer om dagen, med færrest i desember (kun tre daglige solskinnstimer) og og flest i juli (hele ni solskinnstimer hver dag). Den høyeste månedlige gjennomsnittstemperaturen i Umbria er 28 grader i juli og august, mens den laveste månedlige gjennomsnittstemperaturen er to grader i januar og i februar.

Juli måned har minst gjennomsnittlig nedbør, kun 46 millimeter, mens november er den måneden med mest nedbør, i gjennomsnitt 113 millimeter i måneden.

Språk 

Umbrisk tilhører den oskisk-umbriske språkgruppen og i videre forstand et italiensk språk (derfor også et indo-europeisk språk). Umbrisk ble snakket i Umbria inntil romerne erobret regionen og gjorde latin til regionens hovedspråk, men umbrisk i dag utdødd og eksisterer kun gjennom rundt 30 inskripsjoner som dateres til mellom det 7. århundre og det 1. århundre f.Kr. 

Ni av de viktigste inskripsjonene ble funnet i 1444 i form av ni bronsetavler som dukket opp i et underjordisk kammer ved byen Gubbio i provinsen Perugia, men to av dem har siden forsvunnet. De nå syv tavlene, som består av mellom 4000 og 5000 ord, beskriver instruksjoner til religiøse seremonier fra den daværende antikke, hedenske religonen i Umbria. Det finnes også mindre inskripsjoner i byene Spoleto, Assisi og Todi.

Reisemål i Umbria

Populære hoteller i Umbria

Italia, Umbria, Cerquiglino
9,4
Fantastisk
84 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 41 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Umbria, Pietralunga
9,0
Fantastisk
26 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 43 km
  • Avstand til sentrum: ca. 10 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Umbria, Citta Della Pieve
9,4
Fantastisk
434 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 54 km
  • Avstand til sentrum: ca. 350 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)


Slik booker du en fantastisk ferie i Umbria

Vi er eksperter på reiser til Italia, og vi har vært nordmenns foretrukne partner helt siden 1999 med det beste utvalget av hoteller, ferieboliger og leiligheter i dette fantastiske ferielandet. Reis med oss på en flott ferie til Umbria; vi har valgt ut regionens beste hoteller og ferieboliger for deg, slik at du kan konsentrere deg om å nyte ferien og slappe av. Du velger selv om du kun ønsker å booke overnattingssted, eller om du vil booke en pakkereise med fly inkludert og med avreise fra enten Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand. 

Benytt søkemaskinen på toppen av siden til å søke våre hoteller i Umbria. Kombinér hotellet med en rimelig flybillett og supplér eventuelt. med en leiebil. Alt dette får du samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. 

Umbria kalles for "Italias grønne hjerte" - il cuor verde d'Italia på italiensk -  og sant er det at regionen har noen av Italias vakreste og mest grønne landskaper. Elven Tiber (Italias tredje største elv) krysser gjennom regionen og bidrar til denne legendariske frodigheten, men dette er også den eneste regionen i Italia uten kystlinje, ettersom at Umbria ligger klemt innimellom tre andre italienske regioner: Toscana mot vest, Marche mot øst, og Lazio mot sør. 

Mens regionen på den ene siden bærer preg av av de mange flate strekningene med oppdyrkede områder, krysses regionen på den andre siden av Appenninene, som er en 1200 kilometer lang fjellkjede som strekker seg fra Alpene i den nordlige delen av Italia til Calabria i den sørlige delen av landet. En stor del av regionen er enten fjellrik eller bakkete. 

Det høyeste punktet i den umbriske delen av Appenninene er Monte Vettore med sine 2476 meter, som ligger i nasjonalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillin, på grensen mellom Umbria og naboregionen Marche.  

Severdigheter

Jeg har valgt ut et par av de severdighetene som jeg mener det er verdt å få med seg mens man er på reise i Umbria. 

Norcia 

Norcia ligger i det sørøstlige Umbria, og er i likhet med Assisi, en av de byene som er blitt verdenskjent på grunnlag av sin religiøse helgen. Det var nemlig her man antar at grunnleggeren av Benediktinerordenen, Benedikt av Nurcia, ble født i år 480 e.Kr. 

Benediktinerordenen ble grunnlagt på klippen Monte Cassino i år 529 e.Kr. Monte Cassino ligger over byen Cassino, og Benediktinerordenen ble siden én av de største munkeordener i den kristne verden. Munkene levde etter mottoet Ora et labora (Be og arbeid). 

Norcia byr også på mer enn religiøs historie, blant annet vakre landskaper, som har gjort Norcia til et populært sted for vandreturer og klatring. Norcia byr også på et stort dyreliv, noe som gjør byen populær til jakting. Gastronomisk sett er byen kjent i hele Italia for dens fremragende pølser og skinke laget av villsvin kjøtt. 

>> Les mer om reiser til Norcia her

Assisi

Assisi ligger 20 kilometer fra regionens hovedstad Perugia, og er spesielt kjent for å være den byen som grunnleggeren av Franciskanerordenen, Frans av Assisi, kom fra. Byen har samtidig mye mer å by på enn sine franciskanske røtter. 

Blanet annet har byen, med en befolkning på rundt 28.000 mennesker, også en spennende forhistorie som stammer fra umbrernes, estruskernes, romernes, ostro-goternes og langobardernes innflytelse, ettersom at alle disse folkeslagene har vært bosatt i området. 

Det finnes fortsatt spor etter den romerske epoken i byens historie i form av et romersk amfiteater som ble bygget i det første århundre e.Kr. og det romerske Minerva-tempelet, som ble oppført til ære for gudinnen av lærdom, kunst og håndverk, nemlig Minerva. Tempelet ble bygget i det første århundre f.Kr. men har siden år 1539 huset kirken Santa Maria sopra Minerva. Fasaden og søylene er bevart helt siden romersk tid. 

De franciskanske bygningene i byen, som blant annet inkluderer fanciskanerkirken Basilica Papale di San Francesco og fanciskanerklosteret Sacro Convento, har siden 2000 vært på UNESCOs liste over verdensarv. 

>> Les mer om reiser til Assisi her

Gubbio

Gubbio, som er en del av Perugiaprovinsen i det nordøstlige hjørnet av Umbria, har en vakker beliggenhet på den første delen av fjellet Ingino i den berømte fjellkjeden Appenninene. Fra Gubbio kan man nyte en utrolig utsikt ut mot den grønne dalen nedenfor. 

Men, det som virkelig har gjort byen berømt i Umbria, er det vakre og fascinerende middelaldersentrumet. Her stammer husene helt tilbake fra det 14. og 15. århundre, og er i de fleste tilfellene et resultat av velstandsperioden som fulgte etter at byens daværende biskop, St. Ubaldo Baldassini, i år 1151 lyktes med å beseire de omkringliggende byene. 

Byen rummer også unike spor fra romertiden i form av et sjeldent bevart romersk teater, som er bygget i det første århundre f.Kr. samt et romersk mausoleum. Det er også her i Gubbio at man har funnet den største samlingen av inskripsjoner med gammel-umbrisk, inngravert på syv (opprinnelig ni) bronsetavler. 

>> Les mer om reiser til Gubbio her

Trasimenosjøen

Trasimenosjøen (Lago Trasimeno) ligger i Perugiaprovinsen og er den fjerde største sjøen i Italia, kun overgått av de tre store sjøene i Nord-Italia, nemlig Comosjøen i Lombardia, Gardasjøen mellom Veneto og Lombardia og Lago Maggiore, som ligger på grensen til Sveits. Trasimenosjøen har et overflateareal på 128 kvadratmeter og har to øyer, hvorav Isola Polvese er den største, mens øya Isola Maggiore er den eneste bebodde med rundt 35 innbyggere. Den minste av øyene er Isola Minore, som idag er privateid og ubebodd. 

Av disse tre øyene har Isola Maggiore den mest spennende historien, i og med at Frans av Assisi bodde på øya i 1211. Senere, i 1328, ble det bygget et franciskansk kloster til ære for Frans, og de fleste av øyenes opprinnelige bygninger og ruiner stammer fra den tiden. 

Rundt 1880 ble slottet Guglielmi bygget på ruinene av det daværende franciskanerklosteret. I 1944 ble slottet brukt som fengsel for jøder og andre politiske fanger, som den fascistiske prefekten i Perugia, Armando Rocchi, sperret inne for deres egen sikkerthets skyld, slik at de unngikk å bli satt i konsentrasjonsleir av de tyske nazistene. Slottet er siden blitt bygget om til et luksuriøst spa-hotell. 

Trasimenosjøen er rik på fisk, spesielt gjedde og karpe, og har generelt sett et ganske godt miljø; så godt at det er mulig å ta seg en svømmetur. I 1995 ble det etablert en naturpark i forbindelse med sjøen, og i 2003 ble det laget en sykkelsti som gjør det mulig for besøkende å oppleve sjøen på en sykkeltur.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her