Reiser til Friuli-Venezia Giulia

I denne regionen i det nordøstligste hjørnet av Italia venter fascinerende landskapskontraster. I nord, ved grensene mot Østerrike og Slovenia, skyter Alpene opp i himmelen, mens Adriaterhavets azurblå bølger i sør ruller inn mot grunne, gylne strender. Derfor er det mange gode muligheter til å kombinere en aktiv ferie med vandring, mountain biking eller skiturer og avslapping ute ved kysten i Friuli Venezia Giulia.

Dersom du ønsker å oppleve mer enn late dager på stranden, kan du fylle ferien med spennende kulturopplevelser i for eksempel regionshovedstaden Trieste. På byens storslåtte torg, Piazza dell'Unità d'Italia, kan du også i våre dager fornemme atmosfæren som hersket da byen på 1800-tallet var en del av det Habsburgske monarki og hadde stor betydning som imperiets eneste havneby. Utover dette kan du både her og mange andre steder i Friuli Venezia Giulia utforske monumenter og andre severdigheter som har røtter som strekker seg enda lenger tilbake i tid enn til romertiden. Det er også naturlig å dra på en dagsutflukt til byer i nærheten av regionen, for eksempel Venezia.

I tillegg til disse kulturelle opplevelsene i regionens større byer, herunder Trieste og universitetsbyen Udine, der man også kan velge og vrake i et stort utvalg av butikker eller utforske det lokale kjøkkenet på hyggelige restauranter, byr en reise til Friuli Venezia Giulia også på en unik mulighet til å utforske utallige pittoreske landsbyer. I dem vil du støte på et overraskende stort utvalg av storslått arkitektur og besøke tradisjonelle festivaler som tiltrekker seg folk fra nær og fjern.

Reisemål i Friuli-Venezia Giulia

Populære hoteller i Friuli-Venezia Giulia

Italia, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
9,3
Fantastisk
1456 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 29 km
  • Nærmeste strand: ca. 350 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
9,5
Fantastisk
5186 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 38 km
  • Nærmeste strand: ca. 20 km
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
9,3
Fantastisk
3183 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 40 km
  • Avstand til sentrum: ca. 300 m
  • Internettilgang / WiFi

Informasjon om Friuli Venezia Giulia

Jeg har her samlet fakta og informasjon om Friuli Venezia Giulia, herunder regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i denne italienske regionen. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon, og det tas forbehold om faktafeil. Dersom du ønsker mer inspirasjon til din neste reise, anbefaler jeg deg å besøke vår blogg, der du kan lese spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Friuli Venezia Giulia ligger i det nordøstligste hjørnet av Italia, som grenser til Østerrike mot nord, Slovenia mot øst, Veneto-regionen mot vest og Adriaterhavet mot sør, der blant annet Venezia ligger. 

Regionen er én av kun fem italienske regioner som har en autonomisk status. Dette skyldes først og fremst regionens kulturelle og lingvistiske mangfoldighet, noe som stiller særegne krav til regionens administrative organisasjon, men også for å unngå at de fem regionene ville kjempe for løsrivelse fra Italia i etterkant av andre verdenskrig. 

Regionen har et samlet areal på 7858 kvadratkilometer, hvorav 42,5 prosent består av fjellandskap, mens 19,3 prosent er kupert terreng og de siste 38,2 prosentene består av slette- og kystlandskap. Fjellet Jôf di Montasio er 2,754 meter høyt og det høyeste punktet i regionen. I Friuli Venezia Giulia bor omkring 1,2 millioner mennesker, hvorav omtrent 205.000 innbyggere bor i regionhovedstaden Trieste.

Klima og vær

Friuli Venezia Giulia har hovedsakelig et tempereret klima, men de mest fjellrike områdene har et mer alpint-kontinentalt klima og enkelte regioner har et fuktig subtropisk klima. Dette gjelder blant annet regionhovedstaden Trieste. 

De alpine områdene beskytter regionen mot de sterke vindene fra nord, men til gjengjeld er regionen utsatt for vinder som blåser mellom øst og vest og Sirocco-vinden, som trenger innover fra Adriaterhavet og medfører økt nedbør.

De påfølgende målingene av værforholdene tar utgangspunkt i regionhovedstaden Trieste, som er kjent for sitt milde klima og derfor ikke gjenspeiler værforholdene i hele regionen. Samtidig forteller målingene en del om hvordan værforholdene er i den sørøstlige delen av regionen, som ligger tett på havet. 

De varmeste månedene i Trieste - juli og august - har gjennomsnittstemperatur på henholdsvis 23,3 og 23,0 grader, etterfulgt av juni med sin gjennomsnittstemperatur på 20,8 grader. Januar er den kaldeste måneden i året med gjennomsnittlig 5,4 grader, etterfulgt av februar med 6,2 grader i gjennomsnitt. 

Hvis du reiser for å nyte sol og varme, bør du unngå desember, som har færrest soltimer (83,7 timer i gjennomsnitt). I andre enden av skalaen ligger juli måned, som i gjennomsnitt har 288,3 soltimer i løpet av måneden. 

Historie

Området som i dag utgjøres av regionen Friuli Venezia Giulia var tidligere en del av den romerske regionen Regio X Venetia et Histria.

Småbyen Aquileia har i dag omkring 3500 innbyggere og ligger i den sørlige delen av nåtidens Friuli-region. I romertiden (rundt det andre århundre e.Kr.) var den én av verdens største byer med sine omtrent 100.000 innbyggere og én av Romerrikets mest betydningsfulle byer.

I år 568 ble byen Cividale del Friuli, som ligger i den østlige delen av regionen og tett på grensen til Slovenia, hovedstad for det første lombardiske hertugdømmet i Italia.

I år 774 overtok frankerne styret av regionen, og de bygget blant annet kirken i Aquileia. I perioden fra 1077 til 1420 var regionen en selvstendig stat ved navn Patriarkatet Aquileia, som var en del av det Tysk-Romerske Riket.

I 1420 falt regionen på venetianske hender, mens byene Gorizia og Trieste kom under østerrisk herredømme. Østerrikerne innlemmet den øvrige delen av regionen i sitt herredømme i 1797, og som en del av det habsburgske monarki i de påfølgende århundrene opplevde regionen en stor økonomisk fremgang, især i byen Trieste, som ble hovedporten til havet i det habsburgske imperium.  

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her