Reiser til Helsinki

Helsinki er én av verdens nordligste hovedsteder. Her er vintrene lange, mørke og kalde, men likevel har Helsinki de siste årene blitt ett av de hotteste storbyreisemålene i Europa. Byen har utvilsomt mange felles kulturtrekk med resten av Norden, men samtidig har Helsinki også noe litt eksotisk over seg.

Den finske regionen Uusimaa, der hovedstaden ligger, er hjemsted for det største antallet svensktalende finner i landet. I Helsinki har omkring 6% av de godt 650.000 innbyggerne svensk som morsmål, men når du vandrer omkring i hovedstaden vil du fort oppleve et stort skille mellom finsk og norsk. Det finske språket skiller seg ikke bare tydelig fra de øvrige nordiske språkene, men også fra de fleste andre språk i Europa.

På en billig reise til Helsinki er du samtidig ikke avhengig av å kunne verken svensk eller finsk. Selv om det er verdsatt at man forsøker seg på noen lokale gloser, snakker de fleste lokale godt engelsk, og finnene er godt vant med å ta vel imot turister i byen.

Museer, gallerier og arkitektur i Helsinki

Er du stor tilhenger av ferie med spennende besøk på museer og gallerier? I såfall er det mange gode grunner til å besøke Helsinki. Hvis du ønsker å lære mer om byens historie, er bymuseet Helsingin Kaupunginmuseo det perfekte stedet å tilbringe noen timer. Her fortelles det blant annet om Helsinkis overføring fra svenske til russiske hender og senere til uavhengighet. Det er også nærmest obligatorisk å besøke Ateneum, som er ett av tre museer som sammen utgjør Kansallisgalleria (Det finske Nasjonalgalleriet). Her kan du se finsk kunst som stammer helt fra 1700 og frem til i dag. 

Utover de interessante samlingene på innsiden, er det mange steder også verdt å studere bygningene fra utsiden. Finlands hovedstad er nemlig kjent for sine mange arkitektoniske perler, herunder gamle bygninger som er preget av tidlig neoklassisk arkitektur og en regional form for art nouveau som kalles form jugendstil. Et eksempel på dette er den vakre jernbanestasjonen. Dertil kommer en perlerekke av mer moderne byggverker, hvorav den finske arkitekten Alvar Aalto står bak flere av dem. To av disse bygningene er Kulttuuritalo og Finlandiahuset, som begge benyttes som konserthus.

Restauranter og shopping

Finland har  - med hånden på hjertet - ute i verden inntil i dag ikke vært kjent for sin gastronomi, men særlig i Helsinki har det skjedd mye på denne fronten de siste årene. I dag har byen et meget allsidig utvalg av restauranter med både lokal og internasjonal mat på menyen, i tillegg til mange av de velkjente fastfoodkjedene. 

Vi anbefaler likevel at du setter av mest tid til å besøke de langt mer interessante matmarkedene, spennende bistroer eller de eksklusive gourmetrestaurantene med sine Michelinstjerner.

Noen av Helsinkis mest innovative spisesteder finner du i den tidligere kjøttbyen Teurastamo, som har blitt forvandlet til en lekeplass for unge, nye restauratører og kunstnere. Du vil oppleve at det finske kjøkkenet har mindre rødt kjøtt på menyen enn tilsvarende i de andre nordiske landene. Tradisjonelt har finnene i større grad spist fisk og fjærkre. I likhet med nordmenn er finnene glade i kaffe, og det finnes et stort utvalg av gode kaffebarer omkring i byen. Gjør som de lokale og bestill en søt kanelsnurr sammen med kaffen. 

Det ligger mange store kjøpesentre i Helsinki sentrum, der du får kjøpt produkter fra alle de mest kjente merkevarene. Hvis du vil prioritere shopping, er en billig reise til Helsinki også en anledning til å utforske små, unike vintage - og designbutikker og butikker som selger kunsthåndverk som du ikke finner tilsvarende av andre steder i verden. 

Hvis du fortsatt har energi i kroppen etter en dag med sightseeing og god mat, er det mange gode muligheter til å runde av dagen på en bar eller nattklubb. Nattelivet i Helsinki byr på noe for enhver smak og alder. De mest trendy stedene finner du i sentrum og i Kamppi, Punavuori og Kallio.

Transport

Det går fergeforbindelse til Helsinki fra Stockholm, men hvis du reiser fra Norge er fly et opplagt valg. Hvis du booker i god tid, er det ofte gode muligheter til å sikre seg billige flybilletter til reisen; de kan du finne i søkemaskinen her hos Solfaktor. Flyplassen ligger i Vantaa, omtrent 20 kilometer nord for sentrum av hovedstaden. Det er buss- og togforbindelse inn til byen fra flyplassen.

Vel fremme i Helsinki er trikk den enkleste måten å reise omkring i sentrum på, mens resten av byen er dekket av busser. Det finnes også en metro; med andre ord er det ikke noe problem å ta seg omkring i byen med offentlig transport. Mange velger å bruke mesteparten av tiden på å vandre omkring til fots, men det er også enkelt å finne en taxi. 

Særlig hvis du reiser til Helsinki om sommeren, kan en tur med fergen fra sentrum og ut til festningen Suomenlinna absolutt anbefales. Festningen står oppført på UNESCOs Verdensarvsliste og er et populært utfluktsmål for en piknik blant både lokalbefolkningen og turister. Generelt er Helsinki et glimrende utgangspunkt for å utforske mer av Finland, som også byr på mengder av sjarmerende, mindre kystbyer og storslått natur.

Reiser til Finland

Les mer om Finland og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Finland her

Hoteller i Helsinki

Populære hoteller i Helsinki

Finland, Helsinki
9,2
Fantastisk
491 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Finland, Helsinki
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Finland, Helsinki
8,8
Meget bra
1757 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant