Reiser til Finland

Finland blir kåret til verdens lykkeligste land år etter år. De 5,5 millioner finnene har all grunn til å være lykkelige i sitt vakre land. Vinteren er riktignok lang og mørk i nord. Men på en tur til Finland om vinteren har du derimot uvanlig gode sjanser til å se det fantastiske nordlyset danse på himmelen over et snødekt landskap.

Eller kanskje hemmeligheten bak de glade finnene er den lange tradisjonen med å gå i badstuen. Det er angivelig over 3 millioner badstuer i landet. Så på turen har du rikelig med muligheter til å bli kjent med den kjente finske badstukulturen, som står på UNESCOs liste over levende kulturarv.

De finske badstuene ligger ofte ved en av landets utallige innsjøer. Uansett hvor du reiser til i Finland, vil du aldri være for langt unna storslått, uberørt natur. Selv fra Helsinki sentrum er det mindre enn en halvtimes kjøretur til nærmeste nasjonalpark.

Midnattsol og nordlys i Lapland

Finland er som Norge, et langstrukket land, og grenser faktisk til Nordkapp i Nord. Fra dette berømte nordlige punktet er det over 1700 kilometer sørover ned til Helsinki, som ligger i motsatt ende av landet.

Reiser du til finsk Lappland nord for polarsirkelen først på sommeren, kan du oppleve midnattssolen. Når solen aldri går ned, har du god tid hver dag til å nyte de mange utendørsaktivitetene som finsk Lappland har å tilby. Det kan for eksempel være plukketurer hvor du plukker ville bær og sopp under kyndig veiledning i de enorme skogene, fredelige fotturer i en av Europas siste ekte villmarker eller en morsom tur i en vogn trukket av en livlig flokk huskyer.

For friluftsentusiaster er det minst like mye å reise til Finland etter om vinteren – ikke minst i Lappland. På denne tiden av året er riktignok dagene korte, men på den annen side har du gode muligheter til å oppleve nordlyset når det er på sitt beste. Du kan også utforske den unike arktiske naturen på snøscooter, ski eller med truger, avhengig av temperamentet ditt. Alt i alt er Nord-Finland et perfekt valg hvis du ønsker å komme deg vekk fra det travle bylivet på turen og bare nyte den uberørte naturen.

Verdens største Skjærgård

Hvis de ubebodde regnes med, er det tusenvis av små øyer i den finske skjærgården. Det inkluderer flere åpenbare øydestinasjoner som er knyttet til fastlandet med bro eller ferge. På øyene kan du nyte avslappende øyliv som inkluderer kulinariske opplevelser, koselige markeder og den årlige midtsommerfeiringen.

Mens noen av de mindre øyene er uten mange fasiliteter, er det også øyer som Pellinge-skjærgården hvor du finner mange kafeer, restauranter og butikker samt gallerier som selger kunsthåndverk. Denne øygruppen hadde en spesiell plass i hjertet av Tove Jansson, Finlands mest kjente forfatter, som skapte de populære mummitrollene.

Et annet populært utfluktsmål på øya er den grønne festningsøya Suomenlinna, som ligger bare femten minutters seiltur fra Helsinki. Øya er inkludert på UNESCOs verdensarvliste og en av hovedstadens viktigste historiske severdigheter. Det var svenskene som begynte å bygge festningen her i 1748 for å styrke forsvaret av dette strategisk viktige punktet i Finskebukta. Det var imidlertid ikke nok til å holde russerne utenfor. I dag er Suomenlinna perfekt for en piknik i naturskjønne og historiske omgivelser.

Landet med tusen innsjøer

Det er ikke en overdrivelse når Finland kalles «Tusen innsjøers land». Ifølge det lokale turistkontoret er det dermed opptil 188.000 av dem rundt om i landet. Innsjøene er der finnene selv liker å komme både sommer og vinter for å lade opp og nyte nærheten til naturen. I tillegg til de allestedsnærværende badstuene, kan du tilbringe ferien her med svømming, fiske, seiling, isbading og skøyter. Der det er en innsjø, er det garantert en hytte.

Finnene elsker hyttene sine, mökki, som det er over en halv million av i landet. Du finner dem i så å si alle utgaver, fra helt primitive hytter uten innlagt vann til moderne feriehus med alle tenkelige fasiliteter. Mange av dem kan leies hvis du vil prøve å feriere som lokalbefolkningen.

Helsinki

Den fredelige idyllen i skjærgården, ved et speilblankt vann eller ute i de vidstrakte skogene er en opplevelse alle bør misunne. Det er imidlertid også mange som bestiller en billig reise til Finland med det ene formålet å besøke hovedstaden Helsinki.

I Finlands hovedstad, som svenskene kaller Helsingfors, er naturen visst ikke langt unna heller, men kulturopplevelsene er verdt turen i seg selv. Enten du bare har en lengre helg eller en hel uke til å utforske Helsingfors, er det en av Europas mest interessante destinasjoner. Byen, som har rundt 660.000 innbyggere, er ikke større enn at du enkelt kommer deg rundt til de interessante severdighetene til fots, på sykkel eller med effektiv kollektivtransport.

I tillegg til et rikt restaurantliv og trendy nattklubber, finnes det tallrike museer og gallerier i Helsinki som du kan fordype deg i. På en byvandring kan du ikke unngå å legge merke til den vakre arkitekturen. Det inkluderer blant annet Temppeliaukio-steinkirken bygget inn i berggrunnen, det futuristiske Oodi-biblioteket og det vakre museet for moderne kunst, Art Kiasma.

Har du tid til det på turen, anbefales det også sterkt å bruke hovedstaden som base for utflukter. Den nevnte seilturen til Sveaborg er populær, men også kunstnerlandsbyen Fiskars, ca 90 minutters kjøring vestover, og Porvoo, 50 minutter østover, er også spennende destinasjoner for kulturopplevelser, ikke minst de kulinariske.

Språk

De offisielle språkene i Finland er finsk og svensk. Med mindre du har eksepsjonelt gode språkkunnskaper, vil du sannsynligvis ha problemer med å forstå finsk. Heldigvis snakker de fleste finner i dag også godt engelsk, akkurat som ganske mange snakker tysk. Du vil derfor nesten alltid kunne kommunisere med lokalbefolkningen.
 

Den beste reisetiden

Du kan reise til Finland hele året. Det er alltid badstusesong. Om vinteren er det også mange muligheter for å bruke ferien på utendørsaktiviteter som ski, skøyter og isbading. Den beste skikjøringen finner man vanligvis i den nordlige delen av landet tidlig på våren, når snøen er i ferd med å forsvinne i sør.
Hvis du vil se det vakre nordlyset, er den beste sjansen om våren eller høsten i finsk Lappland. På sensommeren og høsten er det også utrolig vakkert med det fargerike høstløvet. Sommermånedene i hele Finland er kjent for sine lyse netter. Nord for polarsirkelen oppe i finsk Lappland kan du oppleve midnattssolen i juni og juli.
 

Bestill din reise til Finland her

Prisnivået i Finland ses fra danske øyne som ganske rimelig. Det kan imidlertid ikke unngås at Finland ikke kan regnes blant Europas billige reisemål. Likevel kan du jevnlig finne billige reiser dit som inkluderer både fly og hotell.

Bruk søkemotoren her hos Solfaktor hvis du ønsker billige flybilletter til Finland. I den kan du sammenligne priser på både flybilletter og hotellrom på få sekunder. Når du bestiller en pakkereise dekkes den selvsagt av både pakkereiseloven og reisegarantien.

Hoteller i Finland

Populære hoteller i Finland

Finland, Helsinki
8,9
Meget bra
2314 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Avstand til sentrum: ca. 800 m
  • Internettilgang / WiFi
Finland, Helsinki
8,8
Meget bra
1276 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Finland, Helsinki
8,4
Meget bra
676 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 20 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.5 km
  • Internettilgang / WiFi