Reiser til Nessebar

Nessebar ligger på en halvøy ved Svartehavskysten, rett sør for én av Bulgarias mest kjente badebyer, nemlig Sunny Beach. I motsetning til den populære nabobyen, som ble etablert så sent som på 1960-tallet, er Nessebar over 3.000 år gammel.

Nessebar, som ofte staves "Nesebar", består av to deler, som er adskilt av en smal, menneskeskapt landtange. Den eldste og opprinnelige delen ligger ute på den lille halvøya (som opprinnelig var en øy), mens den moderne delen, der de fleste hoteller befinner seg, ligger inne på fastlandet. Den eldste delen av Nessebar har i kraft av sine dype historiske røtter og sine spor etter tidligere sivilisasjoner blitt til et populært utfluktsmål. På grunn av sine mange velbevarte, historiske bygninger som ligger på halvøya, ble Nessebar oppført på UNESCO liste over verdensarv så tidlig som i år 1983. 

Kjenn på historiens vingesus

Nessebar, som ved siste folketelling hadde 13.600 innbyggere, oppstod på slutten av bronsealderen som en thrakisk bosetning ved navn Menebria. På slutten av 500-tallet ble Menebria en gresk koloni og i den forbindelse befestet med en mur. Senere ble herredømmet over byen skiftet mange ganger. Nessebar var allerede under Romerriket et viktig økonomisk og kulturelt sentrum, takket være den strategisk gode beliggenheten. Senere kjempet det Byzantinske rike og det bulgarske riket i flere omganger om herredømme over byen. 

I 1453 ble byen erobret av osmannerne, men takket være grekernes gode handelsforbindelser bevarte byen i stor grad sin selvstendighet gjennom de følgende århundredene. Først på slutten av 1800-tallet ble Nessebar en del av fyrstedømmet Bulgaria, men på det tidspunktet var likevel flertallet av byens befolkning gresk.

Dersom du i dag vandrer omkring i det gamle Nessebars smale, brosteinsbelagte gater mellom de rustikke steinhusene og torgene, vil du tydelig fornemme historiens vingesus. Det finnes mange spor etter tidligere epoker og folkeslag, og du kan se deler av festningsmuren og en rekke bevarte kirker, hvorav et par av dem er omgjort til museer. Opprinnelig stod det omkring førti kirker på den lille halvøya. Mange av husene i den gamle bydelen har en underetasje som er bygget i stein og en overetasje som er bygget i tre, og stammer fra 17- og 1800-tallet. Denne stilen er typisk for datidens arkitektur ved Svartehavet.

Resturanter, shopping og natteliv

Den gamle bydelen er et populært utfluktsmål, og turismen setter naturligvis sitt preg på gatene. Her finnes karikaturtegnere, gatemusikanter og mange souvenirbutikker. På en reise til Nessebar kan du også oppleve den særegne stemningen som preger stedet på kveldstid.

På slutten av dagen vender mange av de besøkende på Sunny Beach tilbake til hotellene, hvilket gjør at det blir litt roligere i Nessebar og at du kan nyte de varme kveldene på et stort utvalg av hyggelige restauranter. Særlig fisk og skalldyrretter er meget anbefalelsesverdige, men på menyen står også mange andre fristelser, både retter fra det tradisjonelle, bulgarske kjøkkenet og internasjonale favoritter.

I den nyere delen av Nessebar, inne på fastlandet, finner du også et godt utvalg av spisesteder samt flere butikker og supermarkeder. Til tross for den korte avstanden er prisene typisk noe lavere her, og det er gode muligheter til å finne en souvenir, enten du er på utkikk etter tradisjonelt kunsthåndverk, klær eller lokale delikatesser. Dersom ikke dette er nok til å dekke dine shoppingbehov, kan du hoppe på bussen til Burgas, der det ligger et par store shoppingsentre.

Få kilometer nord for Nessebar ligger Sunny Beach med sine mange restauranter og et mer livlig natteliv. I Nessebar er som regel kveldene roligere, men du kan forbli på barer eller kaféer til et godt stykke utover kvelden på den varme sommeren. 

Strender ved Nessebar

Den stemningsfulle, gamle delen av Nessebar er selvsagt ikke det eneste som har gjort byen til ett av de mest populære reisemålene ved Svartehavet. Byen er også et perfekt sted å besøke for en avslappende badeferie med familien.

De større badestrendene ligger vel og merke inne på fastlandet ved den nye bydelen, og dette er stedet for å nyte det solrike klimaet ved det varme Svartehavet. Sist, men ikke minst, starter den lange stranden som du kan følge hele veien opp til badebyen Sunny Beach, på nordsiden av Nessebar. 

Transport

Nærmeste flyplass ligger nord for Burgas (BOJ), omtrent 25 kilometer fra Nessebar. Du kan benytte buss eller taxi mellom flyplassen og Nessebar, men sistnevnte er ofte dyrt. Det er gjerne gunstig å bestille transfer til hotellet på forhånd. Dersom du leier en bil, kan du ikke forvente å kunne kjøre inn i den gamle bydelen, der veinettet av innlysende årsaker er begrenset. 

Tilgang på en bil er ikke strengt nødvendig hvis du reiser til Nessebar. Byen er godt forbundet med mange andre destinasjoner i Bulgaria via bussruter, og det går jevnlig busser til Sunny Beach, Burgas, Varna og Sofia.

Se nærmere på det aktuelle utvalget av reiser til Nessebar i søkemaskinen her på siden. Her finner du nettets beste priser på fly og hotell i Svartehavets perle.

Reiser til Bulgaria

Les mer om Bulgaria og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Bulgaria her

Hoteller i Nessebar

Populære hoteller i Nessebar

Bulgaria, Nessebar
9,3
Fantastisk
983 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Internettilgang / WiFi
Bulgaria, Nessebar
9,3
Fantastisk
644 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 24 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Bulgaria, Nessebar
9,7
Fantastisk
283 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 26 km
  • Nærmeste strand: ca. 800 m
  • Internettilgang / WiFi