Verden  » Portugal  » Madeira
Madeira har også tilnavn som "den grønne øya" og "blomsterøya". Begge begrepene beskriver øya med rette. Her er det et gedigent fargespekter i blomsterprakten og på deler av øya finner du "urskog" av laurbærtrær. På grunn av urbanisering og avskoging er omfanget av denne "urskogen" redusert men gjenværende områder er i dag på Unescos verdensarvprogram.

Klimaet på Madeira er subtropisk og har fått betegnelsen "evig vår". Øya er delt i øst-vest retning med en fjellkjede. Dette gjør at klimaet er forskjellig fra nord og sør på øya. Passatvinden fra nordøst tvinges opp i høyere og kaldere lag som igjen gjør at det dannes tåke og nedbør. Sørsiden ligger derimot beskyttet for både vind og nedbør.

Rent historisk kan ikke Madeira skilte med noen urbefolkning. Den første sikre kilden på øyas beliggenhet er funnet på et kart fra Genova i 1351. Det var altså sjøfarere som mer eller mindre tilfeldig kom over øya. Madeira ble en provins under Portugal i 1425.

Fra å ha en vellykket sukkerrørproduksjon og fruktbart jordbrukslandskap ble det på 1600-tallet gjort store forandringer fordi konkurransen ble for stor fra land som Brasil og vestindiske stater. Da spanjolene erobret øya dro de med seg evnen til vindyrking. Gjennom et par hundre år ble det både opp- og nedgangstider for innbyggerer på Madeira grunnet endringer på handelsveiene i verden.

Under Napoleonskrigene forsvarte britene Portugal og hadde flere tusen soldater stasjonert på øya fra 1807-1814. det var fra og med dette århundret at velstående engelskmenn ville besøke øya og la dermed grunnlaget for turismen. Da Portugal ble republikk i 1910 ble Madeira en naturlig del av den. Fra og med 1976, etter at Salazar-regimet i Potugal ble styrtet, har Madeira og de andre øyene i øygruppen tilhørt Portugal men hatt indre politisk sjølstyre med egen regjering og parlament.

I og med at kystlinjen er bratt med klippelandskap og uten naturlige strender, er ikke dette noen typisk "badeferie"-destinasjon. Hotellene har selvfølgelig store og nydelige bassenganlegg. Øya har flere havner for lasteskip- og cruisebåttrafikk. Veinettet er godt utbygd med motorveier og tunnelsystem som forbinder nord og sør på øya. I og med det bratte kystlandskapet er øya kjent for sine taubaner. Dessuten vil du sikkert like en tur med "tresledene" må Monte i Funchal.

En annen ting du bare må mens du er på på Madeira er en fottur på en av de mange turløypene som er laget. Madeira er også populært blant golfere og her finnes to fine golfbaner.

Søk reise