Verden  » Hellas  » Kreta
Denne store øya er en av 2000 øyer i det greske øyriket, og ligger som et eget land i Middelhavet. Øya ligger med nordsiden vendt mot Egeerhavet og sørsiden mot Middelhavet. Kreta er på den måten en grense mellom Europa og Afrika der den strekker seg 257 kilometer fra øst mot vest. Landskapet har "ørkenpreg" i øst mens en finner store skoger og fjellandskap på midten som flater ut mot Middelhavet i vest.

Kreta har en lang og spennende historie. Her skal Zevs være født og sagnene om Ikaros stammer herfra. Helt tilbake til 6000 år før vår tidsregning har det bodd mennesker her. Omlag 2600 år f.kr. slo den minoiske sivilisasjonen seg til på øya og gjorde den til maktsentrum i sin kultur. Rester av dette kan du besøke i de restaurerte ruinene av palasset i Knossos. Palasset ble senere hovedsetet til den mykenske kulturen. Etter at både romere og venetianere hadde styrt og utarmet øya for naturalia ble øyboerene invadert av tyrkere. Den siste invasjon var under den andre verdenskrigen hvor Kreta ble okkupert av tyskere.

Øya er som sagt lang og smal. Den er seks mil på det bredeste og tolv kilometer på det smaleste. Til tross for sin størrelse har Kreta en storslått natur. Her finner du nydelige sandstrender, trange daler og spektakulære raviner med et utall blomster- og plantesorter og ikke minst det dramtiske fjelllandskapet med snødekte topper. Sandstrendene er ofte langgrunne og derfor barnevennlige. En dag av ferien din bør du legge ut til sørspissen av vestkysten. Her ligger et helt unikt strandområde, Elafonisis, som må oppleves. Små sandøyer med klittepreg ligger duvende i et havområde med alle de blå og turkisfargevariantene du han tenke deg. Denne lille perlen av et sted er et naturreservat og har merkede løyper på kryss og tvers. Allikevel er vannkanten den beste "turløypa" da sanden innenfor ofte er brennhet midt på sommeren.

Har du leid deg en bil bør du legge turen om innlandet, opp gjennom en av de trange dalene på sørsiden av Chania. Her er ligger noen av øyas største appelsin- og olivenlunder. Opp gjennom dalene finner du både sjeldne planter og trær. Jo lenger inn i dalen du kommer jo trangere blir den før veien snor seg mot toppen. Naturen er både vill og dramatisk her inne. Samaria-ravinen er viden kjent som et eldorado for fugleelskere. Her kan du også få et glimt av kreternes stolthet, kri-kri geita.

Langs hele nordsiden av øya ligger feriebyene tett med sine store og små hotellanlegg. Her er det et yrende liv i hvert eneste bysentrum med butikker av alle slag samt spisesteder og barer for enhver smak. Det greske kjøkken er kjent for sine smakfulle retter. Et lite "hurtig-mat-tips" er Gyro. Det er pitabrød fylt med strimlet lammekjøtt og salat. Dette er både godt og billig.

Søk reise
Mat & fornøyelser - Kreta