Reiser til Sverige

Endeløse skoger med speilblanke sjøer, tusenvis av øyer i idylliske skjærgårder og stemningsfulle byer med rødmalte trehus. Skandinavias største land er et utrolig allsidig reisemål og byr på natur- og kulturopplevelser for alle.

På tross av at svenskene er et bereist folkeslag, liker mange svensker å feriere i eget land. Omkring 600.000 sommarstugor ligger spredt over landet, hvorav særlig Småland, Skåne og Öland er populære feriedestinasjoner. Samtidig byr også de mer avsidesliggende områdene mot nord på mange opplevelser, for eksempel den tradisjonelle midtsommerfeiringen i Dalarna, der du litt senere på sommeren kan begi deg ut i fredfylte skoger og plukke blåbær. 

Jo lenger nordover du reiser i Sverige, jo lysere blir sommernettene. Hvis du krysser polarsirkelen, kan du et par måneder om sommeren oppleve midnattssolen, men vinternettene i det svenske Lapland byr på gode muligheter til å se det spektakulære nordlyset danse på himmelen.

Sverige for familier

Hvis du planlegger å reise på ferie med barn, er Sverige en ideell destinasjon. Enten du reiser med familien til hovedstaden Stockholm, Göteborg (med Liseberg-fornøyelsesparken) eller på tur i hyggelige Småland, har dere massevis av familievennlige aktiviteter å utforske. 

I Sverige finner du noen av Europas mest familievennlige skisportssteder, og om sommeren kan man oppleve den store, svenske naturen på kanoturer eller med flåte. Kombiner eventuelt naturopplevelsene med spennende opplevelser i Stockholm, Göteborg eller Malmø, hvor det finnsr fornøyelsesparker, dyrehager og museer. Vasamuseet med det senkede krigsskipet fra 1600-tallet bør stå høyt på listen dersom dere besøker hovedstaden. De yngste familiemedlemmene bør oppleve Junibacken, som er en mulighet til å møte figurene fra Astrid Lindgrens bøker.

Natur og friluftsliv

For deg som verdsetter en aktiv ferie i uberørt natur, er allemannsretten noe av det beste ved en reise til Sverige. Allemannsretten gir deg (med noen unntak) retten til å ferdes fritt i naturen, svømme og seile i andres vann og å plukke svamper og bær i skogen.

I Skåne, som ligger på motsatt side av sundet, finner du hundrevis av kilometer med vandreruter, der du kan vandre uforstyrret i dagesvis. Hvis du vil oppleve ekte villmark, kan du reise med tog eller fly helt opp til Kiruna  eller Luleå og utforske samelandet. Her kan du vandre i mange dager uten å se verken asfalt eller hus.

Svensk friluftsliv trenger ikke nødvendigvis å være ensbetydende med primitiv overnatting i det fri og anstrengende aktiviteter. Det er rike muligheter til å nyte den fantastiske naturen på dagtid, men tilbringe kveldene og nettene i en varm hytte eller på et hotellrom.

Nabolandet Finland er kjent som "De tusen sjøers land", men i Sverige finnes over 100.000 sjøer og utallige elver. Sammen med den 3.200 kilometer lange kystlinjen gir sjøene og elvene mange muligheter til å nyte en dag ved vannet. Selv om man besøker byene Stockholm, Gøteborg og Malmø på sommerferie, kan vi anbefale å pakke med badetøy.

Shopping i Sverige

Nordmenn valfarter til Sverige for å handle, først og fremst fordi prisene er lavere enn i Norge. Mange krysser broen over til Malmø, som byr på både hyggelige gågater og store shoppingsentre som selger alt hva hjertet kan begjære.

Selv om du reiser til Sverige av andre årsaker enn billig shopping, anbefaler vi at du setter av tid til å handle. Utover de mange butikkene i de større byene, kan du ofte gå på oppdagelsesferd på loppemarkeder. Selv i de små landsbyene kan du finne "hemslöjd"- butikker, der du kan handle tradisjonelt håndverk. Småland er kjent for Glasriget, som er en sammenslutning av flere glassverk. Forhør deg gjerne på det lokale turistkontoret, som forteller deg om de tradisjonelle markedene som arrangeres i området.

Når på året er det best å reise til Sverige?

Sverige er i luftlinje omtrent 1500 kilometer langt på sitt lengste, noe som medfører at vær og klima kan variere mye, avhengig av hvor du reiser. Landet kan deles inn i tre klimaregioner: Götaland i sør, det sentrale Svealand  og Norrland i nord.

I Götaland, der blant annet Gøteborg, Malmø og Öland ligger, er vinteren som regel mild og kort, mens somrene er varme. Svealand, som strekker seg fra Stockholm i øst til grensen mot Norge i vest, er normalt et par grader kaldere og består av flere av Sveriges mest populære skiområder. Den nordligste regionen, Norrland, har normalt også snøgaranti og kan yb på minusgrader flere måneder i strekk. I Norrland er sommersesongen kort, men gjerne overraskende mild, med temperaturer over 15 grader og egner seg således perfekt til vandreferier.

Kort sagt, kan du reise til Sverige året rundt. Både sommer og vinter kan du nyte både natur og byliv, og dersom du har mulighet til å reise utenom fellesferiene, er det ofte større sannsynlighet for å finne billige reiser. 

Bestill din reise til Sverige online hos oss

Du kan enkelt bestille din neste reise hos Solfaktor! Du trenger kun å velge avreiseflyplass i søkemaskinen, antall reisende og dine foretrukne reisedatoer. Få sekunder senere får du en oversikt over de billigste reisene til Sverige.

Du kan enkelt sette sammen en pakkereise med både fly og hotell hos oss. Hvis du vil stå for transporten selv, kan du nøye deg med å booke et hotell hos oss, men du er i såfall ikke dekket av Reisegarantifondet.

Hoteller i Sverige