Reiser til Sveits

Dette lille Alpelandet er på tross av sin beskjedne størrelse ett av Europas mest interessante reisemål, både når det gjelder natur og kultur. I Sveits kan du både stå på ski, vandre og oppleve storbylivet i Geneve og Zürich.

Sveits er ett av Europas mest multikulturelle samfunn, og nesten én fjerdedel av de omkring åtte millioner innbyggerne i landet er utenlandske statsborgere. Dessuten har landet hele fire offisielle språk, som skyldes landets oppdeling i kantoner (regioner). Innbyggerne snakker tysk, fransk og italiensk i regionene som grenser til disse tre landene, mens retroromansk - som er et romansk språk av sveitsisk opprinnelse - snakkes av et mindretall i noen av dalene i fjellområdet Graubünden.

Sveits ligger midt i Europa og har ingen egen kystlinje. Med andre ord finner du ikke strender i Sveits, men til gjengjeld byr Sveits på fantastiske fjell og krystallklare sjøer. Alpene utgjør omkring 60% av landets areal, og det er først og fremst den storslåtte naturen som trekker reisende til Sveits. 

Et paradis for naturelskeren

Sveits har i flere generasjoner vært et mekka for fjellklatrere som søker utfordrende eventyr. Enkelte fjell, blant annet Matterhorn og Eiger, har oppnådd legendarisk status langt utenfor landets grenser, men dette er bare to av de utallige fjelltoppene som du kan oppleve på en reise til Sveits.

Fjellklatring krever naturligvis erfaring og grundig trening, men den spektakulære naturen er tilgjengelig for alle landets gjester. Over 65.000 kilometer med avmerkede vandrestier ligger spredt utover landet, og disse spenner over alle vanskelighetsgrader. 

Hvis du reiser med barn, er det mange steder man kan benytte svevebane for å unngå å måtte forsere de bratteste strekkene til fots. Samtidig trenger man ikke benytte svevebane for å nyte de vakreste utsiktene; besøk for eksempel Oeschinensee, som er kjent for sitt turkisblå vann og omgitt av høye fjell. Etter turen med svevebane opp i fjellene kan man følge en bred, jevn grussti ned til sjøen, som er tilpasset selv de minste familiemedlemmene. Rund av med noe godt å drikke og nyt utsikten på en av restaurantene, før dere tar svevebanen ned igjen.

Kort og greit er det uendelig med muligheter for å oppleve store naturopplevelser til fots, men du kan også nyte de vakre utsiktene omkring i landet på sykkel, i bil, i buss eller med tog langs de alpine veiene og jernbanestrekningene. 

De sveitsiske panoramatogene 

Sveits er ikke bare kjent for sine mange vandreruter, men også for å ha noen av verdens vakreste togruter. Med tog kan du enkelt reise gjennom landets mest majestetiske fjellandskaper, idylliske daler og landsbyer og forbi krystallklare sjøer og isbreer. Bare en tur med et vanlig pendlertog kan fort bli en opplevelse for livet.

Ønsker du å lene deg tilbake mens spektakulære naturscener passerer forbi store vinduer? I såfall bør du overveie en reise med et panoramatog. Reis med isbreekspressen, som er den mest kjente av de sveitsiske panoramatogene. På den åtte timer lange togreisen fra utendørsmekkaet Zermatt ved foten av Matterhorn til St. Moritz i Graubünden passerer toget gjennom 91 tunneler og over 291 broer. Dette er samtidig bare én av mange vakre togturer som du kan oppleve i Sveits, som har togskinner på kryss og tvers av landet.

De fleste større byene er forbundet seg imellom med et særdeles velfungerende offentlig transportnett, som består av både busser og tog og har regelmessige avganger. 

De sveitsiske byene

De fleste assosierer Sveits som reisemål først og fremst med skiferie og vandreturer i Alpene, men også når det gjelder kulturopplevelser i byene er det mye å se frem til, både i de mange hyggelige  landsbyene og i større byer som Zürich, Geneve og Basel.

I Bern, som på tross av sin status som forbundshovedstad faktisk kun er landets fjerde største by med sine 130.000 innbyggere, kan du vandre omkring i den stemningsfulle og velholdte middelalderbykjernen Altstadt, som er oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Området utenfor byen består av vakker natur, og om sommeren kan du seile eller bade i Aare-elven, som renner gjennom byen.

Det er vanlig å fly til Zürich, som er landets største by med sine omkring 380.000 innbyggere og landet viktigste finanssentrum. Zürich har en sjarmerende, historisk bykjerne, men også et eromt utvalg av moderne butikker, fine konditorier, anerkjente teatre og museer. Dertil kommer gourmetrestauranter og trendy barer, som danner grunnlag for ett av de beste nattelivene i Sveits.

Når det gjelder shopping og natteliv kan ikke landets tredje største by, Basel, hamle opp med Zürich, men til gjengjeld har Basel en enda høyere konsentrasjon av spennende museer og teatre. Byen er dessuten hvert år vert for en stor kunstmesse og har blitt et populært startsted for elvecruise på Rhinen hele veien til Amsterdam.

Uansett hvilken sveitsisk by du velger å besøke, kan du glede deg til en ferie fylt med nye og spennende inntrykk. Sveits er såpass begrenset i størrelse at du kan kombinere opphold i flere byer på en rundreise som også inkluderer utfluktsmuligheter i de mange fantastiske naturområdene.

Bestill en billig reise til Sveits online

Sveits er ett av verdens aller rikeste land, og sammenlignet med andre europeiske reisemål ligger prisnivået meget høyt. Likevel kan du reise til Sveits uten å sprenge feriebudsjettet.

Hvis du planlegger å bruke mesteparten av ferien på shopping og restaurantbesøk, er det fort gjort at ferien blir en dyr opplevelse. Hvis du derimot først og fremst reiser hit for naturopplevelsenes skyld, behøver det ikke bli like dyrt, særlig hvis du husker å sammenligne priser på fly og hotell.

Sjekk ut vårt utvalg av billige reiser til Sveits her hos Solfaktor. I vår søkemaskin kan du enkelt kombinere de beste prisene på fly og hoteller.

Hoteller i Sveits

Populære hoteller i Sveits

Sveits, Zurich
9,1
Fantastisk
65 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Sveits, Davos
9,4
Fantastisk
420 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 195 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Sveits, Gstaad
9,6
Fantastisk
185 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 82 km
  • Avstand til sentrum: ca. 200 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)