Reiser til Sri Lanka

En reise til Sri Lanka byr på frodig regnskog ispedd vakre templer, te-plantasjer, pittoreske landsbyer og et rikt dyreliv, og ikke minst de milelange, gylne sandstrendene. Ikke rart Sri Lanka i 2013 ble kåret til verdens beste reisemål av Lonely Planet.

Sri Lanka (kjent som Ceylon fram til 1972) er øystat i Indiahavet, sørøst for India. Sri Lankas areal er så vidt større en Svalbard, og det bor over 22 millioner mennesker i landet, som er relativt sammensatt land rent folkemessig. De to største folkegruppene er Singalesere (75%) og Tamiler (18%).  I flere tiår, frem til endelig våpenhvile i 2009, var det store uroligheter mellom Tamilene og den Singalesiskdominerte regjeringen.

I dag er Sri Lanka et fredelig land som på kort tid har blitt et svært populært turistmål, mye på grunn av et urørt og rikt dyreliv, fantastiske strender og ikke minst en lokalbefolkning som er villige til å gjøre det aller meste for å gi deg en fantastisk ferie. 

Sri Lanka har tidligere vært både portugisisk, nederlandsk og britisk koloni, noe som har satt store preg på blant annet arkitektur og kultur. Den sorte Ceylon-teen var svært interessant for britene og ble raskt en stor eksportvare. I dag er denne teen en klassisk frokost-te over hele Storbritannia.

Det srilankiske kjøkken har naturligvis mange impulser fra nabolandet India, og vanlige ingredienser er ulike typer curry, hvitløk, mye chili, ris og ulike typer kjøtt. Det vegetariske kjøkken er også viet stor plass i srilankisk mat. Man spiser svært billig i Sri Lanka, og rettene er store og mettende. En rett man ikke kan reise til Sri Lanka uten å prøve, er den berømte fiske-curryen, ambul thiyal.

Selv om en reise til Sri Lanka byr på mer enn bare slaraffenliv under palmene, reiser naturligvis hovedvekten av turistene hit for å nyte sand mellom tærne på de flotte strendene. De beste og mest kjente badebyene ligger i kjøreavstand fra hovedstaden Colombo, på vest- og sørvestkysten. Noen av de mest populære feriebyene er Negombo, Bentota, Galle, Unawatuna og Hikkaduwa.

Man bør dog ikke gå glipp av de mange fantastiske reisemålene i innlandet, og besøk på teplantasjer, elefantreservater, gamle fort og i sjarmerende landsbyer hører med. Man kan reise rundt på egenhånd, men de fleste bestiller en organisert rundreise.

Valutaen heter Srilankisk rupi (LKR). Her rekker pengene langt, selv om landet de seneste årene har blitt litt dyrere i takt med at populariteten har økt. Man spiser fortsatt godt på lokale restauranter for noen tiere, men på større internasjonale hoteller er mat/drikke dyrere enn i turistgatene omkring. Lokalbuss og tuk-tuk er billig.

Til Sri Lanka kommer man ved å fly til Bandaranaike Internasjonale Flyplass, utenfor hovedstaden Colombo. Flere flyselskaper har forbindelse fra Norge med kun ett flybytte underveis.

Hvem bør oppleve Sri Lanka?

Sri Lanka er reisemålet for alle som søker bortenfor de store charter-destinasjonene og som er glad i å kombinere late dager på stranden med spennende utflukter til historiske og naturskjønne severdigheter. Sri Lanka har et rikt dyre- og planteliv og store deler av landets regnskog er vernet av UNESCO. Barnefamilier som tidligere har reist i Asia vil trives på Sri Lanka, men hvis man er på aller første ferie utenfor Europa med små barn kan andre reisemål passe bedre, som f.eks. Mauritius eller Thailand.

Når er det best å reise til Sri Lanka?

Sri Lanka ligger nesten på Ekvator og har et tropisk klima med små månedlige variasjoner i temperatur og en årlig gjennomsnittstemperatur på omtrent 30°C, mens vanntemperaturen ligger på deilige 27-30°C. Sørvest-monsunen treffer mellom mai og november; da kan det være lurt å holde seg på østkysten, mens nordøst-monsunen treffer østkysten av landet mellom oktober og januar, og da kan motsatt side ha det beste været. Den tørreste (og beste) perioden å reise til de populære feriebyene langs vest- og sørvest-kysten er fra november til april.

En billig ferie på Sri Lanka med Solfaktor

Sri Lanka ble inntil år 1972 omtalt som Ceylon. Landets dokumenterte historie strekker seg hele 3.000 år tilbake i tid, og som en følge av sin plassering utenfor sørspissen av India har landet hatt en stor strategisk betydning helt fra Silkeveien storhetstid og frem til 2. Verdenskrig.

Hvordan bestiller man en ferie på Sri Lanka?

Uavhengig av hvorvidt du vil reise på vinterferie eller sommerferie til Sri Lanka, kan du velge om du vil booke din ferie som en samlet pakkereise inkludert fly, hotell og transfer, eller kun bestille et opphold på ett av våre hoteller. De fleste som tilbringer en ferie på Sri Lanka ønsker å kombinere et ferieopphold ved de vakre strendene med kulturopplevelser. Du kan benytte deg av de forskjellige temaene til å finne de hotellene som passer for deg. Du kan også lese mer om temaer som aktiv ferie, familieferie, langtidsferie, vandreferie og ferie uten barn. I våre guide til reisemålet Sri Lanka kan du også lese om når på året det er best å feriere her med tanke på vær og klima, tips om kulturen, historien og mye mer. 

Perlen i Det Indiske hav 

Én av tingene som gjerne virker fascinerende på en norsk turist er den enorme etniske diversiteten som landet byr på. Singhaleserne utgjør majoriteten, 74 % av befolkningen, men utover tamilene, som ligger i konflikt med singhaleserne, finnes mange etniske minoriteter, for eksempel malayer. Både Islam, hinduisme og buddhisme har satt sitt preg på både arkitekturen og kulturen i landet. Især buddhismen er rikt representert på Sri Lanka, og de eldste buddhistiske skriftene som man har kjennskap til, stammer fra øya. 

Mange forbinder dessverre Sri Lanka med etniske konflikter på grunn av borgerkrigen mellom separatistbevegelsen "Tamiltigrene" og regjeringen, som endte i 2009, men dette gir langt fra et dekkende bilde av landet. Sri Lanka er kjent som både "De smilende menneskene land" på grunn av landets varme og vnenlige befolkning, og som "Perlen i Det Indiske hav" på grunn av landets slående vakre natur. Andre kaller også Sri Lanka for "Indias tåre" på grunn av øyas beliggenhet og form.

Rik kultur og vakker natur

Sri Lanka har alt fra hvite palmestrender og nasjonalparker til eldgamle templer. For eksempel er det anbefalelsesverdig å besøke det mest kjente buddhistiske tempelet i landets største by, Colombo, nemlig Kelaniya Raja Maha Vihara. Det opprinnelige tempelet ble ødelagt av indere, gjenoppbygget, ødelagt på nytt av portugisere og atter en gang gjenoppbygget på 1700- og 1800-tallet. Tempelet har en vakker og unik arkitektur, og er ett av de helligste stedene på Sri Lanka, ettersom at det er velsignet av selveste Buddha.

Besøk også Yala Nasjonalpark og opplev "Jungelboken" komme til live: Her finnes både aper, påfugler og leoparder, og man kan virkelig dykke ned i Sri Lankas overdådige naturskjønnhet i dette kjempemessige skogområdet.

Kort fortalt er tropiske Sri Lanka det rette sted å gjemme seg fra vinterkulden i kalde Norge. 

Colombo - full av intense opplevelser

Sri Lankas travle hovedstad Colombo tiltrekker seg mange besøkende med sin vakre strandpromenade langs Galle Face Green, Cinnamon Gardens, sine elegante herskapshus i kolonistil og et gammelt fort. Pettah-basaren tiltrekker seg en skare av både lokale og turister, med masser av små butikker som selger billig stoff og klær, matvarer og krydre, messing, sølv, gull og mye mer. I Fort-distriktet kan man velge mellom mange gode restauranter, og en vandretur rundt i de livlige gatene kan være en smakfull opplevelse. På regnfulle dager er både Nasjonalmuseet og Art Gallery verdt et besøk. 

Kandy - buddhisme på Sri Lanka

Gjemt vekk inne i Sri Lankas rullende bakkelandskap, finner man byen Kandy, som har en vakker beliggenhet ved en vakker sjø og er omgitt av bakker. Historisk har byen vært det viktigste stedet for buddhismen, og her finner man eksempler på fantastisk arkitektur, herunder den åttekantede Dalada Maligawa og Tandens Tempel, som huser og beskytter levninger etter en Buddha. Andre severdigheter er det lille, men flotte Nasjonalmuseet, Peradeniya Botaniske Hage, og Udawattakelle Sanctuary, som er et fredelig tilfluktssted for fuglelivet.

Anuradhapura - buddhistisk helligdom

En annen viktig severdighet er Anuradhapura, som er en historisk viktig og sentral by i Sri Lanka og som i dag tiltrekker seg buddhistiske pilgrimmer. Byen var tidligere en bastion for singalesisk makt, og dateres helt tilbake til år 380 f.Kr. Det hellige Bo-treet er byens helligste sted, og det sies å ha vært her at Buddha oppnådde sin fulle erkjennelse under en meditasjon. To andre viktige severdigheter er templene Thuparama Dagoba og Jetavanarama Dagoba. I nærheten av disse ligger også restene etter den gamle byen Polonnaruwa, med ruiner som stammer fra det 11. og 12. århundre.

Fantastiske sandstrender

Mange besøkende trekker til Sri Lanka på grunn av de fantastiske, hvite sandstrendene med sine vakre palmetrær. De fleste hotellene ligger omkring Hikkaduwa ved den sørvestlige kysten. Det er massevis av plass til alle på de lange sandstrendene. I enkelte områder er det ganske livlig, men det er også plass til reisende som ønsker fred og ro. Det finnes et bredt utvalg av hoteller og restauranter, og det er absolutt noe for enhver smak.

Langs kysten på Sri Lanka ligger havnebyen Galle, som tidligere var under nederlandsk innflytelse. Her finner man byens enorme fort, som er 350 år gammelt. Byens betydning dateres faktisk lengre tilbake i tid enn til hollendernes ankomst, og i dag kan man oppleve en avslappet atmosfære som best nytes på en vandretur omkring i de gamle gatene.

Nasjonalparkene på Sri Lanka 

På tross av at man begynner å se en slutt på den mangeårige borgerkrigen, er den nordøstlige delen av Sri Lanka fortsatt lukket for besøkende. Dersom man søker et sted som er rikt på naturopplevelser og fritt for turisme, kan man besøke nasjonalparkene i Yala West, med sin barske natur og et rikt dyreliv. Yala West ligger i den sørøstlige delen av Sri Lanka, og er enkelt tilgjengelig med bil eller buss.

Fly til Sri Lanka

Alle besøkende ankommer til Sri Lanka med fly til den internasjonale flyplassen som ligger litt utenfor Colombo. Herfra går det flyforbindelse til mange europeiske og asiatiske byer, i tillegg til Australia og Midt-Østen. Mange velger å kombinere en ferie på Sri Lanka med et opphold på Maldivene.

Turistkontor

Sri Lanka er et frodig tropeland med lange sandstrender og en enestående natur og kultur. Hos Sri Lankas turistbyrå kan du finne mer informasjon om landet og tips til din ferie. På den offisielle hjemmesiden til Sri Lankas turistbyrå kan du blant annet finne praktiske råd til din tur til Sri Lanka og forslag til severdigheter og aktuelle begivenheter. Turistbyrået har også en praktisk distanseberegner, som du kan benytte som en del av planleggingen av din ferie på Sri Lanka.

>> Se også billige reiser til Thailand
>> Se også billige reiser til Bali

Hoteller i Sri Lanka

Populære hoteller i Sri Lanka

Sri Lanka, Unawatuna
7,5
Bra
217 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 152 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Sri Lanka, Negombo
9,4
Fantastisk
60 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 25 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Sri Lanka, Pasikudah
  • Nærmeste flyplass: 265 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi