Reiser til Madrid 

Madrid ligger midt i Spania og har siden 1562 vært Spanias hovedstad. Madrid er Europas høyest beliggende hovedstad, og her venter et enormt utvalg av kulturelle og historiske opplevelser for turister. Hovedstaden har mange slott og parker, og her har du mulighet til å besøke berømte og beryktede tyrefektingsarenaer. Torget Puerta del Sol er Madrids midtpunkt, og byens største handlestrøk går langs Gran Via, der det også ligger mange kafeer og resturanter. I byen ligger også mengder av barer og klubber, hvorav mange ikke stenger før kl 06.00 på morgenen. 

Den enkleste og raskeste måten å komme seg rundt i Madrid på er med metroen, som er ett av verdens største kollektivnettverk. Madrid Barajas Airport ligger cirka 13 kilometer utenfor byen og man kan ta buss, tog og taxi til sentrum.

Madrid har to særdeles imponerende kunstmuseer; Museo del Prado og Centro Cultural Reina Sofia.

Byen har et særdeles hektisk liv og skiller seg markant fra Spanias kyststeder og øyer. 

 

 

Storbyferie i Spanias elegante hovedstad  

Den spanske hovedstaden er en pulserende by med en helt egen stemning av eleganse. Gå på oppdagelsestur på berømte kunstmuseer, i det gamle latinerkvarter og besøk idylliske parker. Mulighetene er nesten uendelige, og det er enkelt å fylle en hel 4-5 dagers storbyferie med spennende, nye opplevelser. Husk også å nyte stemningen på storbyens mange fortauskaféer, smake på de mange forskjellige tapasrettene som serveres ved La Latina og å besøke minst én gourmetrestaurant. 

Madrid’s pulserende liv skinner gjennom i alle byens kvartaler, på de fantastiske kunstattraksjonene og i den allsidige kokkekunsten og det levende nattelivet. Sammen med moteshow setter alt dette farger på tilværelsen i den spanske hovedstaden. På veggene i Paseo del Arte- museet henger vakker kunst, og ved Royal Palace og Plaza Mayor finner man de prektige og vakkert pyntede Bourbon og Habsburg Madrid.

Hvert enkelt distrikt i byen har sitt helt eget særpræg; fra det luksuriøse Aalamanca til det frekke Chueca, alternative Malasana og multikulturelle Lavapiés.

Madrids gylne trekant av kunstattraksjoner består av El Prado Museum, det mer intime Reina Sofía Museum og Thyssen-Bornemisza Museum (med kunst fra 1700-1900-tallet), som alle ligger i nærheten av Paseo del Arte. Carrera de San jerónimo tar deg forbi parlamentet, El Congresso de los Diputados, der medlemmene ble stoppet med våpen i et kuppforsøk i den tidlige post-Franco perioden og ned på Madrid epicentre Sol. Fra Sol kan du vandre fra Calle Mayor til Plaza Mayor og se den omkringliggende arkitekturen fra Asturias gamle Madrid. Slapp av i den franskpregede Parque del Buen Retiro og vis respekt for statuen med den falne engel, Monumento al Ángel Caído.

Opplev Madrid på en storbyferie med Solfaktor og bo på nøye udvalgte hoteller mens du er på ferie. Les gjerne mer om hotellene eller søk opp og sammenlign priser på reiser til Madrid i søkemaskinen.

Hoteller i Madrid

Populære hoteller i Madrid

Spania, Madrid-regionen, Madrid
8,3
Meget bra
6160 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 22 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Spania, Madrid-regionen, Madrid
9,6
Fantastisk
2583 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 22 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
Spania, Madrid-regionen, Madrid
9,5
Fantastisk
1216 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 21 km
  • Avstand til sentrum: ca. 750 m
  • Internettilgang / WiFi


Reiseguide om Madrid

Madrid ligger i sentrum av Spania i en kommune av samme navn og er en levende og kosmopolitisk by med museer, kunstgallerier og historiske severdigheter i absolutt verdensklasse. Opplev også grønne lunger i hopetall som ligger spredt rundt omkring i byen, fremragende gastronomi, et stort utvalg av butikker og en majestetisk byarkitektur som absolutt bør sees i en langhelg eller på en lenger storbyferie.

Været når du reiser

På tross av at Madrid ligger hele 646 meter over havoverflaten, har byen som regel milde temperaturer om vinteren. Gjennomsnittstemperaturen i januar måned ligger som regel på fem grader, men vær oppmerksom på at temperaturen ofte faller under frysepunktet. Gjennomsnittstemperaturen i juli måned ligger på 24 grader og sommeren kan bli meget varm, noe som forklarer hvorfor man holder siestas på det varmeste tidspunktet på dagen.

Som regel kler spanjolene seg relativt konservativt og Madrid er et forretningssenter. Likevel kan man som regel gå i all slags påkledning, især i Chueca. Det anbefales at kvinner dekker seg til hvis man besøker kirkene.

Severdigheter

Madrid er berømt for sin rike historie og kultur og sine mange grønne områder, som sammen byr på flere store severdigheter enn noe annet sted i Spania, Barcelona inkludert.

El Prado-museet i Madrid er ett av verdens ledende kunstmuseer med sine mer enn 4000 kunstverker, blant annet ikoniske, spanske mesterverker av Velazquez, herunder Las Meninas, og mange unike verker av Goya.

Et annet av Madrids førsteklasses kunstmuseer er Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, som består av et stort utvalg av mesterverker innenfor moderne kunst, herunder Picassos berømte verk Guernica.

Det tredje kunstmuseet i Madrid som holder høy, internasjonal standard, er Thyssen-Bornemisza-museet, som av mange anses for å være verdens mest betydningsfulle private kunstsamling. Samlingen ble produsert av Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza og hans sønn Hans Heinrich og senere kjøpt opp i 1993 av den spanske staten. Museet er mer internasjonalt rettet enn Reina Sofia-museet og stiller ut mesterverker av blant andre Van Gogh, Cézanne og Rembrandt.

Sammen danner de tre kunstmuseene et kunstnerisk triangel som du ikke finner sitt like av i noen annen europeisk storby, og enkelte kunstkjennere vil hevde at du på et par dager i Madrids kunstverden vil bevege deg gjennom så store og betydningsfulle deler av Vestens kunsthistorie på de tre museene  at du knapt behøver å besøke noen andre kunstmuseer. 

En annen viktig, kulturell severdighet som bør oppleves i byen er Monasteries de las Descalzas Reales, som er et fredelig kloster ikke langt fra Gran Via. I klosteret kan du oppleve fantastiske, flamske gobeliner, malerier av Titian og maleriske fresker.

Plassen Puerta del Sol, som ligger i hjertet av byen, er på samme tid en levende og historisk viktig plass (plaza) og et samlingspunkt for byens mange begivenheter og aktiviteter. Her samles både turister og lokalbefolkningen for å kjenne på pulsen i byen eller betrakte gateforestillingene, friluftsfester, feiringer av nasjonale idrettsarrangementer eller demonstrasjoner når forskjellige interessegrupper og partier skal lufte politisk misnøye.

Parque del Oeste, som er byens botaniske hage, består av fantastiske landskaper og egner seg godt til en avslappende dag med familien eller en romantisk piknik. 

Sist, men ikke minst, må én av de mest kontroversielle og politisk omdiskuterte severdighetene i Madrid nevnes, nemlig Plaza de Toros de la Ventas - Madrids arena for tyrefekting. Enten du liker eller misliker det, har tyrefekting spilt en viktig historisk rolle i byen. Tyrefekter-forestillingene arrangeres som regel i mai og er en anledning til å se noen av verdens mest berømte toreadorer. 

Mat og drikke

Madrid har en fantastisk gastronomi, noe som blant annet skyldes at byen hver dag mottar ferske råvarer, herunder frukt, grønnsaker, fisk skalldyr og nyslaktet kjøtt fra hele landet. 

De velsmakende råvarene kombinert med kokkekunsten har bidratt til at Madrid byr på et enormt utvalg av resturanter, hvorav mange av dem er blant Spanias aller beste.  

Lokalbefolkningen starter gjerne dagen med en lettere frokost, som ofte kun består av en liten kake og en kopp kaffe. Lunsjen er derimot større og nytes gjerne over to timer mellom arbeidsøktene. Som regel begynner spisestedene å servere lunsj omkring kl. 13.30, men mange steder serverer lunsj helt frem til kl, 15.00. 

Spanjolene spiser som regel middag sent, vanligvis etter kl. 20, hvorav enkelte resturanter ikke åpner før kl. 21. Dette er verdt å huske dersom du reiser med barn. I såfall gjelder det å finne steder på forhånd som åpner tidligere. 

Lokal transport

Fra Puertal del Sol, sentrum i Madrid - hvis ikke sentrum av Spania - kan du på noen få minutter til fots besøke de viktigste byområdene, som skiller seg betydelig fra hverandre. Huertas svinger mot det multi-etniske Lavapíes mot sør. Fra Gran Vía kan du besøke Chueca mot nordvest og det sjarmerende Malasana. Madrids eldste kvartal ligger mellom det tettpakkede, kunstneriske området Paseo del Prado mot øst og Palacio Real mot vest, mens det eksklusive området i Salamanca og Chamberi ligger mot nord på begge sider av Madrids nord-sørlige pulsåre; Paseo de la Castellana.

Enkeltbilletter og reisekort med ti turer inkludert gjelder hele metroen og bussene i byen. Det er mulig å kjøpe månedskort til metro, busser og tog. På hverdager er rushtiden fra kl. 7 til kl. 9 om morgenen og fra kl. 19 til kl. 21 om kvelden. 

Madrid til fots

De fleste av Madrids største attraksjoner har en gunstig beliggenhet i eller i nærheten av sentrum. Å vandre er ofte det beste alternativet for å komme seg omkring, og rundt ethvert gatehjørne venter nye opplevelser. 

Metro

Metrosystemet Consorcio Transportes de Madrid er billig, effektivt og kjører daglig fra kl. 06.00 om morgenen til kl. 01.30 om natten. Alle de 12 metrolinjene har en bestemt farge og et nummer. Med én enkeltbillett kan man benytte hele hele nettet én gang. 

Drosje

Du kan hyre drosje overalt. Drosjene er påført en rød stripe og et grønt lys på taket og står på holdeplasser og langs veiene. Du må regne med å måtte betale driks for hver bagasjeenhet du medbringer hvis du benytter drosje fra flyplassen og buss- og togstasjonene. Det er vanlig å runde opp til nærmeste hele euro.

Buss

Madrids omfattende bussnettverk kan være litt besværlig sammenliknet med metrolinjene. Om nettene kjører nattbusser (búhos) fra Plaza de Cibeles til forstedene fra midnatt frem til kl. 06.00 om morgenen.

Cercanías

Disse regionaltogene sørger for en hurtig forbindelse mellom togstasjonene Chamartín og Atocha og nærliggende byer som Alcalá de Henares og Aranjuez.

Familieferie

Madrid er et ideelt reisemål for en familieferie med sitt store utvalg av forskjellige underholdnings- og kulturopplevelser for gjester i alle aldre. 

En av de flotteste familievennlige attraksjonene er Parque de Atracciones, som tilbyr mer enn 30 attraksjoner for hele familien. Fornøyelsesparken er oppdelt i en rekke temaområder, som sammen gjør parken til et lærerikt og underholdende sted for både store og små.

En annen fremragende fornøyelsespark i Madrid er Parque Warner, som blant annet har skuespillere i kostymer og rutsjebaner.

Du kan også sette av noen timer til å studere utdødde dyrearter, herunder dinosaurer, på byens spennende Naturvitenskapsmuseum, som har fremragende, barnevnenlige attraksjoner som lekedinosaurer, utstoppede afrikanske elefanter, fossiler og rekonstruksjoner av forskjellige utdødde dyrearter.

Reiser for par

På strekningen mellom den ikoniske Metropolis-bygningen og Plaza de Espana finner du mange av byens beste barer, butikker og restauranter, mens du på Gran Via finner et stort utvalg av kles- og smykkebutikker.

Hvis dere derimot er mer interesserte i kunst og kultur kan vi på det sterkeste anbefale et besøk på de tre kunstmuseene Museo del Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza, som samlet utgjør en kunstsamling i absolutt verdensklasse.

En perfekt dag i Madrid

Maurerne grunnla Madrid allerede i middelalderen, men i sin nåværende form er byen først og fremst en by fra 1800-tallet med de gamle stilartene klassisisme, renessanse og mudéjar (den maurisk-inspirerte arkitekturen) i en moderne fortolkning som sammen gir Madrid en egen, personlig profil.

Hvis du kun har én dag på deg til å oppleve Spanias hovedstad, kan vi anbefale at du besøker severdighetene som er omtalt nedenfor. 

Madrid de los Austrias, byens eldste kvarter

Madrids eldste kvarter stammer fra 1600-tallet og er kjent som Madrid de los Austrias. På en vandring gjennom de små gatene i Madrid får man tydelig kjenne på hvordan livet var i det som var en nærmest provinsiell hovedstad for et verdensomspennende imperium. De sobre bygningene i murstein, tre og teglstein var hjem for borgerskapet og det tidligere aristokratiet. Kvarteret bærer preg av en intim hygge snarere enn keiserlig prakt. 

Utenfor det gamle kvarteret skifter Madrid karakter: byen fremstår mer åpen og lysere omkring det praktfulle kongeslottet fra 1700-tallet, de statlige herskapsvillaene på Gran Vía og to populære promenader - Paseo del Prado og Recoletos. Madrids pustehull er den store Retiroparken i sentrum, som tiltrekker seg et brokete folkeliv på de varme sommerdagene.

Prado-museet 

Ikke langt fra Retiro ligger Prado-museet, med vegger som er prydet av mestre som Velázquez, Goya og Rubens. I samme hjørne av Madrid ligger kunstsenteret Reina Sofía og det nye museet Thyssen-Bornemisza, som har gjort Madrid til et vaskeekte mekka for malerkunstens elskere.

Madrid har mange aspekter ved seg. Byen mest særegne kjennetegn er muligens villigheten til å stadig vekk inkludere nye elementer i sin mangfoldige personlighet. Klassiske ”tascas” – vertshus – er et typisk innslag i gatebildet, i likhet med moderne utesteder som får Madrid til å vibrere om kveldene. I den spanske hovedstaden kan man alltid oppleve nye nisjer, men de allerede eksisterende nisjene forsvinner aldri. 

Shopping i Madrid

Spanias arkitektur er utformet av talentfulle designere fra hele verden, hvorav det mest særegne designet kan oppleves i gatene ved Salamanca. I Chueca blomstrer et alternativt landskap, mens moteselskapene har tatt over Malasana i det som har kuliminert til å bli Mercado de Fuencarral. Gatene som ligger omkring Huertas og i store deler av den gamle bykjernen er fulle av spesialforretninger av alle slag.  

Mellom slagene kan man besøke kafeene og barene i sidegatene, som serverer både kaffe og sterkere drikke. Madrid har få grønne områder, men flere av parkene, for eksempel den imponerende Parque del Buen Retiro, er perfekte steder å slappe av etter at man har besøkt alle museene i området. 

Turistinformasjon

Madrid er en åpen by med en imøtekommende befolkning. Byen kan fremstå som moderne og travel, men samtidig folkelig i ordets rette forstand. Les gjerne mer om Madrid på den offisielle hjemmesiden til det spanske turistkontoret, der du kan få gode tips og råd til din neste ferie i storbyen.

Reiser til Spania

Les mer om Spania og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Spania her