Reiser til Skottland

Skottland har noe eventyrlig over seg. Enhjørningen er det offisielle nasjonaldyret, og i flere århundrer har fortellingen om sjømonsteret Nessie i den dype Loch Ness pirret fantasien over hele verden. Samtidig finnes en mer håndgripelig, magisk atmosfære i dette vakre landet med sine sagnomsuste slott og borger.

Skottland utgjør den nordligste tredjedelen av de britiske øyene og er et relativt kompakt landområde. Derfor kan du utforske mange severdigheter og attraksjoner på én og samme reise. Kun noen få timer i bil fra de største byene Edinburgh og Glasgow kan du oppleve én av  Europas siste ekte villmarker, nemlig det skotske høylandet.

På tross av at en folkeavstemning i 2014 om Skottlands tilhørighet til Storbritannia resulterte i et "nei til selvstendighet", er det ingen tvil om at de omkring 5,3 millioner innbyggerne i Skottland har en sterk nasjonalfølelse. I landet får du garantert oppleve en rik lokalkultur med mange tradisjoner som stolt holdes ved hevd. Dette gjelder ikke minst mat og drikke, herunder ett av landets mest kjente eksportprodukter, nemlig whisky.

Haggis, whisky og sekkepiper

På en billig reise til Skottland står et besøk på et whiskydestilleri høyt på manges ønskeliste. Det er ingen sak å finne et hyggelig serveringssted der du blir ønsket velkommen til smaksprøver, men dersom du ikke er tilhenger av sterk alkohol, byr også reisen på andre unike smaksopplevelser.

Haggis er skottenes nasjonalrett. Den består av en lapskaus med hakket fåre- eller kalveinnmat (herunder hjerte, lever, lunge mm.) som er kokt i dyrets magesekk og gjerne tilsatt en skvett whisky. Haggis serveres tradisjonelt med tilhørende potet- og kålrabistappe. Matretten smaker bedre enn den høres ut som, og finnes i dag i mange undervarianter. Som et raskt mellommåltid kan du for eksempel prøve haggis i form av små, innbakte brød, "pasties" eller haggispølser som serveres sammen med pommes frites.

Utover whiskey og haggis forbinder de fleste musikken med skotsk kultur. Også hvis du kun besøker landet i noen få dager, vil du nærmest garantert oppleve folkemusikk på en pub, en jovial dans eller hjertelig fellessang. Skottenes sang og dans er som regel en livlig affære, og som e del av festivaler, parader og de såkalte Highland games kan du høre sekkepipene spille.

Høye fjell og dype sjøer

Du vil sent glemme de kulturelle opplevelsene og den varme gjestfriheten etter at du har besøkt Skottland, men du kan også se frem til store naturopplevelser og spennende severdigheter. Kjenn på historiens vingesus mens du utforsker høylandets dramatiske landskap med sine brede daler, fjell og store sjøer eller besøker den forrevne kysten og de mange øyene.

Skottland er verdensberømt for Loch Ness, men også landskapene ved for eksempel Loch Lomond og Loch Maree er utrolig vakre. Dersom du vil utforske høylandet bør du besøke Cairngorms National Park, som er et fantastisk område mellom Perth og Inverness. Dette er landets største nasjonalpark, og her finner du seks av Storbritannias høyeste fjell, men også et utall lavere topper.

Cairngorms National Park er et yndet reisemål for både familier, eventyrlystne vandrere og mountainbikere, som kan velge mellom hundrevis av ruter i området. Utover sitt storslåtte landskap består nasjonalparken av mange skjulte perler, herunder slott, borgruiner og maleriske landsbyer. Hvis du besøker stedet i vinterhalvåret kan du beundre den mørke nattehimmelen. Faktisk er Cairngorms National Park utnevnt til å være en såkalt Dark Sky Park, takket være sin nærmest fraværende lysforurensning. Her kan du altså nyte en utrolig klar og vakker stjernehimmel.

De skotske byene

Alle Skottlands syv større byer er ideelle mål for en langhelg og som utgangspunkt for reiser som går lenger ut i landet. Hovedstaden Edinburgh er verdt en reise i seg selv med sine mange spennende severdigheter og attraksjoner for både barn og voksne.

I Skottland arrangerer mange kulturarrangementer hvert år, hvorav ett av de faste, årlige høydepunktene er verdens største kunstfest under Edinburghfestivalene, som vanligvis går av stabelen i juni, juli og august. Samtidig er dette bare én av mange ting å oppleve i byen som av mange regnes for å være én av de vakreste byene i hele Storbritannia. I Edinburgh finnes attraksjoner som landemerket Edinburgh Castle, Royal Mile og mange snirklete gater som består av et spennende butikk- og restaurantliv.

Det er også masse å oppleve i Glasgow, som særlig er kjent for sine mange museer og gallerier. Landets største by har også det største shoppingtilbudet og et natteliv som målt ved antall barer og pubber kan måle seg med langt større byer.

Når på året er det best å reise til Skottland?

Det er ikke til å komme utenom at det skotske været kan være ustabilt, i likhet med hva vi er vant med mange steder hjemme i Norge. Derfor er det lurt å pakke med klær for allslags vær. 

Ingen tider av året egner seg særdeles dårlig til en reise til Skottland, men høysesongen for reiser er fra april til september. Om sommeren er dalene grønne og frodige, slik at landskapet tar seg vakkert ut, men også på den blomstrende våren og den gylne høsten kan du utforske både naturen og byene. 

Vinteren kan veksle mellom våte dager og frostkalde dager, men på tross av at det blir færre timer utendørs er det mye å oppleve på denne tiden av året. Det arrangeres stemningsfulle julemarkeder i byene, og på landsbygden tennes det i peisen på den lokale puben. Dessuten holder mange whiskydestillerier åpent i vintermånedene, og du har mulighet til å delta på omvisning. 

Bestill din neste reise til Skottland online hos Solfaktor

I søkemaskinen her hos Solfaktor kan du søke opp reiser til Skottland med billige flybilletter og hoteller. Du kan fritt velge avreise- og hjemreisedato, samt reiselengde. Du er naturligvis sikret av Reisegarantifondet.

Book ditt skotske eventyr med Solfaktor i dag!

Hoteller i Skottland

Populære hoteller i Skottland

Skottland, Edinburgh
9,1
Fantastisk
1597 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
Skottland, Edinburgh
9,3
Fantastisk
20 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Nærmeste strand: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Skottland, Edinburgh
8,2
Meget bra
6052 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Avstand til sentrum: ca. 5 km
  • Internettilgang / WiFi