Egeerhavet

Egeerhavet er en del av Middelhavet og strekker seg mellom Hellas i vest og Tyrkia i øst. Havet er kjent for sine mange vakre øyer omgitt av krystallklart vann, vakre strender og et solrikt klima, noe som gjør det til et yndet reisemål for turister fra hele verden. Bestill en billig reise til Egeerhavet med Solfaktor i dag!

Egeerhavet i Hellas består av totalt mer enn 2000 øyer og hver øy har sin egen unike karakter, utseende og historie. Egeerhavet deles gjerne inn i 4 ulike øygrupper. I Kykladene kan man finne populære øyer som Santorini, Mykonos, Naxos og Paros. Reiser man til Dodekanesene vil du gjenkjenne favoritter som Rhodos, Kos og Karpathos. Lenger nord finner du en øygruppe kalt Sporadene og her ligger øyer som Samos (noen velger denne øya til å ligge i Dodekanesene), Skiathos og Skopelos. Den siste øygruppen er De Joniske Øyer, som strengt tatt ikke ligger i Egeerhavet, men i Det Joniske hav- rett vest for Hellas sitt fastland. Her finner du Hellas sin syvende største øy- populære Korfu. Også Zakynthos og Kefalonia er populære øyer her.
Til slutt må nevnes storfavoritten Kreta som ikke ligger innenfor noen av de nevnte øygruppene. En reise til Egeerhavet gir deg derfor de optimale forutsetningene for en spennende ferie, uansett om det er fokus på sol og strand, kultur, historie, byliv eller aktiviteter, natur og opplevelser.

Populære øyer i Egeerhavet

Geologisk sett er Egeerhavet en del av Den egeiske platen, som ligger på den sørøstlige kanten av den europeiske kontinentalplaten. Denne plasseringen har ført til flere vulkanske aktiviteter gjennom årene, og skapt mange imponerende landskap i området. Santorini er blant annet et av de mest betydningsfulle resultatene av et stort vulkanutbrudd for mer enn 3000 år siden, som har gitt den det karakteristiske utseendet med de unike fjellformasjonene som øya har i dag.

Santorini

Santorini er en del av øygruppen Kykladene i det sørlige Egeerhavet, og er kjent for sine ikoniske hvite hus med blå kupler og spektakulære solnedganger. Øya blir også ofte referert til som den mest romantiske øya i Hellas. Det er derfor ikke overraskende at mange av de vakre postkortene som du kan finne rundt om i Hellas har bilder tatt på Santorini. Spesielt de to pittoreske byene Fira og Oia er to av de mest fotograferte byene. Som nevnt er Santorini kjent for sin vulkanske historie og de imponerende fjellformasjonene på den vestlige delen av hovedøya. Den dramatiske, vulkanske historien gjør også at de fleste strendene på Santorini har svart lavasand. Hvis du besøker Santorini må du ikke gå glipp av å smake på de lokale vinene, som den greske hvitvinen retsina og spasere gjennom de vakre byene.

>> Les mer om reiser til Kykladene

Mykonos

Pittoreske Mykonos er også en del av Kykladene og kjent for sitt natteliv, fargerike arkitektur og blågrønne vann Egeerhavet er så kjent for. Det er et populært reisemål for unge mennesker som vil feste og nyte livet. Men Mykonos har også en roligere side hvor du kan slappe av på de vakre strendene og utforske øyas historiske og kulturelle attraksjoner.

Paros

Vakre Paros, også en del av Kykladene, er kjent for sin vakre hvite sandstrand, krystallklare vann og sjarmerende landsbyer som hovedbyen Parikia, og kanskje den mest kjente byen på øya, Naoussa. Øya er også kjent for sin tradisjonelle keramikk og kulinariske opplevelser. Det er mange steder å utforske på øya, inkludert antikke steder, gamle klostre og en rekke små øyer rundt Paros. Besøker du Paros på en ferie til Egeerhavet kan du også ta en utflukt til «lillebror»-øya Antiparos.

Naxos

Naxos er kjent for sine vakre strender, krystallklare hav og pittoreske landsbyer. Naxos er den største i øygruppen Kykladene og har en vakker natur. Naxos er kjent for sin grønne vegetasjon og det er mange tur- og naturstier å utforske, noe som gjør øya perfekt for en aktiv ferie i Egeerhavet. Naxos er også kjent for sine gamle ruiner og middelalderslott, og hovedbyen, Naxos by, har en sjarmerende havnepromenade og en livlig atmosfære med restauranter, barer og butikker.

Rhodos

Rhodos er kjent for sin rike historie, vakre natur og imponerende middelalderarkitektur. Øya er en del av øygruppen Dodekanesene i sørøst i Egeerhavet, nær Tyrkia. Hovedbyen Rhodos by, som står på UNESCOs Verdensarvliste, har en vakker gammel bydel med historiske bygninger og ruiner fra antikkens Hellas. Er du på ferie på Rhodos må du heller ikke gå glipp av å oppleve den vakre byen Lindos, som også byr på et spennende, historisk slott. Rhodos har også noen av de beste strendene du kan finne på din reise til Egeerhavet og egner seg godt for brettseiling og dykking. Ønsker du heller litt fest og morro, eller dersom du bare vil bo ved en fin strand, kan du med fordel velge et hotell ved badebyen Faliraki på den nordøstlige delen av Rhodos.

>> Les mer om reiser til Dodekanesene

Kos

Kos har en lang historie og er kjent for sine gamle ruiner, inkludert det berømte Asklepieion-tempelet, som er en av øyas hovedattraksjoner. Kos, som også er en del av øygruppen Dodekanesene, har også vakre strender, krystallklart vann og en livlig atmosfære med restauranter, barer og nattklubber. På Kos er det et bredt spekter av aktivitetsalternativer, for eksempel ulike typer vannsport, sykkelturer og sightseeingturer som man finner over alt i Egeerhavet på ferie.

Kreta

Kreta er den største øya i Hellas og sannsynligvis også den mest kjente av øyene i Egeerhavet. Kreta er kjent for sin rike historie, kultur og vakre natur, inkludert det vakre Samaria-juvet. Øya har en lang kystlinje med mange strender og klipper å utforske. Kreta er også hjemsted for noen av de mest kjente arkeologiske stedene i Hellas, inkludert Knossos og Festos. Kreta byr på et mangfold av feriebyer som Malia, Heraklion og Chania, og er derfor det ideelle reisemålet for en strandferie kombinert med utflukter og opplevelser.

Samos

Samos som tilhører de sørlige Sporadene har alt! Fra vakre strender og landskap til en spennende historie og severdigheter. Øya, som ligger nær kysten av Tyrkia, består av en blanding av fjell, skoger og strender, og dens naturlige skjønnhet er en av hovedattraksjonene. Samos er derfor også omtalt som den grønneste øya i Hellas og Egeerhavet. Samos er også kjent for sin vinproduksjon og det er mange vingårder som kan besøkes. Øyas hovedby, Vathy, har en sjarmerende havnepromenade og det er også mange historiske severdigheter å utforske. Inkludert UNESCOs verdensarvsted Heraion-tempelet. Samos er et populært reisemål i Egeerhavet for både avslapning med sol og strand, eller en aktiv ferie full av opplevelser.

>> Les mer om reiser til Sporadene

Korfu

Korfu er Hellas sin syvende største og en fantastisk øy. Korfu tilhører De Joniske Øyer og ligger i Det Joniske Hav, rett vest for Hellas sitt fastland, og tilhører strengt tatt ikke Egeerhavet. På Korfu finner du alt av hva en feriedestinasjon skal inneholde. Her finner du spor av alle tidsepoker, flotte strender, fjelltopper, båtforbindelser til Italia, frodig natur og krystallklart vann. En gang hadde Europas kongehus Korfu som sitt ferieparadis og det er enkelt å forstå.

>> Les mer om å reise til De Joniske Øyer.

Når skal man reise til Egeerhavet?

Klimaet i Egeerhavet er typisk middelhavsklima, med varme tørre somre og milde våte vintre. Sommertemperaturer er vanligvis mellom 25 og 35 grader, og havet blir varmt nok til å bade i fra midten av mai til slutten av september. Det er derfor også i denne perioden det er flest turister som reiser til Egeerhavet, noe som også betyr at det også er i denne perioden det er de beste flyavgangene og muligheten til å fly direkte til flere av øyene. I løpet av vinteren kan temperaturen synke til 5-10 grader, og det kan oppstå sterke stormer i området. Mange små steder stenger for vinteren, da det er relativt få turister i vintermånedene, spesielt på de minste av øyene i Egeerhavet. Solfaktor hjelper deg å finne det alternativet som passer best til din reise til Egeerhavet.