Reiser til Adriaterhavet

Adriaterhavet byr på noen av Europas mest populære reisemål, i blant annet Italia og Kroatia, men også mindre destinasjoner som fortsatt er ukjente perler for de fleste. Her kan du nyte fantastiske strender fra sand til klipper, sjarmerende middelalderbyer, billige priser og storslåtte opplevelser for hele familien.

Adriaterhavet er et bihav til Middelhavet, som ligger mellom Italia og Balkanhalvøya. Hele den vestlige siden er italiensk, mens den østlige siden består av Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Albania.  Adriaterhavet er rundt 800 kilometer langt, og deles ofte mellom en nordlig del og en sørlig del. Den nordlige delen når ikke mer enn 300 meter dypt, mens den sørlige delen, som begynner ved Garganohalvøya i Italia, er dypeste på over 1200 meter. 

Det er stor forskjell mellom den italienske vestkysten og den balkanske østkysten av Adriaterhavet. På den italienske siden er kysten flat og rett, og er kjent for kilometerlange sandstrender. På den balkanske østsiden er kysten betydelig mer variert, bratt og sterkt innskåret med mange øyer og fjorder.

Populære reisemål ved Adriaterhavet

Uansett hvilken side av Adriaterhavet du reiser til, vil du finne utallige vakre strender og et mylder av spennende byer å utforske, hver med sitt særpreg. De mest besøkte reisemålene ved Adriaterhavet ligger i Veneto-regionen rundt Venezia. Også andre kystbyer i Italia, som Trieste, Ravenna, Rimini, Ancona, Pescara, Bari og Brindisi tiltrekker seg mange reisende som har sol og strand øverst på ferieønskelisten.

De senere år har mange ferierende også lagt sin elsk på den østlige Adriaterhavskysten. Dette skyldes ikke bare de billigere reisene, men også utvalget av øyer og uberørte kystbyer som finnes her. Både i innlandet og ute på øyene kan det asurblå havet nytes fra idylliske, familievennlige strender. På østsiden av Adriaterhavet finner du destinasjoner som Koper, Izola og Portoroz i Slovenia. I Kroatia kan du finne destinasjoner som Umag, Porec, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Split og Dubrovnik . I Montenegro finner du Kotor, Budva og Ulcinj, og i Albania kan du finne Durres.

Hvordan reise til Adriaterhavet

Du kan reise til de største reisemålene ved Adriaterhavet, som Italia og Kroatia, med fly fra Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø. Reisemål som Montenegro, Slovenia og Albania vil ofte medføre mellomlanding. Du kan velge å bestille fly selv, og kun bestille hotell eller ferieleilighet gjennom Solfaktor. Vi kan også hjelpe deg med leiebil på din ferie ved Adriaterhavet. Det er anbefalt, spesielt på ferie i Italia, så du kan utforske og oppdage skjulte perler i ditt eget tempo.

Når bør du reise til Adriaterhavet?

Adriaterhavet deler stort sett klima med resten av Middelhavet. Det kjennetegnes med tørre, varme somre og milde vintre. De nordligste områdene ved Adriaterhavet kan ha noe kortere sommersesong enn de sørligste, men det utgjør ikke mye. Det kan også være betydelig værforskjeller mellom kysten og innlandet, spesielt på vinteren på Balkanhalvøya hvor innlandet er fjellrikt. 

Sommertemperaturene langs hele kysten, både øst og vest, ligger på rundt 30 grader og er perfekt for sol og badeferie. De fleste besøker Adriaterhavet i sommermånedene, men regionen huser mange middelalderbyer med fantastisk historie og kulturell verdensarv, så det er også et populært reisemål på vår og høst.

Den italienske siden av Adriaterhavet 

Den italienske siden ved Adriaterhavet er mindre kjent som reisemål blant nordmenn, men denne delen av Italia skal absolutt ikke undervurderes. Her finner du lange, flotte sandstrender, spennende storbyer med særpreg, historiske severdigheter og så klart – det fantastiske kjøkkenet Italia er verdensberømt for.  

De mest besøkte italienske reisemålene ved Adriaterhavet ligger i den nordøstlige regionen Veneto, rundt Venezia. Byen med den romantiske atmosfæren tiltrekker seg millioner av reisende hvert år. Helt i nord, på grensen til Slovenia, ligger den populære kystbyen Trieste, og lenger sør finner du kystbyene Ravenna, Rimini, Ancona og Pescara som tiltrekker seg betydelig badeturisme om sommeren. Puglia er regionen lengst sør ved Adriaterhavet, og omfatter «hælen» på den italienske «støvel». Regionen er Italia sin mestproduserende vinregion etter Veneto, og her ligger blant annet kystbyene Bari og Brindisi som er populære reisemål på sol og badeferie.

Den balkanske siden av Adriaterhavet 

I de senere år har den østlige delen av Adriaterhavskysten fått økende oppmerksomhet blant turister. Det skyldes ikke bare de billige prisene, men også det store utvalget av spennende reisemål. Her finner du mange uberørte øyer, azurblått hav, historiske storbyer og idylliske strender. 

Kroatia er et av de mest besøkte landene ved Adriaterhavet, og spesielt Pula, Split og Dubrovnik er populære destinasjoner. Lengst nord ligger Pula med de populære feriebyene Porec og Rovinj. I sør ligger den pulserende havnebyen Split som er et naturlig utgangspunkt for øyhopping i den kroatiske skjærgården. Lenger sørover finner du UNESCO-byen Dubrovnik som er velkjent for de historiske bymurene og en flott skjærgård. Mellom Split og Dubrovnik finner du populære Makarska med sin flotte riviera og feriebyer på rekke og rad.

Montenegro har de senere årene også blitt en populær feriedestinasjon ved Adriaterhavet. De fleste besøker landet på sommeren for å nyte kombinasjonen av vakre strender og sjarmerende byer. Montenegros mest kjente feriebyer er Budva og Herceg Novi som er hyggelige kystbyer. I Tivat og UNESCO-byen Kotor – finner du svært velbevarte og sjarmerende middelalderbyer.

Slovenia og Albania er mindre reisemål langs Adriaterhavet. Til tross kan du finne mye liv her om sommeren, spesielt på den slovenske kysten. Her finner du flotte badestrender og sjarmerende kystbyer som stammer fra middelalderen, for eksempel Koper, Izola, Piran og spabyen Portoroz. Albania byr på flott natur og deilige strender, blant annet i feriebyen Durres. Flere besøker også landet for fjellturer, samt cruise-ferier langs Albanias kystlinje er også i ferd med å bli populært.

Rik historie og kultur

Lenge før direktefly begynte å frakte solhungrige nordboere ned til de vakre strendene og byene ved Adriaterhavet, har det bodd folk her. I det 2. århundre f.Kr. var kysten av Adriaterhavet under kontroll av Roma og senere var det vekselvis det bysantinske riket, det serbiske riket, republikken Venezia, det habsburgske monarkiet og det osmanske riket, som hadde herredømme over kysten og havet.

Området har med andre ord spilt en avgjørende rolle i sivilisasjonene som oppsto og hersket i hele Middelhavet. I dag bor det rundt 3,5 millioner mennesker langs kysten av Adriaterhavet. Selv om det gjennom historien selvfølgelig har vært en livlig kulturell utveksling mellom landene, vil du oppleve et spennende mangfold av tradisjoner og skikker på reisen din. Ikke minst hvis du griper muligheten til å fordype deg i det lokale kjøkkenets herligheter. Spesielt sjømatrettene er av natur ofte svært anbefalt. 

Selv om både fiske og skipsfart fortsatt er avgjørende for økonomien mange steder ved Adriaterhavet, spiller turisme også en viktig rolle for de fleste landene. Særlig Kroatia, som ved siste telling hadde flest Blått Flagg-strender, har de siste årene opplevd en stor vekst i antall besøkende. Men også i nabolandet Montenegro nyter den lokale økonomien stadig mer nytte av kystens appell.

Hvem passer en tur til Adriaterhavet for?

Kort sagt, Adriaterhavskysten med sine mange grunne strender og atmosfæriske middelalderbyer er et reisemål med noe for enhver smak. Reisende med barn elsker de fine strendene med det klare vannet, de familievennlige hotellene og nærheten til spennende opplevelser. I tillegg er avstanden til Adriaterhavet overkommelig dersom du og familien ønsker en kjør-selv-ferie. Hvis du foretrekker å hoppe over kjøreturen, er det vanligvis enkelt å finne billige flybilletter til reisen. Sjekk selv i søkemotoren her hos Solfaktor.

Selv om det av natur ofte er strendene som er hovedattraksjonen, er det også mye annet å reise hit for. Spesielt om du har mulighet til å reise på våren eller sensommeren, er det nesten uendelige muligheter rundt Adriaterhavet for å bruke ferien på kulturelle attraksjoner, fotturer og andre aktive opplevelser.