Reiser til Adriaterhavet

En reise til Adriaterhavet byr på noen av Europas mest populære reisemål. Blant annet Italia og Kroatia, men også mindre destinasjoner som fortsatt er ukjente perler for de fleste. På en ferie til Adriaterhavet kan du nyte fantastiske strender fra sand til klipper, sjarmerende middelalderbyer, billige priser og storslåtte opplevelser for hele familien.

Adriaterhavet er et bihav til Middelhavet, som ligger mellom Italia og Balkanhalvøya. Hele den vestlige siden er italiensk, mens den østlige siden består av Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Albania.  Adriaterhavet er rundt 800 kilometer langt og deles ofte mellom en nordlig del og en sørlig del. Den nordlige delen når ikke mer enn 300 meter dypt mens den sørlige delen, som begynner ved Garganohalvøya i Italia, er dypest på over 1200 meter.

Det er stor forskjell mellom den italienske kysten og den balkanske kysten av Adriaterhavet. På den italienske siden er kysten flat og rett, og er kjent for kilometerlange sandstrender. På den balkanske siden er kysten betydelig mer variert. Bratt og sterkt innskåret med mange øyer og fjorder.

>> Les mer om reiser til Middelhavet

>> Les mer om reiser til Egeerhavet

Populære reisemål ved Adriaterhavet

Uansett hvilken side av Adriaterhavet du reiser til, vil du finne utallige vakre strender og et mylder av spennende byer å utforske, hver med sitt særpreg.

Den italienske siden av Adriaterhavet

Italia sin side av Adriaterhavet er mindre kjent som reisemål blant nordmenn, men denne delen av Italia skal absolutt ikke undervurderes. Her finner du lange flotte sandstrender, spennende storbyer med særpreg, historiske severdigheter og så klart – det fantastiske kjøkkenet Italia er verdensberømt for.  

De mest besøkte italienske reisemålene ved Adriaterhavet ligger i den nordøstlige regionen Veneto, rundt Venezia. Byen med den romantiske atmosfæren tiltrekker seg millioner av reisende hvert år. Helt i nordøst, på grensen til Slovenia, ligger den populære kystbyen Trieste, og lenger sør finner du kystbyene Ravenna, Rimini, Ancona og Pescara som tiltrekker seg betydelig badeturisme om sommeren. Puglia er regionen lengst sør ved Adriaterhavet og omfatter «hælen» på den italienske «støvel». Regionen er Italia sin mestproduserende vinregion etter Veneto og her ligger blant annet kystbyene Bari og Brindisi som er populære reisemål på sol og badeferie. Som du forstår så vil en reise til Adriaterhavet tilby et bredt spekter av tilbud og opplevelser på din ferie.

>> Les mer om reiser til Italia

>> Les mer om reiser til Veneto

Den balkanske siden av Adriaterhavet

I de senere år har den østlige delen av Adriaterhavskysten fått økende oppmerksomhet blant turister. Det skyldes ikke bare de billige prisene, men også det store utvalget av spennende reisemål. Her finner du mange uberørte øyer, azurblått hav, historiske storbyer og idylliske strender.

Kroatia er et av de mest besøkte landene ved Adriaterhavet, og spesielt Pula, Split og Dubrovnik er populære destinasjoner. Lengst nord ligger Pula sammen med de populære feriebyene Porec og Rovinj. I sør ligger den pulserende havnebyen Split som er et naturlig utgangspunkt for øyhopping i den Kroatia sin skjærgård. Lenger sørover finner du UNESCO-byen Dubrovnik som er velkjent for de historiske bymurene og en flott skjærgård. Mellom Split og Dubrovnik finner du populære Makarska med sin flotte riviera og feriebyer på rekke og rad.

Montenegro har de senere årene blitt et populært alternativ for en reise til Adriaterhavet. De fleste besøker landet på sommeren for å nyte kombinasjonen av vakre strender og sjarmerende byer. Montenegro sine mest kjente feriebyer er Budva og Herceg Novi som er hyggelige kystbyer. I Tivat og UNESCO-byen Kotor – finner du svært velbevarte og sjarmerende middelalderbyer.

Slovenia og Albania er mindre reisemål langs Adriaterhavet. Til tross for størrelse kan du finne mye liv her om sommeren, spesielt på kysten av Slovenia. Her finner du flotte badestrender og sjarmerende kystbyer som stammer fra middelalderen. For eksempel spabyen Portoroz.

En ferie i Albania byr på flott natur og deilige strender. Blant annet i feriebyen Durres. Flere besøker også landet for fjellturer. Også cruise-ferier langs Albania sin kystlinje er i ferd med å bli populært. 

>> Les mer om reiser til Kroatia

>> Les mer om reiser til Montenegro

Hvordan reise til Adriaterhavet

Du kan reise til de største reisemålene ved Adriaterhavet, som Italia og Kroatia, med fly fra Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø. Reisemål som Montenegro, Slovenia og Albania vil ofte medføre mellomlanding. Du kan velge å bestille fly selv og kun bestille hotell eller ferieleilighet gjennom Solfaktor. Vi kan også hjelpe deg med leiebil på din ferie ved Adriaterhavet. Det er anbefalt, spesielt på ferie i Italia, så du kan utforske og oppdage skjulte perler i ditt eget tempo.

Populære reisemål ved Adriaterhavet

Når bør du reise til Adriaterhavet?

Adriaterhavet deler stort sett klima med resten av Middelhavet. Det kjennetegnes med tørre varme somre og milde vintre. De nordligste områdene ved Adriaterhavet, som ved Venezia, kan ha noe kortere sommersesong enn de sørligste, men det utgjør ikke mye. Det kan også være betydelig værforskjeller mellom kysten og innlandet. Spesielt på vinteren på Balkanhalvøya hvor innlandet er fjellrikt.

Sommertemperaturene langs hele kysten, både ved Italia og Kroatia, ligger på rundt 30 grader og er perfekt for sol og badeferie. De fleste reiser til Adriaterhavet i sommermånedene, men regionen huser mange middelalderbyer med fantastisk historie og kulturell verdensarv, så det er også et populært reisemål på vår og høst.

Hvem passer en tur til Adriaterhavet for?

Kort sagt, Adriaterhavskysten med sine mange grunne strender og atmosfæriske middelalderbyer er et reisemål med noe for enhver smak. Reisende med barn elsker de fine strendene med det klare vannet, de familievennlige hotellene og nærheten til spennende opplevelser. I tillegg er avstanden til Adriaterhavet overkommelig dersom du og familien ønsker en kjør-selv-ferie. Hvis du foretrekker å hoppe over kjøreturen er det vanligvis enkelt å finne billige flybilletter til reisen. Sjekk selv i søkemotoren her hos Solfaktor når du skal bestille ferie.

Selv om det normalt er strendene som er hovedattraksjonen, er det også mye annet å reise hit for. Spesielt om du har mulighet til å reise på våren eller sensommeren, så er det nesten uendelige muligheter rundt Adriaterhavet for å bruke ferien på kulturelle attraksjoner, fotturer og andre aktive opplevelser.