Reiser til Centro de Portugal

Midt-Portugal omfatter nesten hele omfatter mellom flodene Douro og Tejo. En reise til Midt-Portugal innebærer en reise gjennom de tre spennende og kontrastfulle provinsene Beira Alta (en øvre del), Baixa (den nedre delen) og Litoral (kysten). Området mellom Portugals to største byer, Lisboa og Porto, byr på en perlerad av interessante historiske byer og små sjarmerende fiskersamfunn hvor gamle tradisjoner stadig holdes i hevd.

Det er vidunderlige fjellområder og forrykende skogområder, blandet med vinmarker i dette bukoliske landskapet. Ved kysten er det fantastiske strender og romantiske byer som Aveiro, omringet av en saltvannslagune og kanaler, som er en stor opplevelse når du reiser til Midt-Portugal.

Mange historiske byer 

Når man reiser til Midt-Portugal ferdes man i et svært viktig strategisk handelsområde fra det 15. århundre. Det fjellrike landskapet inne i landet har i mange århundrer vært isolert fra resten av landet og kjennetegnes ved sine festninger som beskyttet grensen mot Spania. Inne i de fjellrike og isolerte delene av landet er det mange spor etter de sivilisasjonene som har bebodd området før Portugal ble grunnlagt i 1139 og senere kolonisert. Jøder som flyktet fra den spanske inkvisisjonen i det 15. århundre, bosatte seg her og utviklet silkeindustrien. Portugals første konger bodde i Midt-Portugal før Lisboa ble hovedstad. Ved Leiria plantet Kong Dinis den store furuskogen som sikret tømmer til den portugisiske flåte og skipene til oppdagelsesreisende i det 15. århundre.

Severdigheter

Reiser til Midt-Portugal byr på mange severdigheter. Estrela-fjellkjeden har vært en overveldende naturpark siden 1976 og her ligger fastlandets høyeste punkt (1993 m). I Covilhã, som ligger i en fjellside, finner man Portugals første industrielle produksjon av ull – en tradisjon som er over 800 år gammel. Byen Viseu kjennetegnes av sin vakre katedral og Grão Vasco-museet med Portugals trolig beste eksemplarer av renessansemalerier og i Belmonte finner man det vakre gamle jødekvarteret, en synagoge og et jødisk museum.
Reiser du til Midt-Portugal vil du dessuten finne utallige kursteder, omgitt av flotte naturparker som i Luso, Buçaco og Curia.

Gastronomi, maten og vinen

I tillegg til å være et utrolig vakkert område, så er det sentrale Portugal ett av de mest varierte gastronomiske områdene i landet, da man har spesialisert seg i lokale delikatesser som for eksempel ålestuing og alle typer stekt kjøtt og skalldyr.

Når du reiser til Midt-Portugal tas du tettere på de berømte vinregionene Dão og Bairrada, hvor det produseres fremragende musserende viner. Kysten byr på maleriske fiskerleier og hyggelige småbyer som Praia de Mira, Buarcos og Costa Nova. Utover vin så finner man lekre fiske- og skalldyrsretter og så må vi ikke glemme Bairradas berømte stekte smågris. Man kan trygt bli bortskjemt med alt det gode fra den portugisiske gastronomien, da prisnivået er rimelig og gjestfriheten på topp.

Lokale spesialiteter 

Besøkende i den forhistoriske universitetsbyen Coimbra bør smake på Chanfana, en tykk gryterett med geitekilling eller lammekjøtt i rødvin samt de lokale kakene som er kjent som Santa Claras.

Områdets mest berømte lokale rett er trolig leitao, stekte smågris fra landsbyen Mealhada, mens fersk ørret er en lokal delikatesse i Covilha, en malerisk by i Serra da Estrela-fjellene, også er kjent for sin kraftige fåreost som kalles queijo da serra. Feriestedet Nazaré ved kysten utmerker seg mest for sin fiskestuing, kjent i Portugal som caldeirada.

Små terter, pasteis de nata, representerer områdets store utvalg av kaker. De fleste av dem er basert på eggeplommer, mandler og krydder. Sintras små ostekaker som kalles queijadas, kan kjøpes varme hos den lokale bakeren.

De fleste store nasjonale portugisiske retter finnes også i hovedstaden Lisboa, hvor et vell av restauranter serverer det beste innenfor det regionale kjøkken. Eksempler er smakfulle fiskesupper, lokale fiskeretter, flyndre, kokt kolmule, krabbekjøtt, lever, rapphøne og biff i en skarp løksaus.

De beste sandstrendene

Her ligger det også en 280 km lang kyststrekning med noen av landets beste badestrender, som stort sett er ukjente for turister.

Obidos - Coimbra - Fatima

Fra Lisboa er det bare en god times kjøring til middelalderbyen Obidos som med sine 13 meter høye bymurer omgir gamlebyen, som er erklært nasjonalt monument. Med de vidunderlige pittoreske gatene, omkranset av fargestrålende hus med gotiske dører og vinduer, strålende hvite kirker og blomsterflor regnes byen for en av Europas mest romantiske middelalderbyer. Ved bredden av Mondego-elven ligger Coimbra, som er en av Europas elven universitetsbyer og i dag setter de mer enn 20 000 studerende sitt livlige preg på den gamle byen. Den hellige byen Fatima, hvor Jomfru Maria viste seg for 3 små gjeterbarn i 1917, er på linje med Lourdes i Frankrike og Santiago de Compostela i Spania som en av de mest betydningsfulle katolske pilgrimsbyer i Europa.

Nazaré - Cabo Carvoeiro - Berlengas

Det sies at fiskerby Nazaré fikk sitt navn da en munk fra Nazarat i det 4. århundre brakte en statue av Jomfru Maria hit. I dag er den Portugals mest portugal fiskerby, hvor man tydelig kan få en følelse av byens opprinnelige sjarme. Fiskebåtene trekkes ikke lengre opp på land med okser, men de er fremdeles utsmykket i de tradisjonelle klare fargene og med øyne som skal sikre dem mot skipbrudd. Mange fiskere bruker fremdeles de tradisjonelle rutete skjortene og strikkede luer, mens deres koner kler seg i opptil 7 lag med skjørt. I Peniche finner man landets nest største fiskeflåte, et stort utvalg av fiskerestauranter og kniplinger laget etter gamle tradisjoner. Fra byen er det lett å dra ut til Cabo Carvoeiro, som med sine fantasifullt formede klipper som har en fantastisk utsikt ut over havet og ut til de små øyene Berlengas som er gjort om til et naturreservat.

Costa Azul

Kyststrekningen sør for Tejo-elvens munning helt nede ved byen Sines går under betegnelsen Costa Azul, «Den Blå Kyst», og er en av Portugals mest storslåtte. Her er det sandstrender så langt øyet rekker, dramatiske klipper, små eventyrlige bukter og utallige småbyer hvor fisking er livsnerven. En av de mest besøkte er Sesimbra som er omkranset av en sørvendt bukt. Kystens største by er Setúbal med gamlebyens labyrint av krokete gater og pastellfargede hus, gode fiskerestauranter og fredelige parker. Den mest populære stranden er den mer enn 13 km lange Costa Da Caparica som er full av markeder, restauranter og caféer.

Alentejo

Alentejo er faktisk ikke en del av regionen Centro de Portugal. Den vidstrakte solrike landbruksregionen Alentejo dekker nesten en tredjedel av Portugal og strekker seg fra Tejo-elven og helt ned til Algarve. Regionen kjennetegnes ved sine bølgende gylne hvetemarker, umåtelige olivenlunder, et vell av vakre hvitkalkede landsbyer og en rekke historisk interessante megalitter og festninger. Og så skal vi ikke glemme de store kork-eikene og Alentejo-vinen, som regnes som noe av den beste vinen i Portugal. Regionens hovedby er Évora som har vært erklært verdensarv av UNESCO siden 1986. Den har en lang og spennende historie bak seg og er fylt med imponerende bygninger, templer og vakre plasser.

Baltalha byr på et gotisk mesterverk

Hvis du er på reise i Midt-Portugal og er interessert i kultur, er det obligatorisk med et besøk i Baltalha. Baltalha byr på et portugisisk mesterverk, Santa Maria da Vitória klosteret fra det 14.-16. århundre, som er tatt opp på UNESCOs verdensarvliste. Klosteret er et nasjonalt vartegn og særlig kapellet med de storslåtte vinduene, de uferdige kapeller og koret får mye av oppmerksomheten.

Portugal har flere steder som er på UNESCOs verdensarvliste. Hvis du har besøkt noen av dem, så skriv et reisetips.

Ukjente byer du kan besøke på en reise rundt i den sentrale delen av Portugal

Overveier du å reise til Midt-Portugal, så er det 10 byer her som ikke nødvendigvis står i alle reisehåndbøker og som absolutt er verdt å besøke på en bil-rundreise i Midt-Portugal.

Penacamor er en grenseby som har vært kampplass både for romerne, visigotene og maurerne og som ble overtatt av tempelridderen Gualdim Pais i det 12. århundre. Slottets vegger står stolt i de stille gatene i denne lille byen som også kan by på Misericord-kirken fra det 16. århundre, katedralen, gapestokken og det restaurerte slottet.

Manteigas ligger i hjertet av fjellområdet Serra da Estrela og er en liten by, som utover tekstilindustrien også har fokus på turisme. Hvert år tiltrekker Manteigas et stigende antall turister. Nær Manteigas finner man Pousada de Saõ Lourenço som er det perfekte stedet for besøkende som ønsker å trekke seg litt tilbake fra turismen. I den lille byen kan man smake på klassiske regionale retter, blant annet røde bønner, kålsuppe og ørret i løkmarinade.

Argani kan vise frem kirken São Gens, som sannsynligvis stammer fra det 14. århundre og cirka 2 km fra byen finner du helligdommen av Monte Alto, hvor man kan besøke kapellet Senhor da Ladeira hvor det står en figur av Jesus Kristus, fullt dresset opp og med hatt.

Proença-a-Nova er en liten by fra antikken, omgitt av vakre mørkegrønne skoger av furutrær som bukter seg i de sjarmerende dalene med oliventrær og kornmarker. Omgitt byr på utallige opplevelser i den skjønne naturen hvor klippene reiser seg høyt omkring elver og strendene med tidevann. Landskapet her er så vakkert at det tar pusten fra deg, særlig når alle kirsebærtrærne står i fullt flor.

Gois er mer enn åttehundre år gammel og ligger i en smal dyp dal mellom fjellene og Carvalhal og Rabadão. Utover renessanse-kirken Santa Maria Maior, så er Manueline-broen med sine tre buer vakker å se på. Få også med dere panelene i taket i Paços do Concelho; de avbilder fantasivesener og bibelske figurer. I området rundt kan man oppleve forskjellige kapeller, med fantastisk utsikt, f.eks. kapellet Santo António das Neves, i midten av Serra da Lousã.

Pinhel var tidligere sentrum for et nettverk av fort og byen ble i begynnelsen av det 14. århundre omdannet til et imponerende citadell av Kong Dinis. Mange rester av de primitive murene kan ses den dag i dag, samt de to store firkantede tårnene, som fortsatt står ved slottet. Det er verdt å besøke kirken Santa Maria do Castelo, hvor man finner en bemerkelsesverdig skulptur som illustrerer «de hellige mødre» samt 14 malerier i det sentrale kapell fra det 17. århundre.

Arouca ligger i en grønn dal og den viktigste attraksjonen i byen er det store klosteret Mosteiro de Arouca. Klosteret er mer enn 1000 år gammelt og virker uberørt av tiden, i likhet med resten av denne rolige lille byen. Besøkende kan delta i guidede rundturer i kirken og dets museum. Museet inneholder vidunderlige sølvdekorasjoner, møbler og religiøse kunstverk. Særlig fremtredende er kisten i sølv og ibenholt med et bilde av prinsessen og alteret som hører til.

Oliveira do Hospotal tilhørte engang ordenen Hospitallers, og ble skjenket til dem i 1120 av Kong Afonso Henriques’ mor. Byen ligger i en skråning og krysses av elven Cavalos. Fra byen kan man nyte synet av de snødekte høydene i Serra da Estrala. Byen har en interessant kirke, gapestokk og Santana Kapellet fra det 18. århundre.

Caramulo er et hemmelig og fortryllende sted med sterke kontraster og et sant overflødighetshorn av inntrykk fra de mange bakkene og dalene. Den friske luften og det fortryllende landskapet utgjør en uimotståelig nytelse for dem som ønsker å gire litt ned fra det hektiske livet i byene. Caramulo huser mange kurbad og byr dessuten på et spennende museum med veteranbiler og en kunstsamling som inneholder verker av Picasso, Dali og andre berømte malere.

Castelo Branco reiser seg opp langs en skråning og fastslår dermed sin historiske funksjon som en defensiv festning. Dette bekreftes også av slottet, som lar deg oppleve en panorama-utsikt helt ut til Gardunha-fjellene samt Tagus-elven. Byens største attraksjon er Jardim do Paço, hagen ved biskopens palass som ble bygget i det 18. århundre av biskop João de Mendonça.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Reisemål i Centro de Portugal

Populære hoteller i Centro de Portugal

Portugal, Centro de Portugal, Obidos
  • Nærmeste flyplass: 89 km
  • Nærmeste strand: ca. 2 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Centro de Portugal, Alvados
  • Nærmeste flyplass: 116 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Centro de Portugal, Cela
  • Nærmeste flyplass: 107 km
  • Nærmeste strand: ca. 8.7 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)