Reiser til Kalopanayiotis

Kalopanayiotis er den første landsbyen som du vil møte på veien opp i den eviggrønne Marathasa-dalen på de nordlige skråningene i Troodos- fjellkjeden. Dette er det mest fjellrike området på Kypros og uten tvil ett av de mest naturskjønne. Selve landsbyen anses av mange for å være én av de vakreste på øya og er utrolig sjarmerende med sine rustikke steinhus og brosteinsbelagte gater.

Kalopanayiotis ble etablert allerede på 1000-tallet og man kan kjenne på at man nærmest befinner seg i et levende museum. Mange av byens gamle hus, som er bygget i en tradisjonell stil, er ikke overraskende blitt fredet av myndighetene og har med støtte fra EU gradvis blitt restaurert. Dette har gitt byen et nytt liv som attraktivt reisemål, og en reise til Kalopanayiotis vil uten tvil gi deg en særegen opplevelse av Kypros, sammenliknet med den moderne badebyen ved kysten.

Takket være den nøysomme restaureringen fremstår byen meget velholdt med sin opprinnelige stemning intakt, samtidig som at det ikke er spart på komforten. Faktisk har den lille byen blitt kjent som én av de mest anerkjente spadestinasjonene på Kypros. Den lokale varmekilden har helt siden antikken vært utnyttet til kurbad, men en reise til Kalopanayiotis vil by på avslappende dager selv om du ikke besøker kurbadene. 

Severdigheter og opplevelser

På østsiden av Setrachos-elven og ovenfor den gamle bykjernen ligger Saint John Lampadistes-klosteret, som sammen med åtte andre kapeller i Troodos-fjellkjeden er oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Det bor ikke lenger munker i klosteret i Kalopanayiotis, men klosteret er likevel absolutt verdt et besøk. 

Utover ferieboliger og hoteller huser de gamle bygningene i Kalopanayiotis en håndfull restauranter,  vinbarer og en butikk som selger lokale delikatesser. Altså kan du tilbringe hele ferien i denne lille oasen av en fjellandsby, men de fleste besøkende benytter også byen som base for utflukter. I de omkringliggende fjellene kan man oppleve spennende vandreturer og fantastiske utsikter. 

På tross av at fjellveiene krever sakte bilkjøring, kan vi varmt anbefale lengre utflukter til de andre byene og severdighetene i fjellkjeden. Forøvrig ligger den delte hovedstaden Nikosia med sin greske og sin tyrkiske bydel kun en time unna med bil og er et naturlig mål for en dagstur. I Nikosia kan man oppleve sightseeing og utforske byens mange småbutikker, kafeer og tavernaer. Besøk også FNs ingenmannsland på den nordlige, tyrkiske siden av byen. 

Det er omkring 112 kilometer (tilsvarende 90 minutter i bil) å kjøre fra Larnaca Flyplass til Kalopanayiotis. Du kan også bestille flybillett til den internasjonale flyplassen ved Pafos, men kjøretiden er omtrent den samme ettersom at en større andel av denne veistrekningen går i fjellene. 

Reiser til Kypros

Les mer om Kypros og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kypros her

Hoteller i Kalopanayiotis