Reiser til Kalavasos

Den atmosfæriske landsbyen Kalavasos har en flott beliggenhet oppe i åsene omtrent 5 kilometer fra den populære sørkysten av Kypros. Kalavasos ligger omtrent halvveis mellom Limassol i vest og Larnaca i øst, to av øyas største byer og destinasjoner. Sammenlignet med disse større byene vil du oppleve en langt roligere og landlig atmosfære på en billig tur til Kalavasos, byen som har i overkant av 700 fastboende.

De hvitkalkede husene i denne lille byen med sine røde tegltak og brosteinsbelagte gater, brer seg opp  langs den grønne åssiden på den vestlige bredden av Vasilikos-elven. Kalavasos navn stammer fra det gamle greske ordet "vasa", som grovt sagt betydde: "dal dekket med skog". Her har det vært bosetning fra gammelt av, hvor elvevannet fra starten ble brukt til jordbruk i lia. I dag vil du fortsatt se mange sitrustrær, olivenlunder og annet landbruk i området rundt Kalavasos.

Den nåværende landsbyen ble imidlertid ikke etablert før i middelalderen, da kobberutvinningen startet i fjellet. I dag er gruvene stengt, som ligger rundt 6 kilometer mot nordvest, men et av de gamle gruvetogene er bevart i tillegg til et lite bymuseum. Angivelig er det også planer om å åpne en av de gamle gruvene for turisme. Er du interessert i historie, er det også et must å legge veien forbi Tenta og Khirokitia, to av de best bevarte bosetningene fra bondesteinalderen i det østlige Middelhavet. Førstnevnte er kun et par kilometers kjøretur unna Kalavasos.

Koselige tavernaer og markedsdager

Oppe i Kalavasos aner man også tydelig at dette ikke bare er en nymotens ferieby. Det er imidlertid en meget velholdt by, som åpenbart har fått nytt liv ettersom feriegjester på jakt etter landsbyidyll har funnet veien hit. Midt i byen ligger kirken, Titiotissa, som er ganske stor i forhold til byens beskjedne størrelse. Det er enda flere mindre kirker, kapeller og en moské i byen. Fra torget rundt Titiotissa-kirken er det vakker utsikt til de omkringliggende åsene og resten av byen.

På byens åpne plasser og små torg er det jevnlig markeder. Her er det også koselige, familiedrevne tavernaer med uteservering hvor du kan se på folkelivet mens du nyter maten. Det finnes også minimarkeder og kiosker som kan dekke de fleste daglige behov på turen til Kalavasos.

Aktiv ferie og avslappende strandliv

Leier du en bil, som anbefales for en tur til Kalavasos, kan du enkelt kjøre ned til kysten når du får lyst på en dukkert i det asurblå Middelhavet. Et populært valg er Governor's Beach (ca. 11 km). I likhet med Kalavasos ligger den litt tilbaketrukket og er ikke veldig stor, men den er til gjengjeld svært idyllisk med en stripe sand ved foten av hvite klipper, hvor du kan sole deg eller bade i det krystallklare havet.

Takket være kystmotorveien kan du på en enkel måte utforske flere av kystens strender med bil eller for eksempel besøke Limassol (ca. 35 km) for shopping. Det er imidlertid ikke bare med bil du kan dra på eventyr. Det er gode muligheter for fotturer, sykling og ridning i det kuperte landskapet rundt Kalavasos som for eksempel til området ved den store Kalavasos-demningen. Her er også et fint sted for en piknik.

Kalavasos ligger omtrent 40 kilometer fra Larnaca internasjonale lufthavn.

Reiser til Kypros

Les mer om Kypros og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kypros her

Hoteller i Kalavasos