Reiser til Pienza

Pienza er like kunstnerisk som den er liten og fredfull der den ligger i Orciadalen, omtrent 55 kilometer sør for Siena. Det er ikke tilfeldig at byen har blitt brukt som kulisser til mange filmer, deriblant Zeffirellis "Romeo og Julie", "Bryggeren" og "Den engelske pasienten". Reisende som ikke lar seg blende av byens skjønnhet kommer heller ikke forgjeves dersom de setter pris på god ost. I åsene rundt Pienza produseres én av de beste pecorino -fåremelkostene i hele Toscana.

Hvis man ønsker å ha Pienza helt for seg selv må man passe på å enten komme hit tidlig om morgenen eller om kvelden. På dagtid er mesteparten av byen mildt sagt velbesøkt, og det er ikke mye plass å spre seg på. 

Byen er et sjeldent eksempel på gjennomført renessansebyplan. I Pienza har man forsøkt å skape et ideelt levesett ved å utarbeide en by som tilfredsstiller ethvert ønske om fredelig sameksistens mellom mennesker.

Hovedtorget

Byens hovedtorg er det trapesformede Piazza Pio II. Her finner man domkirken, Palazzo Piccolomini, Palazzo Borgia og rådhuset, som alle er tegnet av arkitekten Rossellino. Andre boliger og paleer ble deretter bygget omkring disse hovedbygningene. Boligene og paleene ligger spredt i alle retninger og er bygget i en elegant og raffinert i stil. De opprinnelige bygningene ligger rundt hovedtorget og ble oppført under overvåkning av arkitekten Pietro Paolo del Porrina fra Siena.

Domkirken

Domkirken ble bygget ovenpå en eldre kirke som var tilegnet Jomfru Maria i siste halvdel av 1400-tallet. Apsis ble konstruert mot landskapets skråning, ettersom at det var ønske om å bygge et meget bredt skip og samtidig ha et torg som representerer alle idealer for proporsjonene. Samtidig var ikke det store fundamentet nok til å stabilisere kirken da det forekom et jordskred her.

Kirken har i dag fått et forsterket fundament og holder seg noenlunde på sin plass. Kirken ytre minner om Albertis arbeid fra Firenze, men man kan tydelig se at det er Rossellinos arbeid. Kirkens indre rom er delt i tre skip og er inspirert av gotiske linjer med slanke søyler som takets krysshvelvinger hviler på. Apsis belyses av spissbuevinduer, og kirketårnet har en åttekantet plan og hviler på en antikk krypt.

Presteboligen

På torgets venstre side ligger presteboligen, som også er bygget med de enkle linjene som var typiske for siste halvdel av 1400-tallet. Her ligger idag byens museum, og i presteboligens lokale finner man en utstilling av arkeologiske funn fra utgravninger som har blitt gjennomført i området, kunstverk, malerier og annet interiør som opprinnelig stod i domkirken.

Ved siden av presteboligen står Palazzo Borgia, som i dag kalles bispens palé, Palazzo del Vescovo. Pave Pius II beordret dette paleet oppført til sin tilhenger, kardinal Rodrigo Borgia, som senere ble pave under navnet Alexander VI. Bemerk deg hvordan søylegangene blir lavere og lavere mot paleets tak og presser de guelfiske mønstrene ved vinduene på den høyeste etasjen. Paleets indre gård er også verdet å besøke med dens søylegang som brobuene hviler på.

Også rådhusets stil svinger mellom de solide middelalderlige linjenw og Renessansens nye følsomhet. På loggiaen med dens tre brobuer hviler en søyleorden som åpner seg i smale, avlange todelte vinduer med tuffmarmor. På høyre side står klokketårnet med sin guelfiske murkrone.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Pienza