Reiser til Montalcino

Montalcino er en by med lang og fascinerende historie. Byen har vært et symbol for Republikken Siena siden 1555, da den beskyttet de siste stolte frihetskjemperne for Republikkens frihet, som ellers blitt tatt av Keiser Karl V's hær.

Vinen som har ført byen fra fattigdom til rikdom 

Inntil for få år siden var Montalcino en meget fattig og beskjeden by. Landbruket ga ikke stort utbytte, og alle forfallende gårder rundt byen kunne kjøpes særdeles billig. Selv da Toscana begynte å bli fasjonabelt på 60- og 70-tallet var interessen for denne delen av regionen begrenset, ettersom at den lå litt langt unna "Chiantishire". På 80-tallet oppstod endringer samtidig som at vinproduksjonen ble mer og mer kjent. Vinen Brunello di Montalcino, som en håndfull familier har laget de siste 100 år, ble verdenskjent, og antall gårder vokste eksplosivt. I 1967 var det kun 12 gårder som produserte vin her, men i er det hele 141 vingårder her! På samme måte er antall hektar som blir brukt til å fremstille Brunello eksplodert; fra 65 til 1500. 

En av Italias rikeste byer

I våre dager koster en enkelt produksjonsmoden hektar vinmark opp mot fire millioner kroner, og en forfallen liten gård koster fort opp mot 3 - 4 millioner. I 1970 kunne man derimot kjøpe én hektar for beskjedne 12 000 kroner. Denne raske utviklingen har gjort at Montalcino i dag er én av Italias rikeste byer. Den massive interessen fra utlandet har også hatt innvirkning på de utallige restaurantene, og antall vinforhandlere i byen har mangedoblet seg. Heldigvis har det nåværende bystyret bestemt at dette ikke må ta overhånd, og derfor er det forbudt å åpne flere turistbutikker i byen.

Montalcino ligger 567 meter over havet, og fra byen kan man se hele det omkringliggende området. Den imponerende festningen fra 1300-tallet gir byen karakter, og i den gamle bydelen finnes adskillige vinkjellere, håndverksteder, små ,hyggelige kaféer, restauranter og butikker som selger spesialiteter fra lokalområdet, herunder honning og "ossi di morto" -kjeks.

Det kan dessuten nevnes at det er gode bussforbindelser mellom byen og steder som Siena.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Montalcino