Reiser til Livorno

Toscanas største havneby

Det finnes neppe noen storbyer i Toscana som får mindre oppmerksomhet enn Livorno. Her finner du derfor det autentiske Italia, der de lokale fyller gatebildet, barene og restaurantene i langt større grad enn turistene.

En langsom start

Man kan stort sett alltid finne røtter som strekker seg tilbake til romerne (og før) i alle toskanske byer. Det er også tilfellet med Livorno, men det er vanskelig å finne noe i bybildet som er eldre enn 1500-tallet da det var først på den tiden byens vekst virkelig tok fart, frem til den ved Italias samling midt på 1800-tallet var oppe i 100 000 innbyggere. I dag bor det over 150 000 i den store havnebyen som de fleste turister kun stifter flyktig bekjentskap med når de skal ta fergen til Sardinia eller Korsika.

En oversett, gastronomisk perle

Få vet det, men Livorno skjuler en kulinarisk skatt som er verdt en liten omvei. Der mange har hørt om (men få har smakt en ekte) bouillabasse fra Marseillle, så har langt færre hørt om (og nesten ingen smakt) Livornos cacciucco. De to rettene minner ellers ganske mye om hverandre; begge krever de mange forskjellige typene fisk og skalldyr, og begge er langt fra ydmyke retter når de lages etter alle kunstens regler. I Livorno kan du derfor ikke bare spasere inn på en restaurant og be om en cacciucco, for den må bestilles i forkant og tar mange timer å lage. Men den er verdt alt besværet og pengene.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Livorno