Reiser til Lari

Lari, som ligger på en bakketopp drøyt 20 kilometer i luftlinje sørøst for Pisa, er en typisk toskansk middelalderlandsby. På toppen av bakken ligger altså et slott omgitt av en høy mur, Castello dei Vicari, som selve byen har oppstått under. Lari har i dag bare rundt 1100 innbyggere, men selv om den ikke er særlig stor har byen mye å by på som reisemål.

Slottet har som et minimum eksistert siden 1000-tallet og ble utvidet og forsterket under renessansen. Det har ikke bare fungert som bolig for makthaverne i området, men har over tid også huset både et torturkammer og et fengsel. Sistnevnte var faktisk i bruk frem til 1934. Det er åpent for omvisninger på slottet, og det er vanskelig å ikke få frysninger ved synet av torturinstrumentene som i sin tid skulle fremtvinge tilståelser. Du kan selvsagt hoppe over disse og i stedet nyte den vakre utsikten over byen og det omkringliggende landskapet.

Fersk pasta og søte kirsebær

Castello dei Vicari er kanskje det mest slående byggverket i Lari, men det er ikke den eneste interessante attraksjonen i byen. På en rusletur rundt i de trange gatene som snor seg ned fra slottet, vil du møte flere vakre, gamle bygninger som vitner om byens lange historie. Gå også forbi byens egen lille familiedrevne pastafabrikk, Pastificio Famiglia Martelli. Den har kun åtte ansatte, alle medlemmer av Martelli-familien som er ansvarlige for produksjon av fersk, håndlaget pasta etter oppskrifter som er gått i arv fra generasjon til generasjon. Det er vanligvis mulig å få en kort omvisning på fabrikken, hvor produksjonen og historien bak teknikkene som brukes til å lage de mange forskjellige pastaslagene fortelles.

Pasta er imidlertid ikke det eneste Lari er kjent for kulinarisk. Det dyrkes også mye frukt og grønnsaker i området rundt Lari, spesielt kirsebær. Reiser du hit i mai kan du smake på de mange forskjellige variantene som dyrkes i regionen, på byens årlige kirsebærfestival. Her finnes også flere boder som selger delikatesser i form av likører og andre søtsaker laget av kirsebær fra området.

I tillegg til pasta og kirsebær kan du i Lari også tilbringe ferien med å dykke ned i de andre herlighetene i det lokale kjøkkenet. Til tross for sin beskjedne størrelse har byen spisesteder som er kjent for kvalitet til rimelige priser. I tillegg er det ikke mange kilometerne til nabobyene som også ofte har et godt utvalg av restauranter i ulike prisklasser.

Nær Pisa

Reiser du til Lari har du optimale forhold for å oppleve essensen av Tocana og italiensk kultur. Både i selve byen, men også fordi du har et godt utgangspunkt for å ta utflukter til noen av regionens mest kjente byer og severdigheter. Det er for eksempel ikke mer enn 35-40 minutter å kjøre til Pisa, akkurat som Lucca og San Gimignano også er gode reisemål for en dagstur.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller i Lari