Reiser til Sorrento

Sjarmerende Sorrento ligger vakkert til ved Napolikysten, og er noe helt spesielt. Denne klassiske romantiske byen med sine smale gater og små koselige restauranter er som hentet ut fra La Dolce Vita.

Sjarmerende Sorrento ligger vakkert til ved Napolikysten, og er noe helt spesielt.

Denne klassiske romantiske byen med sine smale gater og små koselige restauranter er som hentet ut fra La Dolce Vita – Det søte liv.

Sorrento er perfekt for den som er kulturinteressert eller for den som vil dra på en kulinarisk reise, her er det fokus på mat og vin som ellers i Italia. Byen har vært populær som turistmål siden 1700- og 1800-tallet. Våre egne diktere, som Bjørnson og Ibsen har hatt sine skriveperioder her og malerne Tidemann og Fearnley malt flere av sine berømte verk her.

Sorrento er ikke den store strandbyen. Strandlinjen er smal og du bruker gjerne de fine badebryggene når du vil ta deg en dukkert. Sorrento er heller ikke en fornøyelsesmetropol med barer og diskotek. Hit reiser forelskede par, middelaldrende og pensjonister for å nyte tilværelsen. Det finnes allikevel et godt utvalg av musikkbarer og restauranter.

Sorrento ligger ca 55 km utenfor flyplassen i Napoli.

Hoteller i Sorrento

Populære hoteller i Sorrento

Italia, Campania, Sorrento
  • Nærmeste flyplass: 53 km
  • Nærmeste strand: ca. 250 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Campania, Sorrento
  • Nærmeste flyplass: 54 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Campania, Sorrento
  • Nærmeste flyplass: 54 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Sorrento er en så vakker og sjarmerende by med dens labyrintiske gater og utsikt over Napolibukten at den er en severdighet i seg selv. Men byen er også et fremragende utgangspunkt for utflukter til noen av Sør-Italias største severdigheter, som enten ligger på Sorrento-halvøya (som Amalfikysten), rett utenfor Sorrento-halvøya (som øya Capri) eller i områdene tett på halvøya (som Paestum, Pompeii og Vesuv). 

Jeg har her valgt ut et par av de severdighetene som jeg anbefaler deg å oppleve på ferien din i Sorronto. 

Amalfikysten

Amalfikysten, som ligger på den sørlige delen av Sorrento-halvøya med utsikt over Salernobukten, er én av verdens flotteste kyststrekninger og rommer en rekke enestående byer og kulturlandskaper som har fått UNESCO til å erklære hele kyststrekningen for bevaringsverdig verdensarv. Scala, Ravello, Amalfi, Positano og Maiori er blant de mest spennende og populære byene på kyststrekningen - les mer om Amalfikysten her

Capri

Det var blant annet den danske forfatteren H.C. Andersens reisebeskrivelser fra Amalfikysten og Capri, som han besøkte i 1834, som gjorde Capri berømt blant europeiske kulturpersonligheter, og som siden bidro til at Capri ble et av de mest populære reisemålene blant europeiske kunstnere, vitenskapsmenn og kulturpersonligheter i den siste delen av av det nittende århundret når de skulle slappe av, finne ny inspirasjon eller arbeide. 

Den vakre øya, som i dag har litt mer enn 12 000 innbyggere og som er et yndet utfluktsmål for både italienske og utenlandske turister om sommeren, ligger en knapp 40-minutters tur fra Sorrento med ferge i sør-vestlig retning i Tyrrenhavet - og halvparten av tiden, dvs. 20 minutter, hvis du drar med hydrofoilbåt. 

Blant øyas største severdigheter er den Blå Grotten (Grotta Azzura), som H.C. Andersen også besøkte på sin Italia-reise og siden beskrev i romanen Improvisatoren, og som i dag har blitt øyas kjennetegn. Grøtten, som er 150 meter dyp, kalles for den Blå Grotten på grunn av sollyset som passerer gjennom et undersjøisk hulrom og dermed skaper et blått gjenskjær som lyser opp hele hulen.

En rekke prektige villaer - der Villa San Michele som er bygget oppå ruinene av den romerske keiseren Tiberius' villa er den mest kjente - er også blant øyas store attraksjoner, i tillegg til naturfenomenene arco naturale og faraglioni. 

Pompeii

Den legendariske romerske ruinbyen Pompeii, som ble begravet under et langvarig og katastrofalt utbrudd av vulkanen Vesuv 24. august år 79 e.Kr., ligger omtrent 27 km fra Sorrento og er derfor et opplagt alternativ til en dagstur hvis du bor på et av våre hoteller i Sorrento.

Pompeii hadde formodentlig rundt 20 000 innbyggere og var en velfungerende romersk by som blant annet rommet et eget amfiteater, gymnasium (i den antikke betydningen; idrettsanlegg), en havn og et kompleks vannsystem. Men så ble byen rammet av Vesuvs utbrudd og ble begravet under et fire-fem meters tykt lag av aske, lava og pimpstein i år 79 e.Kr. Men da man begynte å grave ut byen for første gang i 1599, og mer omfattende i 1748, fant man ut at deler av byen hadde blitt svært godt bevart under disse drepende lagene av aske og lava på grunn av mangelen på luft og fukt, og derfor er det i dag mulig å kunne få et unikt og detaljert innblikk i hvordan en by så ut i Pax Romana. 

Pompeii har fått sin rettmessige plass på UNESCOs verdensarvliste, og er en av de mest besøkte severdighetene i Italia.

Pæstum

Den antikke, greske byen Pæstum ble grunnlagt av greske kolonister i Sør-Italia rundt år 600 f.Kr., og ble siden erobret av romerne (derfor bærer den i dag sitt romerske navn). Den ligger kun ca. 20 km fra Sorrento og er derfor et opplagt utfluktsmål for en dagstur - eventuelt i kombinasjon med en utflukt til Pompeii - hvis du bor på en av våre hoteller i Sorrento. 

Byen, som opprinnelig hadde det greske navnet Poseidonia, rommet blant annet tre meget velbevarte antikke, greske templer i dorisk stil fra den første halvdelen av det sjette århundret før Kristus; Hera-tempelet I (det eldste av de tre templene i Pæstum), Athena-tempelet (det ligger høyest av de tre templene) og Hera-tempelet II (også kalt for Neptun-tempelet). Som navnene antyder er alle templene dedikerte til forskjellige greske gudinner.

I tillegg til de tre templene rommer byen blant annet også et antikt romersk amfiteater og et romersk forum, bygget oppå en tidligere gresk agora (antikk gresk markedsplass, torg). 

Pæstum er også å finne på UNESCOs verdensarvliste.

Vesuv

Det 1281 meter høye vulkanske fjellet Vesv, med sin tilhørende nasjonalpark, ligger kun ca. 43 km fra Sorrento, og er derfor også et opplagt utfluktsalternativ hvis du bor på en av våre hoteller i Sorrento, eventuelt i kombinasjon med en dagstur til Pompeii og Pæstum. 

Vesuv, hvis navn er opprinnelig gresk og betyr "sønn av Zevs", men har siden blitt latinifisert til Vesuvius (som betyr "flammefjellet"), har blitt kjent for sine spektakulære utbrudd - vi har allerede nevnt et av dem under omtalen av Pompeii. Det hittil kraftigste utbruddet menes å ha forekommet rundt år 1800 f.Kr. da den la atskillige bosettelser i området rundt vulkanen øde. De mange utbruddene opp gjennom historien, som har vært med på å stemple Vesuv som en av de farligste vulkanene i verden, har ikke bare hatt ødeleggende konsekvenser da de mange mineralene som spys ut ved utbruddene (ved utbruddet i 79. e.Kr. mener man for eksempel at vulkanen spydde ut mer enn 240 mineraler), har gjort jorden rundt vulkan-området spesielt fruktbar. 

Det siste utbruddet skjedde i 1944, og for øyeblikket skjer det kun utslipp av svovelskyer, men vulkanen overvåkes av eksperter døgnet rundt og de italienske myndighetene sitter klare med en evakueringsplan for mer enn 600 000 mennesker med 20 dagers varsel hvis vulkanen skulle finne på å få utbrudd igjen.

Informasjon

Nedenfor har jeg samlet litt informasjon og noen fakta om Sorrento til reisen din, blant annet om dens beliggenhet, befolkning og klima. Hvis du vil lese mer om Sorrento anbefaler jeg å lese bloggen vår om reiser med innlegg om emner som mat og vin, kultur, natur, historie, severdigheter, forslag til dagsutflukter - og ikke minst opplevelser fra våre egne reiser til Sorrento.

Beliggenhet og befolkning

Sorrento er en forholdsvis liten by med rundt 16 600 innbyggere, men dens innbyggertall stiger drastisk i sommermånedene, da byen besøkes av tilreisende fra hele verden  og innbyggertallet raskt kan ligge helt oppe på rundt 125 000. 

Byen ligger på den sorrentiske halvøya, som for øvrig har fått sitt navn fra byen, med utsikt over Napolibukten i Campania-regionen i Sør-Italia.  

Den sorrentiske halvøya - også tidvis kalt Sorrento-halvøya på norsk (på italiensk heter den La Penisola Sorrentina) - atskiller Napolibukten i nord fra Salernobukten i sør. På den sørlige delen av halvøya, med utsikt mot Salernobukten, ligger Amalfikysten, som vi også har som reisemål i Solfaktor (se menyen). Halvøya ligger rent administrativt sett delvis i Napoli-provinsen med 9 kommuner og delvis i Salerno-provinsen med 12 kommuner. 

Klima

Klimaet i Sorrento er typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, men mer regnfulle vintre og høster. 

De høyeste temperaturene nås i månedene juli og august med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader i de månedene, og med juno og september like etter med 21 grader i gjennomsnitt. Allerede i mai er det - etter norske standarder - sommertemperaturer med 17 grader (sammenlignet med Norges 10 grader i gjennomsnitt i mai). 

Den kaldeste måneden i Sorrento er ikke overraskende januar med 8 grader i gjennomsnitt, ettefulgt av februar og desember med 9 grader i gjennomsnitt. 

Både juni, juli og august har hele 13 solskinnstimer om dagen i gjennomsnitt, mens mai har 12 solskinnstimer om dagen og september 10. I vintermånedene januar og desember er det 6 solskinnstimer i gjennomsnitt, mens det i november og februar er 7 solskinnstimer per dag. 

Den minst regnfulle måneden i året i Sorrento er juli med 25 mm i gjennomsnitt, mens juni med 33 mm i gjennomsnitt og august med 41 mm er de nestminste regnfulle månedene i året. Novembers gjennomsnitt er 162 mm, oktober har 129 mm og desember har 122 mm, og de er dermed de mest regnfulle månedene i året i Sorrento. 

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her