Reiser til Adriaterhavet

Brede, barnevennlige strender, atmosfæriske byer og unik kulturarv gjør Adriaterhavet til et av Europas mest attraktive reisemål. Ikke minst fordi det særlig langs østkysten fremdeles finnes mange svært rimelige reisemål. Nå kan du bestille en billig tur til Adriaterhavskysten med Solfaktor, inkl. fly, leiebil og et av våre feriehus.

Adriaterhavet, som er rundt 800 kilometer langt, er den delen av Middelhavet som skiller Italia og Balkanhalvøya. Vestkysten er italiensk, mens østsiden består av Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Albania. Med andre ord noen av Europas mest veletablerte og populære reisemål, men også et par andre land som først i de senere år virkelig har begynt å tiltrekke seg feriegjestenes oppmerksomhet. 

Det er generelt stor forskjell mellom øst- og vestkysten av Adriaterhavet. Den italienske siden (vest) er stort sett flat og kjent for sine kilometerlange sandstrender, mens østkysten langs Balkanhalvøya er betydelig mer variert og steinete med fjorder og øyer av varierende størrelse.

Populære reisemål ved Adriaterhavet

Uansett hvilken side av Adriaterhavet du reiser til, vil du finne utallige vakre strender og et mylder av spennende byer å utforske, hver med sitt særpreg. De mest besøkte reisemålene ved Adriaterhavet ligger i Veneto-regionen rundt Venezia. Men også italienske kystbyer som Trieste, Ravenna, Rimini, Ancona, Pescara, Bari og Brindisi, spesielt om sommeren, tiltrekker seg mange reisende som har sol og strand øverst på ferieønskelisten.

De senere år har mange ferierende også lagt sin elsk på den østlige Adriaterhavskysten. Dette skyldes ikke bare de billigere reisene, men også utvalget av øyer og uberørte kystbyer som finnes her. Både i innlandet og ute på øyene kan det asurblå havet nytes fra idylliske, familievennlige strender. På østsiden av Adriaterhavet finner du destinasjoner som Koper i Slovenia, Umag, Porec, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Biograd, Split og Dubrovnik i Kroatia, Kotor, Budva og Ulcinj i Montenegro og Durres i Albania.

Rik historie og kultur

Lenge før direktefly begynte å frakte solhungrige nordboere ned til de vakre strendene og byene ved Adriaterhavet, har det bodd folk her. I det 2. århundre f.Kr. var kysten av Adriaterhavet under kontroll av Roma og senere var det vekselvis det bysantinske riket, det serbiske riket, republikken Venezia, det habsburgske monarkiet og det osmanske riket, som hadde herredømme over kysten og havet.

Området har med andre ord spilt en avgjørende rolle i sivilisasjonene som oppsto og hersket i hele Middelhavsregionen. I dag bor det rundt 3,5 millioner mennesker langs kysten av Adriaterhavet. Selv om det gjennom historien selvfølgelig har vært en livlig kulturell utveksling mellom landene, vil du oppleve et spennende mangfold av tradisjoner og skikker på reisen din. Ikke minst hvis du griper muligheten til å fordype deg i det lokale kjøkkenets herligheter. Spesielt sjømatrettene er av natur ofte svært anbefalt. 

Selv om både fiske og skipsfart fortsatt er avgjørende for økonomien mange steder ved Adriaterhavet, spiller turisme også en viktig rolle for de fleste landene. Særlig Kroatia, som ved siste telling hadde flest Blått Flagg-strender, har de siste årene opplevd en stor vekst i antall besøkende. Men også i nabolandet Montenegro nyter den lokale økonomien stadig mer nytte av kystens appell.

Hvem passer en tur til Adriaterhavet for?

Kort sagt, Adriaterhavskysten med sine mange grunne strender og atmosfæriske middelalderbyer er et reisemål med noe for enhver smak. Reisende med barn elsker de fine strendene med det klare vannet, de familievennlige hotellene og nærheten til spennende opplevelser. I tillegg er avstanden til Adriaterhavet overkommelig dersom du og familien ønsker en kjør-selv-ferie. Hvis du foretrekker å hoppe over kjøreturen, er det vanligvis enkelt å finne billige flybilletter til reisen. Sjekk selv i søkemotoren her hos Solfaktor.

Selv om det av natur ofte er strendene som er hovedattraksjonen, er det også mye annet å reise hit for. Spesielt om du har mulighet til å reise på våren eller sensommeren, er det nesten uendelige muligheter rundt Adriaterhavet for å bruke ferien på kulturelle attraksjoner, fotturer og andre aktive opplevelser.

Når bør du reise til Adriaterhavet?

Klimaet ved Adriaterhavet og resten av middelhavsregionen er kjent for sine tørre, varme somre og milde vintre. Gjennomsnittlig sommertemperatur er 26-30 grader - perfekt for en strandferie! Flytter du innover i landet endres ofte klimaet. Spesielt på Balkanhalvøya, hvor innlandet er fjellrikt, kan det være betydelige værforskjeller mellom kysten og innlandet, og da særlig om vinteren.

Reiser du til Adriaterhavet i de populære og varmeste sommermånedene, vil sannsynligvis det krystallklare havet være uimotståelig. Når det er varmest er det få av oss som orker ganske mye sightseeing eller andre aktive opplevelser på land. Det er litt synd fordi det er så mye å se og oppleve i denne regionen. Det inkluderer alt fra kjent kulturell verdensarv til fantastiske naturskjønne nasjonalparker. Derfor er Adriaterhavet et reisemål som også har mye å by på både vår og høst.

Reiser til Italia

Les mer om Italia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Italia her

Hoteller ved Adriaterhavet

Populære hoteller ved Adriaterhavet

Italia, Emilia-Romagna, Milano Marittima
  • Nærmeste flyplass: 105 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
  • Internettilgang / WiFi
Italia, Marche, Portonovo
  • Nærmeste flyplass: 30 km
  • Nærmeste strand: ca. 350 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Italia, Marche, Portonovo
  • Nærmeste flyplass: 31 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant