Reiser til Dublin

Storbyen Dublin er delt i to av elven Liffey. På den nordlige siden av elven ligger byens kjøpesentre og designerbutikker og området som er kjent som "City" og byr på et enormt utvalg av restauranter og hyggelige pubber. På motsatt side av Liffey ligger Dublins gamle kunstnerkvarter, som i dag byr på underholdning for enhver smak. Man kan enkelt reise inn til Dublin med enten buss eller tog, og det er lett å ta seg omkring til fots inne i selve byen. De fleste severdighetene ligger innenfor 20-30 minutters gangavstand fra midten av byen. 

Storbyen Dublin har en vennlig atmosfære over seg. City består av O’Connell Street i den nordlige delen av Liffey og området rundt Trinity Collage, forretningsgaten Grafton Street og parkene St. Stephens og Merrion Square. Området ved Temple Bar var tidligere Dublins kunstnerkvarter, men består i dag mest av fornøyelser med noe for enhver smak. 

Bestill en billig ferie i Dublin med Solfaktor

Som Europas ytterste forpost mot Atlanterhavet tar gjestfrie Irland i mot sine gjester med åpne armer. På en ferie i Dublin - Irlands sprudlende og livlige hovedstad - er det aldri langt å gå til nærmeste pub.

Dublin oppleves av mange som en overraskende stor by hvis man teller med forstedene. I det såkalte Greater Dublin Area bor omkring to millioner mennesker, noe som utgjør omkring 40 prosent av landets samlede befolkning. Bykjernen, med sine sjarmerende, brosteinsbelagte gater og klassiske puber er kompakt, og severdighetene på begge sider av Liffey-elven ligger i behagelig gangavstand seg imellom. 

På tross av at den irske hovedstadens historie strekker seg helt tilbake til vikingtiden, føles Dublin i kraft av sin unge befolkning som en ung by. Den ungdommelige sammensetningen av innbyggerne har satt sitt naturlige preg på nattelivet, og med et stort utvalg av puber, spillesteder og nattklubber er det alltid mulig å oppleve en festlig kveld på byen. Samtidig vil reisende i alle aldre føle seg vel tilpass i Dublin, som også byr på tallrike anerkjente teatre og museer samt mange barnevennlige attraksjoner som en dyrehage og vikingmuseum. 

Sist, men ikke minst, er Dublin et godt utgangspunkt for en bilferie i Irland. Lei en bil og reis på eventyr i eget tempo gjennom Irlands bølgende, grønne landskaper med sine utallige idylliske landsbyer.

Inspirasjon og fakta

Det var først da vikingene etablerte seg ved bukten på midten av 800-tallet  at Dublin ble grunnlagt som en skikkelig by. Det bodde tidligere spredte bosetninger i området, og vikingene benyttet de lokales betegnelse for området, Dubh Linn, til deres nye by. I Irland kaller man tradisjonelt vikingene for "The danes", men i virkeligheten kom de fleste vikingene visstnok fra det som i dag er Norge. Vikingene regjerte i 300 år, inntil normannerne erobret byen i 1171.

Senere ble Dublin hovedsete for det engelske herredømmet over Irland og hovedsakelig befolket av bosetninger fra England og Wales. På starten av 1700-tallet hadde Dublins innbyggertall vokst til 60.000 og ble dermed den nest største byen i det Britiske Imperium. Mange av byens mest spennende byggverker stammer fra denne tiden og symboliserte rikdommen blant byens elite. Det berømte Guinness-bryggeriet ble grunnlagt i denne gylne perioden av byens historie, nærmere bestemt i 1759. De gode tidene vedvarte ikke over tid, men på sitt eget vis bidro den økonomiske nedgangen i de påfølgende århundrene, som i perioder satte byens utvikling i stampe, til å bevare den autentiske stemningen som i dag trekker besøkende til Dublin fra hele verden .

Severdigheter og kulturliv

Over jordoverflaten finner man ikke lenger mange levninger etter vikingtiden i Dublin, men arkeologene har til gjengjeld gjort mange funn fra denne perioden, som blant annet utgjør grunnlaget i den levende utstillingen på det familievennlige museet Dublinia. Hvis du ønsker å utforske mer av vikingenes historie i Irland, bør du også besøke National Museum of Ireland. Her er mange funn fra museets utgravninger i Dublin utstilt, og dette regnes for å være én av de flotteste samlingene av vikingfunn i Europa. Hvis du planlegger å reise på ferie til Dublin med barn, kan vi utover Dublinia anbefale The National Leprechaun Museum, der både barn og voksne får en morsom introduksjon til irsk folklore.

Gå også en tur omkring på Trinity College, universitetet der blant andre forfatterne Oscar Wilde og Samuel Beckett i sin tid studerte. Høydepunktet på universitetet er det gamle biblioteket, som ble bygget mellom 1712 og 1732. Selve kronjuvelen på biblioteket er Book of Kells, som er et håndskrift fra ca. år 800 med de fire evangeliene. Hvis du vil lære mer om byens nyere historie, er det naturlig å besøke Little Museum of Dublin, der man etter sigende på under 30 minutter kan lære alt om det siste århundret i Dublin. Det lille, prisvinnende museet, som blant annet huser en utstilling om rockebandet U2, har blitt til på bakgrunn av gjenstander som er donert av Dublins egne innbyggere.

Likevel er nok byens mest populære attraksjon Guinness Storehouse, som enhver ølelsker bør oppleve. I dette syv-etasjers høye pint-formede bygget på St. James's Gate Brewery fortelles historien om den populære, mørke stouten med sitt tykke skum. Her kan du lære alt om hvordan humle og bygg forvandles til den stolte stouten og naturligvis delta på smaksprøver på toppen av den særpregede bygningen med utsikt over Dublin.

Trenger du en pause fra sightseeingen? I såfall kan du slå deg ned i byens største park, St Stephen’s Green, som er et idyllisk, grønt pustehull med massevis av blomster og små sjøer. Om sommeren er parken full av solbadere og tilholdssted for mange konserter. Hvis du er interessert i sport, er også en storbyferie i Dublin en god anledning til å se noen av verdens beste rugbyspillere i aksjon på RDS Arenas, som ligger få kilometer fra sentrum. Her spiller Dublins lokale rugbylag Leinster de fleste av sine hjemmekamper. 

St. Patrick’s festival

Enten du besøker Dublin for første gang eller har vært i byen tidligere, kan det varmt anbefales å ferie i Dublin mens St. Patrick-festivalen avholdes. I flere dager står Dublin nærmest på hodet og er nærmest en fest i seg selv med sin musikk, teater, fyrverkeri, dans og mange andre arrangementer. Den 17. mars arrangeres et stort opptog og en parade som i følge Irlands turistbyrå trekker over 1,3 millioner tilskuere ut i Dublins gater. Vi anbefales at du bestiller hotell i god tid, ettersom at hotellene i sentrum blir utsolgt fort. 

Restauranter og shopping

Hvis du ønsker å oppleve den genuine, irske stemningen når du er på ferie i Dublin, er en av pubene stedet å besøke. Her vil du med en Guinness i hånden enkelt oppleve hvordan pubene er samlingssteder for dublinerne og at irene generelt er et meget imøtekommende folkeferd. Mange turister søker mot pubene som ligger i den sjarmerende bydelen Temple Bar, men hvis du ønsker å heller møte de lokale dublinerne kan det anbefales å bevege seg litt utenfor de mest populære turistområdene. I nærheten av den gamle kirken Christchurch, som ligger ikke langt fra Temple Bar, finner du for eksempel Dublins eldste pub, The Brazen Head, som har røtter helt tilbake til 1198. I samme område ligger den mer skjulte O’Shea’s Merchant Pub, der de lokale samles om sang, irsk dans og naturligvis en pint eller to. I følge det lokale turistkontoret kan du velge mellom over tusen barer i Dublin, inkludert alt fra flere hundre år gamle tradisjonelle pubber med irsk folkemusikk til hippe cocktailbarer. 

Mens Dublin er verdenskjent for sitt gode øl og sitt utall av whiskeymerkevarer, er byen ikke like berømt for sitt kjøkken. Med hånden på hjertet må vi innrømme at det tradisjonelle irske kjøkkenet ikke rangeres høyt blant de kulinariske opplevelsene som man kan finne omkring i Europa., men kvaliteten på spisestedene i byen har uten tvil hevet seg de siste årene. Det er derfor ikke vanskelig å finne smakfulle måltider i alle prisklasser og med inspirasjon fra de fleste verdenshjørner, men du bør også prøve en porsjon klassisk Irish Stew eller sprø fish & chips. Avslutt gjerne måltidet med et glass varm Irish Coffee, som vel og merke også kan nytes for seg selv hvis man trenger en oppkvikker i løpet av dagen.

Shoppingmulighetene på en ferie i Dublin er gode, ikke minst fordi de fleste butikkene ligger i gangavstand fra hverandre. Du finner de to største shoppingsområdene på Grafton Street og O'Connell Street. Her ligger tallrike butikker og stormagasiner, men dersom du heller ser etter spesialbutikker, bør du søke mot Temple Bar-kvartalet. Opplev også Mother Redcap’s Market, som er et innendørsmarked ved Christchurch der du kan handle alt fra matvarer til kunst. Markedet er åpent fra fredag til søndag.

Utflukter

Det er mange flotte muligheter til å ta en pause fra bylivet på en dagsutflukt. Det tar kun én time å kjøre mot sør til Irlands største høylandsområde, de grønne Wicklow-fjellene. Området, som er kjent som "the garden of Ireland", egner seg godt til vandreturer i spektakulære landskaper, som forøvrig er blant Irlands vakreste. Ikke overraskende ligger landets eldste og mest kjente vandrerute, The Wicklow Way, i dette området. Ruten er hele 132 lang, men du finner selvsagt også kortere turer.

I Boyne-dalen, omkring 40 kilometer nordvest for Dublin, ligger det store gravområdet Newgrange. Gravområdet er en del av stenalderkomplekset Brú na Bóinne, som er det mest berømte irske fortidsminnet og nærmest obligatorisk å oppleve for historieinteresserte reisende. Dette imponerende monumentet, som er oppført på UNESCOs verdensarvsliste, er over 5.000 år gammelt og dermed enda eldre enn pyramidene i Giza. Brú na Bóinne består av flere gravområder, hvorav Newgrange er det største. Man kan gå inn i Newgrange gjennom en lang og smal passasje.

Klima og vær på ferien

Dublin ligger på Irlands østkyst og i le av de kraftigste vestavindene. Derfor er Dublin ett av Irlands tørreste områder og har under halvparten så mye nedbør som den irske vestkysten. Med sitt klassiske kystklima som er kjennetegnet ved milde vintre, kalde somre og begrensede svingninger i temperaturer og nedbørsmengder i løpet av året, er ikke Dublin det ideelle reisemålet for en badeferie. Til gjengjeld er det ingen årstid som er uegnet for en reise til Dublin, men sommerhalvåret er mest populært.

Flyplass og transport

Det er enkelt å reise på ferie til Dublin, ettersom at den store Dublin Flyplass ligger kun ti kilometer nord for bykjernen. Derfor tar det ikke lang tid å reise til og fra byen, enten du benytter offentlig transport, drosje eller leiebil. Rutebussene kjører til de fleste delene av byen fra flyplassen, men du kan også benytte raskere shuttlebusser som kjører direkte til de mest populære turistområdene. Dersom du ønsker å leie bil, finner du utleiestedene rett ved ankomsthallen på flyplassen. 

Inne i sentrum av byen kan du nå de fleste steder til fots, men det går også mange busser og trikker innad i byen. Du kan dessuten reise utenfor byen med DART-toget. De gode transportmulighetene og hyppige flyforbindelser gjør det mulig å reise til Dublin på en weekendreise og tilbringe 3-4 dager i byen. 

>> Les også om reiser til Irland

Det er få internasjonale storbyer i verden som har det samme omdømmet som Dublin når det kommer til historisk arv og gjestfrihet, og en reise til den irske hovedstaden vil vise deg hvorfor nettopp denne byen er så spesiell.

Storbyen ligger vakkert plassert på Irlands østkyst og er en populær destinasjon for reisende av alle slag. I byen finnes kanskje ikke de samme store, ikoniske severdighetene som andre europeiske storbyer kan vise til, men Dublin har likevel mange spennende steder som bør utforskes og oppleves. Idet mørket faller på over elven Liffey og musikken spiller er det ikke mangel på verdenskjente kjennetegn!

Dublins historie og kulturelle arv er en stor del av byens sjarme, og mange av byens attraksjoner har ikke overraskende hver sine lange historie. Dublin byr også på et spennende natteliv med legendariske pubber, og sammen med fantastisk shopping, førsteklasses restauranter og sin varme gjestfrihet er den levende hovedstaden en perfekt destinasjon for en storbyferie. 

Enten man reiser til Dublin for å oppleve "the Craic", som er irenes eget uttrykk for moro og underholdning eller man ønsker å oppleve historien og byens kulturarv, vil byen overraske og glede enhver gjest. Her kan man smake på "det sorte gullet" og lære mer om øllets historie hos Guinness Storehouse. Man kan også oppleve den antikke Book of Kells, en reise gjennom historien på National Museum of Ireland og dra på shopping før man avslutter dagen med en utsøkt middag på en Michelin-restaurant. 

>> Les også om reiser til London
>> Les også om reiser til Skottland

Hoteller i Dublin

Populære hoteller i Dublin

Irland, Leinster, Dublin
9,3
Fantastisk
3743 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Avstand til sentrum: ca. 5.7 km
  • Internettilgang / WiFi
Irland, Leinster, Dublin
8,6
Meget bra
1150 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Avstand til sentrum: ca. 3 km
  • Internettilgang / WiFi
Irland, Leinster, Dublin
9,4
Fantastisk
747 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 800 m
  • Internettilgang / WiFi


Reiseguide til Dublin

Med sin kombinasjon av flere århundrer med historie og litteratur, en ung befolkning og moderne underholdning er Dublin et perfekt reisemål, enten man planlegger en familieferie, en romantisk ferie for to eller en weekendtur. Utforsk storbyens historiske severdigheter i de brosteinsbelagte gatene, ta med familien til Dublin Zoo eller opplev "the Craic" sammen med lokalbefolkningen i Temple Bars natteliv og smak på en ferskbrygget Guinness. Et besøk i den irske hovedstaden vil garantert gi det minner for livet!

Opplevelser og severdigheter i Dublin

Når du reiser til Dublin bør du utforske de mange forskjellige kvartalene, som hver for seg har sin egen personlighet og særpreg. Øverst på listen står gjerne det gamle middelalderkvartalet, som representerer Dublins historie på beste vis. Her kan man oppleve det storslåtte Dublin Castle, som har vært tilholdssted for Dublins overhode i over 700 år, se rester etter de gamle bymurene og besøke St. Patricks Cathedral, som er Irlands høyeste og største kirke. 

I det sjarmerende georgiske kvartalet kan man utover vakker, georgisk arkitektur og maleriske, brosteinsbelagte gater utforske det berømte Trinity College, som er Dublins eldste universitet. Her kan det varmt anbefales å besøke det imponerende Old Library, som gjemmer på hele fem millioner bøker, blant annet den vakre Book of Kells, som keltiske munker har illuminert.

Når man først nevner Irland, må man nesten nevne Guinness. I år 2000 åpnet det verdensberømte bryggeriet et utstillingssenter og museum, Guinness Storehouse, som raskt ble til én av Dublins mest besøkte turistattraksjoner. Fordelt over syv etasjer, som omkranser et atrium av glass som forestiller en stor pint, blir man tatt med på en reise gjennom øllets historie og fremstillingsprosessen med avsluttende smaksprøver mens man nyter panoramautsikten. 

Hvis man etter et besøk på Guinness Storehouse fortsatt har energi til overs, kan man dra til Temple Bar, som summer av liv etter solnedgang. Her kan du besøke tradisjonelle irske pubber, elegante restauranter og nattklubber der du kan danse hele natten. Atmosfæren i denne delen av byen er særlig livlig i mars, når irene feirer St. Patricks Day over fire dager. Da kan du forvente underholdning i verdensklasse, herunder festlige parader, dyktige gateartister og massevis av musikk og god drikke. 

Når du booker hotell i Dublin med Solfaktor får du bo på hoteller i sentrum og tett på byens severdigheter. 

Mat og drikke

Irene er - vel fortjent - verdenskjent for sin gjestfrihet. Dette vil man erfare på Dublins mange resturater, kafeer og barer, der man kan nyte tradisjonell, irsk mat og et stort glass med "the Black Stuff", som er irsk slang for den berømte mørke stouten Guinness. Smak på irsk fisk- og skaldyrssuppe (chowder) eller gryteretten Coddle med pølser, som bare er to av de lokale delikatessene som metter godt etter en lang dag med sightseeing. I havnen kan du nyte ferske muslinger og saftlige reker fra Dublin Bay. 

I Dublin finnes også et stort utvalg av internasjonale restauranter og små, hyggelige spisesteder, og flere av resturantene ledes av noen av Irlands mest kjente kokker. Enten man bare er ute etter kaffe og kake på en liten hyggelig kafé, en romantisk middag for to eller et kveldsmåltid for hele familen, vil man garantert finne noe for enhver smak og enhver lommebok.

I likhet som byen er maten skapt for å nytes og bli utforsket. Derfor er Dublin det perfekte stedet for å smake på det beste som Irland har å by på. 

Været

Været i Dublin kan være uforutsigbart, men det er som regel tørrere i Dublin enn i den vestlige delen av Irland. Samtidig risikerer man regn hele året, noe som også er én av årsakene til at dette frodige landet er kjent som "den grønne øya". Det blir til gjengjeld ikke for varmt om sommeren. Med tanke på vær er perioden fra midten av juni og frem til september best, med gjennomsnittstemperatur på omkring 20 grader. Vintrene er relativt milde, og man kan derfor reise til Dublin hele året. Likevel er det en tommelfingerregel å pakke med seg flere lag med klær og en paraply, slik at man er forberedt på litt av hvert. 

Transport til og fra flyplassen i Dublin

Dublin Airport ligger omkring elleve kilometer nord for sentrum, og det er flere transportmuligheter inn til byen. Du kan benytte en av flybussene (Airlink), som kjører direkte mellom flyplassen og flere steder i Dublin. Billettene kan kjøpes i automater utenfor flyplassen eller på selskapets hjemmeside. Du kan også benytte en av de billigere bybussene, som også kjører inn til sentrum, men vær oppmerksom på at du må kjøpe billett ombord på bussen. Alternativt kan man benytte en taxi direkte fra flyplassen til hotellet.

Det er selvfølgelig også mulig å leie en bil på Dublin Airport, men hvis du kun skal oppleve selve byen er ikke dette å anbefale. 

Du kan naturligvis booke både transfer og leiebil hos Solfaktor som en del av din pakkereise.

Slik booker du din neste reise til Dublin med Solfaktor

Med Solfaktor kan du bestille en problemfri og sikker reise til Dublin med mulighet for avreise fra flere av Norges største flyplasser. Våre smarte søkemaskiner støvsuger internett for de beste prisene på flybilletter med rutefly og kombinerer dem med hoteller i Dublin. Det hele samles i en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet, slik at du får det beste av begge verdener. Tilføy transfer til pakken for den beste opplevelsen når du kommer frem. God tur!

Reiser til Irland

Les mer om Irland og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Irland her