Spørsmål & svar

>

Spørsmål og svar om vaksine

 • Sykdom under reisen

  Legebesøk og sykehusopphold i utlandet kan bli meget dyrt. Solfaktor anbefaler at du tegner reiseforsikring før reisen. Ved reise til andre EØS-land, husk Europeisk helsetrygdekort.

 • Barn på reise

  Barn er spesielt sårbare for sykdommer, særlig diaré. For turer til syden/tropene bør barn være fullvaksinert med de vaksinene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for sin aldersgruppe. Spør på din helsestasjon i god tid før avreise.

  Reisevaksiner til barn:

  • Hepatitt B-vaksine kan gis fra fødselen av. Blir barn smittet av hepatitt B, er sykdommen langt mer farlig for små barn enn voksne, for små barn kan lettere bli bærere av sykdommen resten av livet. Vaksine mot hepatitt A kan ikke gis til barn under 1 år. Barn over 1 år kan få en kombinert vaksine mot hepatitt A+B, og vil da få livsvarig beskyttelse.
  • Diarésykdommer hos de minste barna kan på kort tid utvikle seg til livstruende sykdom som følge blant annet av uttørring. En drikkevaksine som har delvis effekt mot turistdiaré kan gis til barn over 2 år.
  • Det samme gjelder Tyfoidfebervaksine.
  • Mot malaria er det ingen vaksiner, og det er vanskelig å gi forebyggende malariamedisin til barn under 1 år. Det viktigste er å forhindre myggstikk som kan gi malaria og andre myggoverførte sykdommer. Dekk huden og bruk av myggmidler/myggnett i den perioden myggen stikker. Ta med myggmidler hjemmefra.
  • Barn kan lett komme i kontakt med katter, hunder og andre dyr. Dyr kan overføre rabies, som er en utbredt og dødelig sykdom som finnes i de fleste land, men også andre sykdommer som lopper, lus og sopp. Et godt råd er: Ikke ta kontakt med dyr på reise!

  Søk alltid råd hos lege eller vaksinasjonskontor i god tid før avreise når du planlegger reise med små barn.

 • Bør jeg vaksineres når jeg er gravid?

  Ta kontakt med lege eller vaksinasjonskontor i god tid før avreise, de vet hva som er best for deg.

  Gravide utsetter seg for en viss risiko ved reise utenlands, særlig til tropiske strøk. Dersom du ikke er vaksinert mot sykdommer som det er risiko for på feriestedet før du ble gravid, kan det by på problemer med å gi deg vaksiner under graviditeten.

 • Hvilke vaksiner trenger jeg?

  Dette varierer i henhomd til hvilket land du skal besøke, hva du skal gjøre, hvordan du skal bo, hvilke vaksiner du har fått tidligere og hvor lenge det er siden du ble vaksinert sist.

  Folkehelseinstituttet anbefaler at alle tar følgende oppfriskningsvaksine hvert 10.år, avhengig om du skal ut å reise eller ikke:

   • difteri
   • stivkrampe
   • kikhoste

  polio

  Det finnes en kombinasjonsvaksine som gir deg beskyttelse mot alle disse 4 sykdommene.

  Skal du reise til land utenfor Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia, New Zealand og Japan anbefales  Hepatitt A-vaksine til alle reisende uansett reisens varighet. Hepatitt A-områder er overlappende med de områdene hvor det er risiko for hepatitt B, så det er vanlig å vaksinere seg mot begge sykdommene. En kombinert hepatitt A+B vaksine gir deg livslang beskyttelse. Ved å ta denne vaksinerer du deg dermed for reiseaktiviteten gjennom resten av livet, og ikke bare for den neste reisen.

  Avhengig av hvor man skal reise er det også andre reisevaksiner som også kan være aktuelle (mot gulfeber, tyfoidfeber, meningitt m.m.). Gå gå inn på www.vaksinekart.org for å finne ut hvilke vaksiner som kan være aktuelle for ditt reisemål. Vaksinene, og nærmere informasjon, kan du få hos ditt nærmeste vaksinekontor eller hos din fastlege.

 • Medbrakte medisiner på reise (legeattest, resept etc)

  Om du skal ha med medisiner på reisen, må du også ha med:

  • legeerklæring
  • originalemballasjen, helst med etikett fra det norske apoteket
  • medisinliste på engelsk, med informasjon om sykdom og alle medisinene du bruker (virkestoff og doser)

  Dersom du har kroniske sykdommer og bruker faste medisiner anbefaler vi at du tar med deg medisin for noen dager i håndbagasjen, samt tilstrekkelig mengde medisin for en uke mer enn planlagt ferie opphold.

  Ta gjerne med deg et lite reiseapotek med plaster, bandasje, kompress, desinfiserende middel, myggmiddel og solkrem med høy faktor.

  Av reseptfrie medisiner anbefales smertestillende og febernedsettende (f. eks. paracetamol), nesespray og diaréstoppende medisin (f. eks Loperamid).

  Dersom du har kroniske sykdommer eller er over 70 år bør du ta en legesjekk før du legger ut på en lengre ferie.

  Les mer om legemidler på uten landsreise her:
  https://helsenorge.no/legemidler/medisiner-pa-reise

 • Når bør jeg vaksinere meg?

  Senest 4 uker før avreise burde du oppsøke et vaksinasjonskontor eller en klinikk som jobber med reisemedisin. I prinsippet er det likevel bedre sent enn aldri, og selv om man er sent ute vil det være bedre med en viss beskyttelse enn ingen beskyttelse.

  Noen vaksiner krever flere doser over tid for å gi full beskyttelse, mens andre kan settes dagen før avreise. Selv om man er sent ute vil man som oftest kunne oppnå en viss beskyttelse.

  Solfaktor anbefaler at du oppsøker ditt legekontor eller nærmeste vaksinekontor som har spesialisert seg på reisemedisin så snart som mulig når du vet hvor du skal reise. Finn ditt nærmeste vaksinasjonskontor her: Vaksinasjonsklinikker

 • Nyttige linker: