Reiser til Syros

Syros er en perfekt feriedestinasjon for familier og par som søker en stemningsfull, men avslappet ferie. Øya, som tilhører Kykladene i Egeerhavet, har en elegant og litt nostalgisk atmosfære over seg, som blir elsket av sine gjester. Syros er som reisemål foreløpig ikke like kjent som naboøyene Mykonos og Santorini, men nettopp dét er én av faktorene som gir øya sin egen sjarme. 

På Syros får du oppleve alt det kykladiske landskapet er så kjent for, herunder hvitkalkede hus, fargerike herskapshus og vakre kirker, samtidig som at du unngår de største turiststrømmene. Dertil kommer naturligvis øyas vakre strender, der du kan slappe av under den sjenerøse middelhavssolen og nyde det turkisblå hav. Her finnes både avsondrede strender og sandstrender som Vari, Azolimnos, Foinikas, Megas Gialos og Agathopes, som alle har bekvemmeligheter som gjør dem til førstevalg blant barnefamilier. 

De fleste som reiser til Syros på sommerferie kommer for å nyte det avslappende strandlivet, men øya er også kjent for å tiltrekke seg mange besøkende i forbindelse med påskefeiringen på våren. Uavhengig av når på året du velger å reise, kan du oppleve det genuine, greske hverdagslivet. Særlig hvis du bestiller en billig reise til Syros utenfor de mest populære og varmeste sommermånedene, er det mange gode muligheter til å utforske øya på vandre, sykkel- og rideturer.

Den vakreste hovedstaden i Kykladene

Hovedstaden Ermoupoli var på 1700-og 1800-tallet én av de viktigste havnebyene i det østlige Middelhavet og skiller seg markant fra de fleste andre kykladiske byene med sin umiskjennelige, neoklassiske romantikk. Mens de andre øyene i Kykladene særlig består av karakteristiske, små og hvitkalkede hus byr Ermoupoli på mange prektige villaer, storslåtte kirker med blå kupler, et storslått teater og et prektig rådhus, som er blant de største i hele Hellas. 

Resten av den lille øya har et mer landlig preg over seg, men på tross av at de mindre byene ikke har samme liv og færre severdigheter enn Ermoupolis har de massevis av sjarme. To av disse byene er Finikas, som ligger ved kysten på motsatt side av øya, og Chrousa, som ligger oppe i baklandet med fantastiske utsikter.

Transport

Syros er liten nok til at du kan utforske store deler av øya til fots eller på sykkel. Det er også muligt å praie en drosje eller benytte de lokale bussene, som er både rimelige og pålitelige. 

I høysesongen går det daglige flyforbindelser mellom Athen og øyas flyplass. Utover dette går det daglige fergeforbindelser til Ermoupolis fra Pireus, som er havnen i Athen, og Rafina på fastlandet. Det er derfor enkelt å reise til Syros, der du kan tilbringe dagene på de deilige strendene  og utforske hyggelige byer. Der er også gode muligheter til å reise videre til andre øyer i Egeerhavet; blant annet er det ferge- og flybåtforbindelser til Mykonos, Samos, Naxos og Paros, og mulighetene for å delta på øyhopping er særdeles gode. 

Syros blir med hovedstadens fantastiske arkitektur omtalt som Kykladenes dronning 

Det er en fryd for øyet å spasere gjennom hovedstaden Ermoupolis og beskue alle de vakre husene. I bydelen Vaporia bodde øyas skipsredere, og her kan man besøke byens teater og opera, Apollon fra 1864, og den ortodokse katedralen Aghios Nikolaos.

 I området som blir kalt “Ta Stena” ligger tavernaene på rekke og rad og kveldstemningen må oppleves! Etter mørkets frembrudd hersker også en hyggelig stemning på strandpromenaden, Akti Ralli.

Syros lever sitt eget behagelige liv uavhengig av turismen, men øya har likevel vært et yndet feriested for athenere. Bak hovedbyen Ermoupolis hever middelalderbyen Ano Syros seg på Mesovouni-høyden, med den katolske katedralen Aghios Georgios øverst. Her oppe, i den venetianske gamlebyen, hersker det på dagtid en harmonisk ro og om kvelden en behagelig atmosfære.
Syros er kjent for sitt gode kjøkken med spennende spesialiteter, og et besøk på tavernaen Thea i gamlebyen anbefales med sin gode mat og fantastiske utsikt.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Hoteller i Syros