Reiser til Symi

Denne lille øya ligger like nord for Rhodos utenfor kysten av Tyrkia og er en del av øygruppen Dodekanesene i Egeerhavet. Symi er uten tvil én av de mest idylliske øyene i Dodekanesene og har på tross av sin beskjedne størrelse mange autentiske opplevelser å by på.

Allerede ved innseilingen til Symi by vil du kjenne på at det venter deg en unik ferieopplevelse. Noe av det første som møter deg er sjarmerende, fargerike steinhus i to og tre etasjer med røde tegltak og søte, små balkonger. I den nedre delen av byen ved havnen, som kalles Gialos, ligger flere hyggelige fortausrestauranter langs havnepromenaden der du kan nyte forfriskninger og utsikten mot de små, tradisjonelle fiskebåtene og den øvre bydelen, Chorio, som ligger i bakkeskråningene omkring den lille havnen.

Autentisk, gresk kultur

Havnebyen, som ligger på den nordlige delen av øya, er særdeles stemningsfull og byr på et genuint, gresk øyliv. Gå gjerne på oppdagelse i den øvre delen av byen, der du kan besøke ruinene etter en borg som korsridderne bygget på 1300-tallet. De hundrevis av trappetrinnene på vei opp drar nok opp pulsen, men utsikten over byen og resten av øyen er absolutt verdt turen. 

Johanniterordenen var  ikke de første til å sikre seg herredømme over Symi. Øya var først en del av Det romerske imperiet og senere en del av det Byzantinske imperium. På 1800-tallet ble øya særlig kjent for sine natursvamper, som lokale dykkere hentet opp fra havbunnen i området og i mer fjerne farvann. Før lufttanken ble oppfunnet, dykket man ofte ned til livstruende dybder på én innpust for å høste de beste svampene.

Mange av de flotte herskapshusene som man i dag kan se på bakkeskråningene stammer fra denne storhedstiden, da svampehandelen blomstret og skapte formuer på øya. Da handelen med natursvamper av flere årsaker avtok på 1900-tallet minket befolkningen på øya markant, men i dag selges stadig natursvamper i souvenirbutikkene, men disse er vel og merke importert. 

I våre dager lever befolkningen på Symi hovedsagelig av fiske og de feriereisende som besøker øya om sommeren. De fleste som reiser til Symi lar seg tiltrekke av øyas avslappede atmosfære og dens hyggelige kystbyer, men også strendene er verdt reisen i seg selv.

Strender og aktiviteter

Hvis du bor i Symi by kan du bade fra badestiger nede i havnen, men til nærmeste strand må du ta taxi- eller badebåt. Øya er kjent for det krystallklare vannet som er perfekt for snorkling. Flere av strendene, herunder Nos, Nimborio og Pedi er velorganisert og byr på alle fasiliteter som du kan ønske deg, herunder tavernaer, barer, utleie av parasoller og solsenger. Andre strender ligger mer avsondret og er ideelle til uforstyrrede stunder ved det krystallklare havet. Vennligst bemerk deg at strendene på Symi for det meste er steinede og ujevne, og at det kan være lurt å medbringe badesko. 

Utover sin fristende kyststrekning er Symi kjennetegnet ved sitt bakkede landskap og sin naturlige skjønnhet. Den høyeste fjelltoppen rager 616 meter over havet, og på våren og sensommeren, mens solen ikke er på sitt varmeste, er det naturlig å utforske øya på vandreturer. På grunn av det bakkede terrenget kreves enkelte anstrengelser, men den fantastiske utsikten underveis er absolutt verdt innsatsen. 

Den nærmeste flyplassen ligger på naboøya Rhodos, og det tar omkring to timer med båd å reise ut til Symi herfra. Den enkleste måten å ta seg omkring på øya er med buss, scooter, motorsykkel eller til fots. Fergen legger til i Symi by, og herfra drar mange på en form for pilgrimsvandring ned til Panormitis-klosteret på sørenden av øya.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Hoteller i Symi