Reiser til Thessaloniki

Thessaloniki er hovedstad i Sentral-Makedonia nord i Hellas og er med sine omkring én million innbyggere landets nest største by etter Athen. Byen  er kjent for bra shopping med mengder av motebutikker, kafeer og restauranter, samt et flott natteliv. Her finner du Hellas største kirke, Agios Dimitrios, og mange forskjellige museer som alle er vel verdt et besøk og illustrerer landets spennende historie. 

Du behøver ikke legge en fast plan for hva du må oppleve i løpet av reisen, så lenge du er spontan av natur. På en reise til Thessaloniki får du uendelig med muligheter til å utforske de forskjellige kvartalene, der det venter spennende opplevelser rundt ethvert gatehjørne. Thessaloniki er særdeles livlig hele dagen og ikke minst på kveldstid. Særlig i Ladadika-kvartalet ved havnen frister de fotgjengervennlige gatene og plassene til slentreturer med sitt store utvalg av butikker og spisesteder.

Hellas` kulinariske hovedstad

De skiftende folkeslagene som opp gjennom historien har hersket over byen har satt sine spor, også i matveien. Hvis du drømmer om nye matopplevelser mens du er på ferie, vil Thessaloniki neppe skuffe. Beliggenheten ved havet og på handelsruten mellom øst og vest har gjort byen til en ekte kulinarisk smeltedigel. Her lokker menyene med matretter som har fått inspirasjon fra Asia, Balkan og resten av  Middelhavsregionen.

Når dagen går på hell, kan det varmt anbefales å søke ned til Aristotelous-plassen, som er et populært sted som ligger tett på kystpromenaden. Omkring plassen ligger fortausrestauranter side om side, der du kan nyte deilige middagsmåltider og solens siste glød over havet. Besøk også de omkringliggende gatene, der det også ligger mange hyggelige kaféer og restauranter.

Kvelden trenger ikke nødvendigvis være over etter at middagen er fortært. Thessaloniki er en universitetsby med over 100.000 studenter, som har gitt Thessaloniki et rikt natteliv med hyggelige kafeer, trendy nattklubber og musikkscener. Byen er i løpet av året vertsted for adskillige festivaler, som alltid er spennende å være vitne til. 

Utforsk verdensarv

Thessaloniki har en spennende historie som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Byen ble grunnlagt i år 316 f.Kr og i 148 f.Kr ble byen hovedstad i provinsen Makedonia etter at romerne erobret byen. I 1917 ble Thessaloniki rammet av en storbrann og store deler av byen ble ødelagt. Byen ble gjenoppført på 20-tallet av en fransk arkitekt, før byen i 1978 ble rammet av jordskjelv. Restaureringen av byen har pågått siden.

Kultur og severdigheter er det mye av i Thessaloniki, som på tross av storbrann og jordskjelv fortsatt har mange monumenter og severdigheter fra sin lange historie, hvorav mange av disse er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Den moderne greske folkesangen rembetika oppsto her og bør absolutt oppleves på en reise til Thessaloniki. Rundt om i byen er det flere steder hvor du kan oppleve dette å få en flott musikkopplevelse.

Av severdigheter er Hellas største kirke, Agios Dimitrios og det hvite tårnet ved strandpromenaden, som huser det Byzantinske museum, bare noen av mange steder som du bør besøke på en reise til Thessaloniki. Ikke minst er det store, flotte arkeologiske museet vel verdt et besøk.

Du må naturligvis også sette av tid til å utforske og kjenne på stemningen i den gamle bydelen med sine smale, brosteinsbelagte gater og tradisjonelle hus som ligger på høydedraget nord for det nåværende sentrum. Denne bydelen gikk fri av den kraftige brannen som i 1917 ødela store deler av den historiske byen.

Strender nær Thessaloniki

Det finnes ingen bystrender i Thessaloniki, men du kan enkelt reise med buss fra sentrum ut til strendene dersom du ønsker å kjøle deg ned i sommervarmen. Hvis du vil kombinere storbyens mange opplevelser med det avslappende strandlivet, har du mange gode muligheter på en billig reise til Thessaloniki.

I våre dager reiser mange til Thessaloniki for så å senere fortsette videre til for eksempel Halkidiki mot sør for å nyte en avslappende badeferie på en av halvøyas mange vakre strender ved havet. Start gjerne ferien med et par dager i Thessaloniki, før du senere søker mot badebyene og de flotte strendene på Halkidiki-halvøya lenger mot sør eller ved Striminokos-bukten eller Kavala moi øst.

Utover utflukter til strender og badebyer er Thessaloniki et fint utgangspunkt for å besøke de mange interessante severdighetene og attraksjonene nord i Hellas, for eksempel den arkeologiske parken Dion og Mount Olympus.

Transport

Det ligger en internasjonal flyplass omtrent 15 kilometer fra sentrum, nemlig Thessaloniki Airport 'Makedonia', som har flyforbindelser til Skandinavia hele året. Fra flyplassen kan du også fly videre til flere greske øyer og Athen. Hvis du planlegger å reise videre, kan du dessuten benytte fergene som går fra Thessaloniki til blant annet Skopelos og Skiathos.

I selve Thessaloniki er det mest praktisk å bevege seg omkring til fots eller med nettverket av bybusser, men det er som regel også enkelt å finne taxi. De siste årene har også sykler blitt et vanlig syn i gatebildet, men det er fortsatt få sykkelstier i området. Hvis du vil besøke strendene ved Perea og Neoi Epivates, som har oppnådd Blått Flagg, kan du i sommermånedenne (mai- oktober) benytte en vannbuss, en såkalt Karavakia. Turen tar omkring 50 minutter og er også en flott anledning til å se Thessaloniki fra sjøsiden.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Hoteller i Thessaloniki

Populære hoteller i Thessaloniki

Hellas, Sentral-Makedonia, Thessaloniki
9,7
Fantastisk
2634 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 27.7 km
  • Internettilgang / WiFi
Hellas, Sentral-Makedonia, Thessaloniki
9,7
Fantastisk
1955 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje
Hellas, Sentral-Makedonia, Thessaloniki
9,3
Fantastisk
565 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant