Reiser til Kreta

Kreta ligger i Middelhavet og denne store øya er nesten som et lite land i seg selv. Kreta har en lang og spennende historie og her finner du naturligvis også mange fine strender. Men kan i grove trekk si at flertallet av turistene velger å bo på den nordlige kysten, og her finner du et bredt utvalg av feriesteder fra Chania-området i vest til Rethymnon og Heraklion lenger øst. I tillegg til vakre sandstrender på Kreta, vil du også finne smale daler, spektakulære kystlandskap, appelsin- og olivenlunder og mye mer.

Kreta er den største av 2000 øyer i det greske øyriket. Langs hele nordsiden av øya ligger feriebyene tett med store og små hotellanlegg. Her er et yrende liv på stranda, butikker, spisesteder og barer for enhver smak. Her er en reiseguide for deg som skal til Kreta.

Mange velger å legge ferien vestover fra  Chania og her ligger feriestedene på rekke og rad: Platanias, Kato, Stalos, Agia Marina, Gerani og Maleme er noen av de mest kjente. Her får du velordnede strender, bra fasiliteter,  mange restauranter og et bra utvalg av hotell, både for voksne som reiser uten barn og for barnefamilier.

Om du velger å reise på ferie til området rundt Rethymnon kan du besøke den vakre venetianske havnen.

Rett sør, på østsiden av Kreta, ligger den lille byen Makrigialos. Her finner du noen av de beste strendene på denne siden av øya. I havnen ligger små fiskebåter ved siden av utfluktsbåtene, som hver dag blir fylt av turister med snorkleutstyr og badetøy. På østkysten finner du den lille perlen Agios Nikolaos, en sjarmerende liten by med ekte gresk atmosfære. Her går tiden ganske sakte, så her har du tid til å lese bøkene du hadde med deg på ferie. Av utflukter på Kreta som kan nevnes er en tur til den storslagne Samaria kløften hvor du kan vandre mange kilometer og får med deg de vakreste naturopplevelsene. Det eldgamle palasset i Knossos er også verdt et besøk, det samme er Spinalonga og spektakulære strender som Elafonissi stranden.

Steder å besøke

Kreta ligger som en type grense mellom Europa og Afrika, med grense mot Egeerhavet i nord og Middelhavet i sør. Landskapet er variert, med ørkenpreg i øst og store skoger og fjellandskap på resten av øya. Kreta har nydelige sandstrender, trange daler og spektakulære raviner med ulike blomster- og plantesorter.

På Kreta er det mange byer å besøke. De mest populære er Chania, Heraklion og Rethymnon. I tillegg anbefaler vi å ta en tur til sørspissen av vestkysten. Her ligger Elafonisis, et helt unikt strandområde som må oppleves. Dette er et naturreservat som har merkede løyper på kryss og tvers.

Sandstrendene er langgrunne og barnevennlige. Langs nordsiden av øya ligger byene tett. I de mest populære feriebyene er det mange turister under sommersesongen. Det fine med å ha mange valgmuligheter når det kommer til hvilken by, hvilket hotell og hvilken strand, er at man finner noe som passer for alle og enhver.

Natur og historie

Vi anbefaler å leie bil hvis du har lyst til å få med deg mest mulig av øya. Da bør du legge turen innom innlandet av øya, opp gjennom de trange dalene på sørsiden av Chania. Her er ligger noen av øyas største appelsin- og olivenlunder. Naturen er både vill og dramatisk her inne. I tillegg kan du ta turen innom Samaria-ravinen, som er kjent som et eldorado for fugleelskere.

Kreta har en lang og spennende historie. Den greske guden Zevs skal visstnok være født på Kreta, og sagnene om Ikaros, himmelflyveren, stammer herfra. Det skal også ha bodd mennesker på øya helt tilbake til 6000 år fvt. I Knossos kan man besøke restaurerte ruiner fra da den minoiske sivilisasjonen gjorde Kreta til et maktsentrum.

Både romere, venetianere og tyrkere har tidligere invadert, styrt og utarmet øya for ressurser. Den siste invasjonen var under andre verdenskrig, da tyskerne okkuperte øya.

Hvem passer dette reisemålet for?

Du skal velge Kreta om du liker gresk kultur og ønsker å kombinere sol og bad med fine naturupplevelser og dykke ned i øyas spennende historie. Her finns alle typer av bosteder for alle typer turister, fra enkle pensjonat til heftige luksushotell.

Når er det best å reise til Kreta?

Med sin beliggenhet midt i mellom Europa og Afrika kan du regne med bra og tørt vær fra tidig vår til sent på høsten. Fra mai til september kommer det i prinsippet ikke noe regn. I juli og august er temperaturen høyest og det kan bli over 35 varmegrader.

Reiser til Hellas

Les mer om Hellas og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Hellas her

Andre linker

Reisemål på Kreta

 • Rethymnon
  55 hoteller
  Rethymnon er Kretas tredjestørste by, så det er mye å ta seg til på en ferie i byen, endte om du spaserer via byens brosteinbelagte gater, besøker trendy butikker, utforsker museene i området eller tilbringer dagene på stranden.
 • Hersonissos
  48 hoteller
  Hersonissos som ligger på Kretas vakre nordkyst ca. 20 km øst for Heraklion, er en av øyas største og mest populære feriebyer. Utover de skjønne badestrendene byr Hersonissos på mange fornøyelser for både barn og voksne, samt ikke minst et rikt ... resturant- og nattliv. Dette er et reisemål hvor du ikke trenger å kjede deg. Les mer
 • Malia
  47 hoteller
  Malia er en livlig ferieby på Kretas nordøstlige kyst, som utover et pulserende nattliv, byr på en stripe skjønne badestrender hvor du kan nyte godt av det solrike middelhavsklimæt. Når du ikke slapper av i den bløte sanden, kan du dra på utflukter ... til noen av øyas største severdigheter. Les mer
 • Chania
  42 hoteller
  En ferie i Chania er en fantastisk mulighet for familier og par som er på utkikk etter et reisemål som har en fremragende strand, og som samtidig utgjør en god base til å utforske den nordvestlige delen av Kreta.
 • Platanias
  19 hoteller
  Platanias er Chaniakystens mest populære ferieby og har også alt som skal til for at du skal få den beste ferieopplevelsen i Kreta. Den lange stranden er hovedattraksjonen som du lett ender opp med å bruke mesteparten av ferien din på. Men du ... har også tallrike spennende utfluktsmål innenfor kort rekkevidde. Les mer
 • Elounda
  18 hoteller
  Elounda på Kretas nordøstlige kyst er kjent som en av øyas mer eksklusive feriebyer. Stemningen i den lille, idylliske fiskerbyen er dog veldig uformell. Omgivelsene her i den vakre Mirabello-bukten med de uberørte strendene og det azurblå, ... krystallklare vannet innbyr til en avslappende ferie uten for mye på programmet. Les mer

Populære hoteller på Kreta

Hellas, Kreta, Agia Marina
 • Nærmeste flyplass: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng
Hellas, Kreta, Kapsalianá
 • Nærmeste flyplass: 80 km
 • Svømmebasseng
 • Internettilgang / WiFi
Hellas, Kreta, Samonas
 • Nærmeste flyplass: 32 km
 • Svømmebasseng
 • Internettilgang / WiFi