Reiser til Menton

Menton er den siste byen du når på Den Franske Riviera, Côte d’Azur, før du krysser grensen til Italia. Byen er særdeles vakker med sine pastellfargede, historiske hus og en fin småsteinsstrand. Den gamle bydelen, som ligger på en bakke omkring Basilica St. Michel, som stammer fra 1600-tallet, er særdeles stemningsfull med sine smale gater og smug. 

Oppe i byen gjemmer det seg tallrike, små butikker og et stort utvalg av hyggelige spisesteder der det summer av liv på kveldene. På dagtid er det særlig den flotte strandpromenaden, Promenade du Soleil, og det asurblå hav, som tiltrekker seg besøkende. Nyt det milde klimaet, som er enda mer solrikt enn tilsvarende andre steder langs rivieraen. Byen ligger ideelt plassert ved foten av fjell som gir ly for vindene fra nord, hvilket gjør at du absolutt kan reise til Menton hele året.

Takket være sitt usedvanlig milde og solrike klima har man eksportert frukt til hele verden fra Menton i mange århundrer. Særlig har eksporten av sitron vært viktig, og den syrlige frukten har faktisk blitt selve symbolet på Menton, som hvert år i februar og mars feirer sitronen med en stor festival, Fête du Citron. Da fylles byens gater med imponerende skulpturer som er bygget av tonnevis av sitroner, musikk og fargerike karnevalopptog. Sitronens kulturelle betydning for byen er også tydelig utenom høysesongen. Langs mange av gatene står appelsin- og sitrontrær, og du kan ikke overraskende handle sitronprodukter av alle slag i butikkene.

Frankrikes perle

Menton er kjent som Frankrikes perle, og reiseguiden Lonely Planet omtaler byen som "én av de mest attraktive byene langs hele kyststrekningen". Likevel er ikke Menton blant Frankrikes mest kjente byer. Dette skyldes nok tildels at Monaco med sine berømte kasinoer og sitt årlige Formel-1-løp ligger kun ti kilometer unna, men det er uansett tette historiske bånd mellom Mento og fyrstedømmet.

Menton ble grunnlagt på 1200-tallet av genoveserne og senere en del av Monaco i år 1346. Først i 1860 ble Menton fransk, og  omkring på samme tidspunkt begynte folk å reise hit på ferie. I dag kan du nyte et litt roligere tempo og en mer avslappet atmosfære i Menton enn hva du vil oppleve i mange av de mer kjente byene på Den Franske Riviera.

Attraksjoner i Menton

Byens gamle havn, Vieux Port De Menton, ligger rett rundt hjørnet fra den historiske bydelen og er et vakkert sted for en slentretur. I havnen ligger små fiskerbåter og en stripe med gode restauranter, og hvis du går et stykke ut mot moloen, Quai Imperatrice Eugenie, kan du nyte en flott utsikt tilbake mot den idylliske byen. 

Et annet sted å nyte en fantastisk utsikt fra, er Cimetière du Vieux Château. Kirkegården, som ligger på restene av en middelalderborg, ble etablert i 1804 etter at Napoleon bestemte at de avdøde ikke lenger skulle begraves inne i kirkene. Oppe fra Cimetière du Vieux Château kan du se ned mot byens røde tegltak og det glitrende Middelhavet.

De pastellfargede husene, som ligger spredt nedover bakkene, har noe særegnet italiensk over seg og minner mye om de sjarmerende fiskerbyene som ligger i Cinque Terre. På nordsiden av havnen finner du den beste stranden i Menton, nemlig Plage des Sablettes. Om sommeren summer det av liv på stranden, men samtidig hersker en behagelig tilbakelent atmosfære. Stranden er velegnet for både barn og voksne, ettersom at spisestedene og isbarene ved promenaden og resten av byen ligger få minutter unna til fots. 

Hvis du beveger deg litt utenfor den gamle bykjernen, kan du handle i butikkene på gågaten Rue Saint Michel, som også har et rikholdig utvalg av kafeer. 

Utfluktsmål

Det kjører tog fra Menton nedover rivieraen, som underveis stopper i blant annet Monaco, Villefranche-sur-Mer, Nice og Cannes. Derfor har du i Menton et glimrende utgangspunkt for å utforske resten av Côte d’Azur mens du besøker Menton. Det er ganske billig å reise med toget, som forøvrig er en utmerket anledning til å se mer av den vakre kysten. Det går også busser, men disse tar vel og merke lenger tid. 

Menton ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, som byr på mer enn bare vakre kyststrekninger. På en reise til Menton kan det varmt anbefales å utforske baklandet med sine idylliske middelalderbyer, herunder Gorbio og Sainte-Agnes, som begge er små, men byr på massevis av god stemning. I disse smålandsbyene kan du, i likhet med nede i Menton, oppleve den deilige stemningen som preger markedsdagene. 

Reiser til Frankrike

Les mer om Frankrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Frankrike her

Hoteller i Menton

Populære hoteller i Menton

Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Menton
  • Nærmeste flyplass: 38 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Menton
  • Nærmeste flyplass: 39 km
  • Nærmeste strand: ca. 230 m
  • Internettilgang / WiFi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Menton
  • Nærmeste flyplass: 40 km
  • Nærmeste strand: ca. 20 m
  • Internettilgang / WiFi