Reiser til Thorshavn

Thorshavn er en perfekt base å benytte seg av på en reise til Færøyene. Hovedstaden, som på færøysk skrives Tórshavn, byr dessuten selv på mange spennende opplevelser, herunder museer, gallerier og øygruppens beste utvalg av butikker og resturanter.

Thorshavn og Færøyene ligger for seg selv i det nordlige Atlanterhavet, omtrent midt mellom Island og Norge. Den lille øygruppen består av 18  øyer som er av vulkansk opprinnelse og ligger adskilt fra hverandre av smale sund og fjorder. La deg likevel ikke lure av Færøyenes relativt beskjedne størrelse; øyene er marginalt større enn svenske Øland, men på Færøyene venter ett av Europas mest storslåtte landskaper og unike kulturopplevelser.

Synet av de bratte, grønne fjellene som reiser seg fra det blå Atlanterhavet vil uten tvil ta pusten fra deg, gang på gang. Du får også møte lokalbefolkningen og føle på den spennende kulturen i de små bygdene og inne i hovedstaden Thorshavn.

Opplevelser i Thorshavn

På Færøyene ligger havet aldri langt unna. Thorshavn er, som navnet antyder, en havneby, og er et viktig samlingspunkt for livet i byen. Nede i havnen ligger både lystbåter, fiskerbåter og lasteskip, og fra kafeene i havnen er det alltid noe å følge med på. 

I gangavstand fra havnen finner du Thorshavns idylliske gamle bydel med sine smale gater og stier som snor seg mellom sorte trehus med gress på taket. I den gamle bydelen møttes det færøyske parlamentet for første gang i år 825, og regjeringen benytter stadig noen av de eldste bygningene i kvartalet.

Videre kan du slentre opp til Thorshavns mest populære handlegate, Niels Finsens gøta. Her finner du det lokale turistkontoret og en perlerekke av spennende spesialbutikker som selger unike souvenirer.  

Én av de positive effektene av den tiltakende turismen på Færøyene er at antallet gode spisesteder i Thorshavn har steget markant de senere årene. På tross av havnebyens beskjedne størrelse, kan du i Thorshavn fordype deg i et imponerende utvalg av restauranter, brasserier og kaféer. I helgene anbefales det å booke middagsbord på forhånd. 

På fredag og lørdag ligger alt til rette for en morsom kveld i Thorshavn. Nattelivet har blomstret opp de senere årene med både nattklubber og trendy barer.

Det beste reisetidspunktet

På grunn av at Færøyene ligger i Golfstrømmen fryser aldri havet til is, og klimaet er mildt med kalde somre og vintre der snøen sjelden blir liggende lenge. Det omkringliggende, oppvarmede havet betyr samtidig at været er uforutsigbart og byr på mye nedbør. Derfor bør du medbringe klær som er tilpasset alle værforhold. På Færøyene kan man ikke gi noen værgaranti, men nettopp de til tider dramatiske værskiftene bidrar til å gjøre Thorshavn og Færøyene til et fascinerende reisemål.

De fleste reiser til Thorshavn i sommersesongen for å oppleve de lange dagene, hvorav det i juni og juli nesten er lyst hele døgnet, og det stabile været som gjør det mulig å bruke hovedstaden som utgangspunkt for besøk på mer avsidesliggende øyer. Sommeren er derfor tiden da øyenes turistindustri våkner ordentlig til live, og denne tiden av året byr derfor på det største utvalget av turer og utflukter fra Thorshavn. 

På tross av at nedbøren på Færøyene er fordelt utover hele året, er sommeren normalt tørrest og har temperaturer på omkring 12-15 grader. Derfor er sommeren den bedste årstiden for vandringer, særlig for mindre erfarne reisende. 

Europas best bevarte hemmelighet

Færøyene (på færøysk Føroyar) har Skottland som nærmeste naboland - nærmere bestemt Shetlandsøyene - ligger omkring 300 kilometer fra øygruppen. I dag har Færøyene omkring 51.000 innbyggere, hvorav omkring 22.000 mennesker bor i Thorshavn kommune. På tross av at Thorshavn er én av verdens minste hovedsteder, har byen vokst hurtig; på starten av 1900-tallet hadde nemlig Thorhavn under 1.000 innbyggere.

Takket være sin avsides beliggenhet var leveveien på Færøyene i mange århundrer hovedsakelig basert på fåreavl og kystfiske, men i løpet av 1900-tallet gjennomgikk Thorshavn og Færøyene en rivende utvikling til å bli et moderne samfunn med en økonomi som især baseret seg på fiskeeksport.

Særlig har eksporten av oppdrettslaks på få år blitt en innbringende milliardindustri og bidrar i mye større grad enn turismen til Færøyenes økonomi. Samtidig har stadig flere reisende de siste årene sperret opp øynene for den lille, atlantiske øygruppen, noe som på ingen måte er særlig overraskende. Europas best bevarte hemmelighet har med tiden blitt mindre hemmelig, og en reise til Thorshavn og Færøyene er en fantastisk anledning til å oppleve en natur og kultur som neppe minner om noe du har opplevd tidligere. 

Noe av det første som du vil merke deg ved ankomst er at landskapet nærmest er fritt for trær. Istedenfor er fjellsidene dekket av et teppe av grønt gress, som vitner om en lang tradisjon for fåreavl. De irske munkene hadde visstnok med seg sauer da de på 600-tallet var de første til å bosette seg på øyene, og i være dager går det stadig omkring 70.000 sauer omkring på Færøyene. De har vel og merke knapt betydning for økonomien, men er likevel en viktig del av den lokale kulturen. 

Reiser til Færøyene

Les mer om Færøyene og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Færøyene her

Hoteller i Torshavn

Populære hoteller i Torshavn

Færøyene, Torshavn
8,8
Meget bra
627 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 44 km
  • Avstand til sentrum: ca. 3 km
  • Internettilgang / WiFi
Færøyene, Torshavn
7,8
Bra
356 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 46 km
  • Avstand til sentrum: ca. 200 m
  • Internettilgang / WiFi
Færøyene, Torshavn
9,1
Fantastisk
598 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 45 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1 km
  • Internettilgang / WiFi