Reiser til Færøyene

Det høres kanskje ut som en banal floskel, men Færøyene er et reisemål som ikke likner noe annet. De 18 vulkanske, grønne øyene som utgjør Færøyene reiser seg dramatisk opp av det mørkeblå havet langt ute i Atlanteren og her kan du oppleve en lyd av stillhet og frisk luft som ikke likner noe annet sted på Jorden. Landskapet er rått og uberørt på en måte som vi sjeldent opplever hjemme i Norge.

De utallige sauene som du ser rundt omkring i de frodige fjellsidene vitner om Færøyenes historie som bondesamfunn. I dag lever vel og merke kun noen få prosent av Færøyenes innbyggere av landbruk, og mange av sauene tilhører fritidslandbruk i bygdene. Landets økonomi er i dag  mer basert på fiskeri utenfor øyene,  blant annet den lønnsomme lakseoppdretten. Likevel har man de siste årene prioritert å gi landets økonomi flere bein å stå på, blant annet turisme. 

Sammenlignet med sin nordatlantiske nabo, Island har turismen på Færøyene ikke opplevd en ekstrem økning i turismen, og kanskje er det nettopp derfor at du fortsatt kan oppleve øyas behagelige atmosfære og innbyggernes gjestfrie og tilbakelente livsstil. 

Populære severdigheter

Særlig den utrolige naturen og det fantastiske landskapet trekker flere og flere reisende til Færøyene, og øyenes steile klipper, som reiser seg nærmest naturstridig opp av det blå havet, minner neppe om noe du har sett tidligere. 

Du kan utforske den vakre naturen og de storslåtte, grønne landskapene enten på hesteryggen, på vandreturer eller i båt. På tross av sin utfordrende geografi har øyene en velfungerende infrastruktur, og du kan enkelt reise omkring i leiebil på egenhånd. Mange av øyene er forbundet via tunneler, hvorav den nyeste og lengste tunnelen er Eysturoyartunnilin (Østerøy-tunnelen). Den forbinder de to største øyene, Streymoy (her ligger hovedstaden Torshavn ) og Eysturoyar og har til og med en rundkjørsel underveis.

Uavhengig av hvilken av de atten øyene du besøker på din reise til Færøyene, er det noe å se og oppleve. I Torshavn bør du gå ut på den lille landtangen Tinganes, som deler havnen i to og huser den gamle bydelen med sine sjarmerende trehus fra 1800-tallet som er malt i svart tjære. Hovedstaden er landets kulturelle sentrum. Her kan du oppleve nasjonalmuseet, som stiller ut en stor samling av færøysk bildekunst og vakre bronseskulpturer.

I de mange små bygdene venter også spennende kulturelle  opplevelser. I Kirkjubøur, som ligger et kvarter med bil sør for hovedstaden, kan du for eksempel se Magnuskatedralen, Sankt Olav Kirke og kongsgården, som alle hører til blant de viktigste historiske severdighetene på Færøyene.

Underveis på reisen vil du passere gjennom mange hyggelige bygder, men det vil nok først og fremst være naturopplevelsene som gir størst inntrykk. Du vil få se brusende fosser og høye klippeskrenter som reiser seg nesten loddrett opp fra havet. På Mykines, som er den vestligste av øyene, kan du blant annet oppleve et rikt fugleliv, inkludert de søte lundefuglene (også kalt sjøpapegøyer) og store suler. 

Hjem til en færing

Det bor knapt 53.000 mennesker på de 17 bebodde øyene, og man får ofte et førsteinntrykk av lokalbefolkningen som litt reserverte mennesker som ikke liker small talk med fremmede. Samtidig er færingene stolte av nasjonen sin og ivrige etter å vise fram landets beste sider for turistene som besøker øyene. Med andre ord; dersom du klarer å overvinne den første beskjedenheten, bør du absolutt oppsøke lokalbefolkningen - det kan fort bli en av reisens hyggeligste opplevelser.

Den beste måten å komme tett på Færøyenes kultur er å bli invitert hjem til de lokale. På de fleste av øyene følger man konseptet Heimablídni, som innebærer at du mot betaling kan nyte et smakfullt, lokalt måltid hjemme hos en færing. Enkelte steder kan du bestille hjemmebesøket ved å kontakte vertene på egenhånd, mens andre hjemmebesøk bookes gjennom det lokale turistbyrået, som er godt kjent med utvalget i området.

De færøyske mattradisjonene  

Ved første øyekast ligner ikke det færøyske landskapet på et sted som danner grunnlag for spennende gastronomi. Korn og grønnsaker, som det er vanskelig å dyrke i det færøyske klimaet, har ikke tradisjonelt spilt en sentral rolle i det tradisjonelle, færøyske kjøkkenet. Matrettene baserer seg heller på sesongbetonte fisk og skalldyr, samt lam og rotfrukter. 

I våre dager har det blitt enklere å importere matvarer fra utlandet. Derfor minner matfatet på Færøyene mye om maten som serveres i de øvrige nordiske landene. Samtidig kan du nyte autentiske, kulinariske opplevelser med helt nye smaker på en reise til Færøyene.

Særlig i Thorshavn finnes et overskuelig, men godt utvalg av restauranter og kaféer. Vel og merke serverer kun enkelte steder tradisjonelle, færøyske spesialiteter, herunder færøysk fenalår og lufttørket fisk og fårekjøtt. I Thorshavn har én av de nyeste restaurantene, Ræst, spesialisert seg på det tradisjonelle, færøyske kjøkkenet. Restauranten ligger nede ved havnen i den gamle bydelen.

Været på Færøyene

Det forekommer en gang i blant varme sommerdager på Færøerne (rekorden er 26 grader), men du kan ikke forvente høye temperaturer. Den gjennomsnittlige sommertemperaturen ligger på 13 grader, mens den om vinteren ligger omkring tre grader.

Været varierer generelt mye hele året på grunn av Færøyenes beliggenhet ute i Nord-Atlanteren og kan skifte fra strålende solskinn til tett tåke, snø eller regn på få minutter. Du vil dessuten oppleve at på tross av at solen kanskje skinner på den ene siden av fjellet, kan det meget vel regne på den andre siden. Det er ikke uvanlig at det snør, men klimaet er mildt. Dette betyr at det sjelden ligger snø over lenger tid på vinteren. 

Hvis du reiser til Færøyene, bør du med andre ord pakke klær til allslags vær. Vann-og vindtette klær er obligatorisk hvis du planlegger å utforske den fantastiske naturen.

Bestill en billig reise til Færøyene i dag!

Du kan enten seile eller fly til Færøyene. Det er vel og merke en lang seiltur; derfor foretrekker de fleste flyturen, som går enten direkte fra Norge eller med en mellomlanding undervis. Fra flyplassen, som ligger på øya Vágar, er det tunnelforbindelse til Streymoy. Slik er det enkelt å reise videre fra flyplassen til Thorshavn med buss eller leiebil.

I søkemaskinen her hos Solfaktor kan du enkelt finne de billigste flybillettene og kombinere dem med hoteller. Hvis du bestiller en reise til Færøyene med både fly og opphold, er du naturligvis dekket av både pakkereiseloven og Reisegarantifondet.

God reise!

Hoteller på Færøyene

Populære hoteller på Færøyene

Færøyene, Torshavn
7,8
Bra
356 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 46 km
  • Avstand til sentrum: ca. 200 m
  • Internettilgang / WiFi
Færøyene, Torshavn
8,8
Meget bra
627 anmeldelser
  • Avstand til sentrum: ca. 3 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Færøyene, Torshavn
9,0
Fantastisk
792 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 46 km
  • Avstand til sentrum: ca. 200 m
  • Internettilgang / WiFi