Reiser til Bansko

Bansko er Bulgarias ledende skisportsdestinasjon, som i motsetning til mange andre alpinresorter ikke går helt i dvale om sommeren. Mange sports- og naturelskende turister reiser dit på sommerhalvåret også, da det er en ypperlig base for gå på tur eller å drive med mountainbiking i fjellene. 

Bansko ligger sørvest i Bulgaria, ca 160 km fra Sofia ved foten Pirin-fjellene. Stedet ligger på nesten 1000 meters høyde og er omringet av et vakkert fjellandskap, som gjør Bansko til et mekka for friluftsfolk. Hvis du liker spektakulær natur og friluftsliv er Bansko den riktige destinasjonen i Bulgaria for deg. Særlig Pirin nasjonalpark, som ligger rett sør for byen har mange store naturopplevelser å by på. 

Reiser du til Bansko om vinteren, er det til sammen hele 70 km med alpinbakker for både nybegynnere og erfarne, som vil stå på ski eller snowboard. Alle bakkene er utstyrt med snøkanoner i tilfelle vinterværet skulle svikte. Selve byen ligger på 925 meters høyde, mens de fleste av slalombakkene ved Bansko ligger på nordsiden av Pirinfjellene og går opp til 2500 meters høyde 5-10 km sør for byen. 

Ekte middelalderstemning

Det som gjør Bansko så populært, er ikke bare de naturskjønne omgivelsene og alpinbakkene, men også at byen i seg selv har mye å by på. Dette er ikke en kunstig og moderne by, som eksisterer utelukkende på grunn av alpinresortet, men en eldgammel bosetning, som kan dateres tilbake til Romerriket.  

Steinhusene og brostensgatene i sentrum ble bygd lenge etter at romerne styrte, men de setter allikevel et historisk og rustikt middelalderpreg på byen. Ta gjerne turen forbi "Velyan's House" ved torget og kirken i gamlebyen. Det er en flott villa i stein og treverk fra 1700-tallet, som er et godt bevart eksempel på et befestet hus med hemmelige rom, som mange bulgarer bygde for å gjemme seg under tyrkernes razziaer, da Bulgaria var en del av det Osmanske riket. I dag er villaen et museum og den har blitt dekorert av dens tidligere eier: kunsteren Velyan Ognev. 

Det er et godt utvalg av hyggelige restauranter og barer, samt små, søte kunst- og håndtverkbutikker og andre gode shoppingmuligheter.

Det er enkelt å booke en billig reise til Bansko med søkemotoren her hos Solfaktor. Hvis du for eksempel velger å fly til Sofia, kan du reise videre til Bansko med buss, privat transfer eller med leiebil. Du kan også ta toget dit fra sentralstasjonen i Sofia sentrum med et togbytte underveis. Det er fin tur, men tar en del lengre tid. 

Reiser til Bulgaria

Les mer om Bulgaria og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Bulgaria her

Hoteller i Bansko