Søk reise

Varme kilder og flotte naturopplevelser - Det greske turistkontor

Helse, wellness, spa og thermalbad

Den store greske filosof Aristoteles sa en gang: «Sinnets energi er livets essens». Det han ville si var at velvære ikke kun handler om fysisk helse, men at det skal sees som en sammenhengende følelse, som inneholder indre velvære, styrke og skjønnhet. Med et bra klima, en unik variasjon av natur og ikke minst en meget sund måte å spise og drikke på, er Hellas den perfekte destinasjon for mental og fysisk helse. Naturlige varme kilder finnes flere enn 850 steder over hele landet, og de positive effektene det varme vannet har for hud, generell helse og velvære er veldokumentert.

Evia, også kjent som «Euboia» er den største greske øya etter Kreta. Den er også den 3. største øya i det østlige Middelhav, og ligger forholdsvis nær hovedstaden Athen i regionen Attica.

Photo: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

Aidipsos ligger på Evia, og er et av Hellas mest kjente steder grunnet de mange varme kildene. Denne hyggelige lille byen ligger i den nordlige del av Evia, og det er enklest å komme hit med ferge fra Arkitsa i Fthiotida, 152 km fra Athen eller i tid tar de ca 1 time og 40 minutter, enten i egen bil eller ved å ta bussen.

Les mer:Evia

Kamena Vourla ligger 178 km nord for Athen, og er en av de mest kjendte kursteder i landet. Her kan du bade i naturlig thermalvann, som i årtier har vært kjent for fantastiske helbredende egenskaper. Det var i 1926, at kjemi ingeniøren Michail Pertesis analyserte vannet og fant ut at det inneholdt store mengder radon – og i dette tilfellet gode nyheter.

Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

Les mer: Thernmal Springs

Korinth området er en av Hellas mest kjente og attraktive turistdestinasjoner og er populært både sommer og vinter. De små hyggelige byene langs kysten med sine flotte stender tiltrekker seg gjester både fra Athen men også mange utenlandske besøkende.

I denne delen av Hellas kan du oppleve vakker natur, mange tilbud til turister og ikke minst den spennende lokal historie. Byer og steder som Heraion, Epidaurus, Mycenae og Isthmia er noen eksempler – og gå heller ikke glipp av gode viner i Nemea. Reis til Korinth for å oppleve en region hvor havets blå farge møter en nesten endeløs kyst, kun 85 kilometer fra Athen. Ved foten av fjellet Geraneia og vakkert beliggende i den Korinthiske bukt ligger den flotte byen Loutraki, en ferieby som er kjent for sine termiske bad og bra spa faciliteter.

Les mer om Loutraki og Korinth

Photo: GNTO/Loutraki
Photo: GNTO/Loutraki

Vrachati ligger 12 kilometer fra Korinth og er en populær feriedestinasjon i området, særlig blant barnefamilier. Her er det flott frodig natur, fine strender og ekte gresk stemning langs havnepromenaden med mange restauranter og tavernaer.

Sykling

Å sykle i Hellas er moro. Følelsen av frihet når du suser frem på to hjul, har skapt en helt egen fanskare til denne herlige ferieformen. Hellas har alltid tiltrukket sykkelentusiaster. Det er ca. 80 sykkelklubber i landet, hvor man ikke bare dyrker landeveissykling men også BMX og sykling med mountainbike. Det er mange sykkelruter å velge mellom. Noen strekninger krever god fysikk da de inkluderer endel stigninger og andre er lettere. Det betyr ikke så mye hvor god du er til å sykle, men hvor mye det er å oppdage på to hjul ute på den greske landevei og sykkelruter.

Attica

Athen ligger forholdsvis nært både fjell og hav. Opp på sykkelen og ut for å oppdage hovedstadens fortryllende omgivelser. Her kan hele familien være med – det er mange trygge omgivelser å sykle i – store, bilfrie parker og naturområder.

Les mer: Biking in Athens

Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro
Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Thessaloniki

Thessaloniki har lenge vært en populær destinasjon for sykkelentusiaster. Byen har fått sitt eget bysykkel system, både for de lokale og turistene. Det er billig å leie en sykkel her – en fin mulighet å komme seg enkelt frem i byen.

Les mer: Touring Greek towns and cities by bike 

Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki
Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaly

Noen byer er perfekt for sykkel. Volos og Trikala er to av dem. I Trikala hersker en sterk, lokal sykkelkultur, og sykkel er den foretrukne transportform, enten man skal på jobb, ut og spise eller bare ut og handle.

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

I Karditsa har byen bygget et stort nett av sykkelstier. Det er 14 kilometer langt, og gjør det enkelt for fastboende og besøkende å komme seg rundt i byen.

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Les mer: Touring Greek towns and cities by bike

Larissa

Larissa er en av Hellas største byer, med fin beliggenhet mellom frodige daler og imponerende fjell. Byen har over 130.000 indbyggere, og her møter fortiden nåtiden, og området er også kjent for landbrug. I øst og nord for byen finner du bl.a Kamvounia-fjellene, Titaros og Olympus, og her ligger også landets høyeste fjell 2.917 meter over havet. I området ved Ossa (eller Kissavos) og Mavrovouni kan du oppdage et rikt  dyreliv, som pga det gode klima har perfekte forutsetninger.  Larissa er regionens økonomiske epicenter med både større industri- og servicevirksomheter omgitt av hyggelige tradisjonelle landsbyer og samfunn. Kun 47 kilometer fra byen kan du bade ved de flotte stredene Agiokampos, Koutsoupia og Nea Mesangala ved kysten som kalles Den Olympiske Riviera.

Les mer: Larissa

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City

Mountain Biking

Epirus er en region i Hellas med et imponerende landskap: høye fjell, dype daler og elver som danner et område som er perfekt for å oppdages på to hjul. Hvis du tar ruten fra nord til sør vil du oppleve hvordan det ville landskapet fra tid til annen blir avbrutt av frodige enger og grønne daler. Naturen her er som skapt for å oppdages ved hjelp av en god mountain bike eller en robust sykkel.

Les mer: Epirus

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River
Photo: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

Vandring

Det er en helt spesiell opplevelse, å oppdage Hellas til fots. Du kommer forbi små gjemte steder, strender og ruiner, og er optimalt for deg som vil nyte ferien i dit eget tempo. Du kan naturligvis prøve en av de mange vandreruter som finnes, eller gå langs landeveien og hilse på det lidt mer «ukjente Hellas» og møte lokalbefolkningen, spise en god frokost underveis og la dagen og veien gå sin gang.

Les mer:Hiking

Fjellet Olympos

Dette verdenskjente fjellet ligger nært både Athen og Thessaloniki, Hellas nest største by. Området er perfekt for mange aktiviteter. Foruten fine muligheder for å  vandre, kan man teste rafting, jeep safari eller hva med en tur på mountainbike? Hvis du er glad i å klatre er Olympos en god anbefaling, da du kan teste mange forskellige ruter, fra profesjonelle til ruter for nybegynnere.

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Alonnisos

Alonnisos er velsignet med et vakkert landskap og fine små øyer ute i skjærgården. Øya er perfekt for deg som vil nyte ferien i fred og ro, slappe helt av og kanskje gå noen vandreturer, se olivenplantasjer og områder med forskjellige frukter som vokser seg ferdig om sommeren og høsten. Alonnisos er den øya i øygruppen de nordlige Sporader som ligger lengst vekk. Her finner du bl.a nasjonalparken National Marine Park, hvor du kan møte sjeldne sjøfugler, delfiner og Middelhavs munkeselen – monachus monachus.

Les mer: Alonnisos

Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Eptálofos (Delphi)

Denne ruten er en del av den internasjonale vandreruten E4. Du starter ved Eptálofos, og ruten er veldig populær, da du underveis passerer mange vakre steder og landskaper ved fjellet Parnassos. Ditt mål er den antikke byen Delfi, og her kan du avslutte dagen med å bli imponert over hva man kunne bygge for ca. 2.500 år siden. Oraklet er ikke der lenger, desverre.

Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle
Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle

Arachova

Arachova er en lien by som ligger vakkert til ved foten av fjellet Parnassus ved Viotia i den sydlige del av Hellas. Dette er en av de mest populære vinterdestinajoner, og hit kommer mange skientusiaster og kjendiser. Her er det flotte omgivelser og utmerkede moderne skifaciliteter

Les mer: Arachova

Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova
Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Karpenisi

Er du naturelsker? Liker du at det er utfordrende og at hjertet slår litt ekstra hardt? Karpenisi er den perfekte destinasjon for alt dette, og her er det mange aktivitetsmuligheder hele året. Ta en reise inn i hjertet av den greske natur, se raviner, dype skoger og imponerende vannfall.

Les mer: Karpenisi 

Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Fjellet Athos, Khalkidiki

Fjellet Athos med tilhørende omgivelser i Khalkidiki, ligger under en kilometer fra kystbyen Olympiadas. Her finner du en fantastisk blanding av kulturelle, kulinariske og historiske opplevelser, som venter på deg i et vidunderlig landskap. Området ved fjellet står under beskyttelse av European Convention Natura 2000, og her finnes bl.a tusenvis av trær fra familien Fagaceae og ytterligere 404 andre slags trær, busker og urter. Alexander den Store har vært her, og den viten han fikk  her hjalp han videre på hans reiser i østen. Ved fjellet er det hundrevis av forskjellige vandreruter – sammen danner de The Aristotelian Walking Trail.

Photo: GNTO Archive-Aristotelian Wall

Klatring

I antikken var en beliggenhet høyt oppe på et fjell en garanti for overblikk, beskyttelse og frihet. Men et fjell kan jo også by på store utfordringer for de mennesker som vil utfordre naturens grenser. Klatring har alltid vært populært i Hellas, da det finnes mange høye og imponerende topper å bestige.

Kalymnos (Dodekaneserne/Tolvøerne)

For 30-40 år siden begynte ryktet å spre seg blant verdens klatrejunkies. Man snakket om de gigantiske klipper som fantes her og nå kommer folk fra hele verden for at klatre. Der er 80 forskjellige klatreruter å velge mellom, men du kan også velge å finne din helt egen vei opp. Beste tidspunkt for å klatre her er i september.

Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Les mer: Rock Climbing Kalymnos 

Peloponnes (det sydlige Hellas)

Når vi er inne på klatring må vi også nevne det spennende fjellet Taygetos. Det er kanskje ikke for alle, da det kræver «sin mann» å klatre helt til topps. Regn med å bruke to til tre dager på prosjektet, og du kan velge enten å klatre eller velge en lettere måten  – ved å gå opp langs imponerende raviner og kløfter.

Les mer: Taygetos 

Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Ski

De fleste som forestiller seg en ferie i Hellas tenker nok på flotte ferieøyer med gyldne strender og små hvitkalkede hus under en klar blå himmel. Men sandheten er  at Hellas har overraskende mange fjell, mange av dem imponerende høye og på mange av dem faller der snø om vinteren. Du kan f.eks kombinere en ukes seiling i den greske skjærgård, ferie på en liten gresk øy, en weekend i pulserende Athen, historiske opplevelser ved Delphi med en weekend på ski!

Folk som elsker vinter vet at når temperaturen faller, stiger adrenalinet. Og de greske skisport stedene tilbyr både både ville, hektiske og mer familievennlige skiopplevelser – så ta dine ski eller ditt snowboard med på ferien og oppdag noen av av landets skjulte perler av skisport steder. .

Les mer: Top 5 less known ski resorts of Greece

Photo: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria
Photo: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria

Les mer: Winter Vacations and Ski Centers

Ornitologi

Hvis du er interessert i fugler er det fine forhold mange steder i Hellas. Man har f.eks bygget tårn og gjemmesteder, hvor du uten å forstyrre kan nyte synet av de mange flotte fuglearter som finnes i landet. Mange våtområder har egen informasjonsentral hvor du kan få vite hvilken fugler du kan forvente å se. Elve våtområder i Hellas har fått betegnelsen «har internasjonal betydning» og konsentrerer seg spesielt om å tilby truede arter best tenkelige forhold – dette gjelder i særdeleshet for fuglene.

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Les mer: Evros Delta 

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest
Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest

Les mer: Dadia Forest